Οργή λαού – Δείχνουν την έξοδο στον Συλλούρη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
  14 Οκτωβρίου 2020, 8:30 πμ

Τσουνάμι πολιτικών αναταράξεων προκάλεσε το βίντεο του Al Jazeera, αλλά και το ξέσπασμα της κοινωνίας, που παρουσιάζεται εξοργισμένη. Υπό την πίεση των αντιδράσεων τόσο κομμάτων όσο και των πολιτών, ο Δημήτρης Συλλούρης προχώρησε χθες σε γραπτή δήλωση με την οποία ζητά δημόσια συγνώμη, αλλά δεν παραιτείται, αποφάσισε μόνο να απέχει από τα καθήκοντά του μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών.

Την ίδια ώρα, όμως, δημιουργείται κενό σε σχέση με την απόφαση του για αποχή. Η μπάλα πλέον βρίσκεται στη Βουλή, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει για το πώς προχωρεί κι εάν θα τεθεί θέμα για αντικατάσταση του από τη θέση του Προέδρου της Βουλής.

Με συνοπτικές διαδικασίες προχώρησε χθες το ΑΚΕΛ το οποίο οδήγησε ουσιαστικά σε παραίτηση τον Χριστάκη Τζιοβάνη από τη θέση του βουλευτή του κόμματος και από τα κομματικά αξιώματα. Η Γραμματεία του κόμματος ζήτησε την παραίτηση του πριν την συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, κάτι το οποίο έγινε από τον ίδιο με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του κόμματος. Τη θέση του στα κοινοβουλευτικά έδρανα θα καταλάβει ο Τουμάζος Τσιελεπής ως πρώτος επιλαχών. Δεν έχει ακόμα όμως συζητηθεί το θέμα μαζί του. Στο σενάριο που για οποιοδήποτε λόγο δεν αποδεχθεί επόμενος είναι ο Γιαννάκης Γαβριήλ.

Την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής ζητούν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών, πλήρη διερεύνηση απαιτούν ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη.

Καταιγισμό εξελίξεων έφερε ο σάλος που προκλήθηκε και στον τομέα των ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων. Επεκτείνονται σε όλους τους εμπλεκόμενους οι αστυνομικές έρευνες για τις αποκαλύψεις του Al Jazeera και ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία, εν ενεργεία Πρόεδρος της Βουλής να κληθεί για κατάθεση. Πρόσφατα, ο Δ. Συλλούρης είχε αποφύγει την κατάθεση σε σχέση με διαρροές στοιχείων πολιτογραφηθέντων, ωστόσο, τώρα φαίνεται πως δεν θ’ αποφύγει τους ανακριτές.

Ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε χθες οδηγίες όπως οι έρευνες της Αστυνομίας μην περιοριστούν στις καταγγελίες που έκαναν οι Συλλούρης-Τζιοβάνης-Πιττάτζης για παγίδευσή τους, αλλά να διερευνηθεί κατά πόσον διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα. Πρώτα θα κληθούν για κατάθεση οι άνθρωποι του αραβικού καναλιού.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ποδαρικό στις έρευνες θα γίνει με την κλήτευση των ανθρώπων του Al Jazeera στην Κύπρο και δεν αποκλείεται στη συνέχεια να αναζητηθούν τα πρόσωπα που εμφανίστηκαν στους τρεις, ως μεσάζων και επενδυτής, ενώ πρόκειται για πρόσωπα του αραβικού δικτύου. Δεν αποκλείεται να κληθούν να έρθουν στην Κύπρο για να καταθέσουν, τόσο για τα διαμειφθέντα όσο και για να δώσουν ολόκληρο το βίντεο ώστε να υπάρχει εμπεριστατωμένη εικόνα των όσων λέχθηκαν.

Επίσης χθες παραλήφθηκε ολόκληρο το κείμενο των συνομιλιών όπως αναρτήθηκε από τον Al Jazeera στα αγγλικά. Παρά το γεγονός ότι το βίντεο από την καταγραφή των συνομιλιών είναι προϊόν παράνομης ενέργειας, εντούτοις νομικοί εκτιμούν ότι αν τα πράγματα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, θα μπορεί το περιεχόμενό του να χρησιμοποιηθεί για το καλώς νοούμενο συμφέρον της απονομής δικαίου. Αυτό εξάλλου έγινε και με άλλες υποθέσεις στο παρελθόν.

  Μιχάλης Χατζηβασίλης, Φρίξος Δαλίτης  
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα