Οργή Αλτούν για αγγελία του Reuters που ασκεί κριτική στον Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αντιδράσεις και από το TRT World που δημοσίευσε παρόμοια αγγελία για ανταποκριτή στο Λονδίνο

Μια αγγελία πρόσληψης δημοσιογράφου από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters έχει προκαλέσει διαμάχη στην Τουρκία και μεταξύ των δημοσιογράφων λόγω της άμεσης κριτικής κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, στην αγγελία για τη θέση του αναπληρωτή προϊσταμένου του γραφείου στην Κωνσταντινούπολη, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι «ο Ερντογάν έχει μεταμορφώσει την Τουρκία στις δύο δεκαετίες στην εξουσία του, απομακρύνοντάς την από τις σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις και μετατρέποντάς τη σε μια ισχυρή διπλωματική και στρατιωτική παρουσία σε περιοχές που εκτείνονται από τον Νότιο Καύκασο έως τη Βόρεια Αφρική».

Ανέφερε ότι αναζητεί «κάποιον με ισχυρές δεξιότητες γραφής και με γνώσεις, που να μπορεί να προσφέρει αναλυτικά ρεπορτάζ από κοινού με την υποστήριξη της υψηλών επιδόσεων ομάδας μας που καλύπτει μια κρίσιμη συγκυρία της διακυβέρνησης Ερντογάν – με τον εκτροχιασμένο πληθωρισμό και την υποτιμημένη λίρα να απειλούν την προσπάθειά του για επανεκλογή τους επόμενους μήνες».

Η στοχοποίηση του Ερντογάν και των πολιτικών της κυβέρνησής του προκάλεσε σήμερα την καταδίκη από τον διευθυντή επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος τόνισε ότι «το Reuters φαίνεται να απομακρύνεται από τα γεγονότα και αντ’ αυτού χρησιμοποιεί μια προκατειλημμένη προοπτική σχετικά με το τι συνέβη με τις “σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις” στην Τουρκία επί κυβέρνησης Ερντογάν. Αυτές οι δηλώσεις ταιριάζουν μόνο σε προπαγανδιστικό φυλλάδιο».

Μια τέτοια συμπεριφορά, είπε, «δεν είναι δημοσιογραφία» και το πρακτορείο «θα πρέπει να ρωτήσει τους δημοσιογράφους επί του πεδίου για τα γεγονότα προτού αποφασίσει τι έχει συμβεί και το χρησιμοποιήσει ως κατευθυντήρια γραμμή για τις ειδήσεις».

Σε απάντηση στην αμφιλεγόμενη αγγελία εργασίας, το TRT World –ο τουρκικός αγγλόφωνος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός– δημοσίευσε δική του αγγελία για να προσλάβει ανταποκριτή με έδρα το Λονδίνο, χρησιμοποιώντας σχεδόν την ίδια γλώσσα και τόνο με το Reuters.

Εφιστώντας την προσοχή στην πολιτική αστάθεια και τα οικονομικά ζητήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, η αγγελία υπογραμμίζει την «αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων να ανταποκριθούν σε προκλήσεις όπως η COVID-19, το Brexit και οι παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις, που άφησαν τη Βρετανία σε πολιτική αναταραχή. Οι βραχύβιες κυβερνήσεις έθεσαν το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου εν αμφιβόλω, απομακρύνοντάς το από την Ευρώπη».

Οι πιθανοί υποψήφιοι και όσοι προσληφθούν για τη θέση εργασίας, έγραψε το TRT World, πρέπει επίσης «να παρέχουν υποστήριξη στην υψηλών επιδόσεων ομάδα μας, καθώς ξεκινούν την κάλυψη σημαντικών ζητημάτων όπως η επιδίωξη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και η απειλή που συνιστά για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, ο εκτροχιασμένος πληθωρισμός και η υποτιμημένη λίρα συνδυάζονται για να θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο την ασταθή πολιτική κατάσταση της Βρετανίας».

Εξέφρασε επίσης επικριτικές απόψεις για την υπάρχουσα και συνεχιζόμενη μοναρχία του Ηνωμένου Βασιλείου τον 21ο αιώνα, λέγοντας ότι ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ είχε «αναβιώσει» τη συζήτηση για το μέλλον της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Πηγή: Middle East Monitor, Καθημερινή

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “O διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν…κριτικής κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του.”

    Φαχρεττίν, όχι Φαχρετίν.

    Και Ταϊγίπ Έρντογαν, όχι Ταγίπ Ερντογάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα