Οργή λαού στις ΗΠΑ για το διάταγμα Τραμπ -Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους των πόλεων στις ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση.

Το διάταγμα που εξέδωσε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος προβλέπει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα για πολίτες 7 μουσουλμανικών χωρών (Ιράν, Ιράκ, Λιβύης, Σομαλίας, Σουδάν, Συρίας και Υεμένης), αλλά και για πρόσφυγες συνολικότερα.

Οι αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο ήταν έντονες, τόσο από πολιτικά πρόσωπα όσο και από απλούς πολίτες. Την Κυριακή το μεσημέρι (ώρα ΗΠΑ) χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον, με κατεύθυνση προς τον Λευκό Οίκο. Κρατώντας αμερικανικές σημαίες και αυτοσχέδια πλακάτ διαμαρτύρονταν για το διάταγμα Τραμπ για τη μετανάστευση αλλά και για την απόφασή του να ανεγείρει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

«Ντροπή», «Οχι μίσος, όχι φόβος», «Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ», «Οχι απαγόρευση, όχι τείχος» ήταν μόνο μερικά από όσα αναγράφονταν στα πλακάτ που κρατούσαν στα χέρια τους οι διαδηλωτές.

Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως στη Βοστώνη, στο Μαϊάμι (στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης), στη Νέα Υόρκη, στη Φιλαδέλφεια, στο Χιούστον, στο Ντιτρόιτ, στο Λος Αντζελες, στην Ατλάντα κ.α.

 Oυάσινγκτον

 Σιάτλ

Βοστώνη

Nέα Υόρκη

Δικαστικές αποφάσεις

Την ίδια ώρα, γενικοί εισαγγελείς 16 αμερικανικών πολιτειών, ανάμεσά τους η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και η Πενσιλβάνια, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία θα καταδικάζουν το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ περί μετανάστευσης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εργασθούμε για να διασφαλίσουμε ότι όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι θα υποφέρουν από την χαώδη κατάσταση που το διάταγμα έχει δημιουργήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, δικαστές σε τουλάχιστον τέσσερις αμερικανικές πολιτείες μπλόκαραν σήμερα την εφαρμογή του διατάγματος του Τραμπ περί μετανάστευσης από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Δικαστές στη Μασαχουσέτη, τη Βιρτζίνια και την πολιτεία της Ουάσινγκτον, πολιτείες όπου βρίσκονται μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, εξέδωσαν αποφάσεις ακολουθώντας την απόφαση της δικαστή Αν Ντόνελι του Μπρούκλιν, η οποία εξέτασε την υπόθεση των δύο Ιρακινών που κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης.

Αν και καμία από τις αποφάσεις δεν ακύρωσε το προεδρικό διάταγμα, οι δικαστικές αποφάσεις θα εμποδίσουν την εφαρμογή του από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Δεν πάει στα Οσκαρ

Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός σκηνοθέτης Ασγάρ Φαρχάντι, υποψήφιος για Οσκαρ στην κατηγορία της καλύτερης ξένης ταινίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων καταγγέλλοντας τους περιορισμούς εισόδου που επέβαλε το διάταγμα Τραμπ.

«Η πρόθεσή μου δεν ήταν να μην παραστώ στην τελετή ή να την μποϊκοτάρω για να δείξω την αντίθεσή μου στις πολιτικές του Τραμπ, διότι γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία και στην Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου είναι αντίθετοι στον φανατισμό και τον εξτρεμισμό που κυριαρχούν σήμερα περισσότερο παρά ποτέ», εξηγεί στην ανακοίνωσή του ο σκηνοθέτης.

«Αλλά φαίνεται τώρα ότι η ίδια η δυνατότητα παρουσίας μου θα υποστεί «εάν» και «αλλά» και αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από εμένα, ακόμη και αν γινόταν εξαίρεση για τη δική μου μετακίνηση», προσθέτει.

«Εδώ και χρόνια, στις δύο ακτές του ωκεανού, ομάδες ανθρώπων που ασπάζονται τη σκληρή γραμμή προσπάθησαν να παρουσιάσουν στον λαό τους μη πραγματικές και τρομακτικές εικόνες ανθρώπων από άλλες κουλτούρες ώστε οι διαφορές να γίνουν διαφωνίες, οι διαφωνίες εχθρότητες και οι εχθρότητες φόβοι. Το να εμπνέεις φόβο στον άλλο είναι ένα από τα κατ΄εξοχήν μέσα για τη δικαιολόγηση εξτρεμιστικών και φανατικών συμπεριφορών από στενόμυαλους ανθρώπους», γράφει στην ανακοίνωσή του ο ιρανός σκηνοθέτης.

Η τελευταία ταινία του Ασγάρ Φαρχάντι «Ο Εμποράκος» είναι υποψήφια για το Οσκαρ καλύτερης Ξένης Ταινίας. Το 2012 , ο ιρανός σκηνοθέτης βραβεύθηκε με το Οσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας για το φιλμ «Ενας Χωρισμός».

Η ιρανή ηθοποιός Ταρανέχ Αλιντούστι, πρωταγωνίστρια της ταινίας του Ασγαρ Φαρχάντι ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει την τελετή των Οσκαρ διαμαρτυρόμενη για τα ρατσιστικά μέτρα του Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: Οργή λαού στις ΗΠΑ για το διάταγμα Τραμπ -Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/316073/orgi-laoy-stis-ipa-gia-diatagma-tramp-hiliades-polites-stoys-dromoys#ixzz4XDgv6udI

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα