Η Λευκωσία απαγόρευσε την είσοδο πέντε ρωσικών πολεμικών πλοίων σε λιμάνια της, για σκοπούς ανεφοδιασμού, παρά το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αποφασίσει το κλείσιμο των λιμανιών για τα ρωσικά πλοία.

Την αναζωπύρωση της κατάστασης στην Ουκρανία και την παρουσία γαλλικών και αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στο λιμάνι της Λεμεσού, επικαλούνται διπλωματικές πηγές, για την μη παραχώρηση άδειας απόπλου πέντε πολεμικών ρωσικών πλοίων, για ανεφοδιασμό.

Η άφιξη των πλοίων ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

Όπως αναφέρουν οι πηγές, “Το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε ρηματική διακοίνωση, με την οποία ακύρωσε την αρχική απόφαση. Δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από τη Ρωσία”.

Υπενθυμίζεται πως αυτή τη βδομάδα, τόσο στη Λεμεσό, όσο και στην Λάρνακα, κατέπλευσαν γαλλικά πλοία, όπως το μεγάλο αεροπλανοφόρο Charle De Gaull, το οποίο συνοδευόταν και από αμερικανικές φρεγάτες, λόγω της άσκησης Κλεμανσώ.

Η παράλληλη παρουσία των Ρώσων στη Λεμεσό, εκτιμάται πως θα έθετε σε αμηχανία τόσο την Λευκωσία, όσο και τις ίδιες ναυτικές δυνάμεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Charle De Gaulle αποχώρησε τελικά την Τετάρτη, αντί την Παρασκευή, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Οι ίδιες πηγές, κληθείσες να σχολιάσουν αν αυτό σημαίνει ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου – Ρωσίας, για διευκολύνσεις σε πλοία, αρνήθηκαν, λέγοντας πως η απόφαση αφορούσε μόνο το εν λόγω αίτημα.

Η εξέλιξη προέκυψε, παρά το γεγονός ότι στην χθεσινή Σύνοδο Ευρωπαίων Υπουργών δεν αποφασίστηκε η απαγόρευση χρήσης ευρωπαϊκών λιμανιών στα ρωσικά πλοία, αν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης ανέφερε πως κάποιες χώρες το έθεσαν στο τραπέζι.

Ενοχλημένος ο Ρώσος Πρέσβης

Το Σίγμα επικοινώνησε με τον Ρώσο Πρέσβη στην Κύπρο Στάλισλαβ Οσάτσι, ζητώντας του να σχολιάσει το γεγονός και αν αυτή η απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε «αντίποινα», εκ μέρους της Ρωσίας. Του αναφέρθηκε δε η συζήτηση για αφίξεις Ρώσων στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και η πιθανότητα η Τουρκία να εργαλειοποιήσει το γεγονός.

Δεν έκρυψε την ενόχλησή του, με την απάντησή του να προβληματίζει.

“Ελπίζουμε η μη αποδοχή των ρωσικών πλοίων να αφορά μόνο αυτό το περιστατικό. Θέλουμε να διατηρήσουμε τις φιλικές μας σχέσεις με την Κύπρο. Στο Κυπριακό η θέση μας ήταν πάντοτε θέση αρχής. Αλλά, ταυτόχρονα, παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης με τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. Επιφυλασσόμαστε για το μέλλον γενικότερα, όχι μόνο για την Κύπρο”.

Πηγές από τη Λευκωσία, από την άλλη, εκτιμούν πως το μέτρο για απαγόρευση των ελλιμενισμών δεν θα αποτραπεί, αν η ρωσική εισβολή συνεχιστεί.

https://www.pronews.gr/kypros/1062976_orgi-moshas-kata-leykosias-gia-tin-apagoreysi-ellimenismoy-pente-rosikon-ploion-se/