Ολοταχώς στον Τρίτο Κόσμο!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

, Διεθνολόγος, Πολιτικός Αναλυτής.

 
Γελοιογραφία για την Ελλάδα στην εφημερίδα της Κένυας The East African, δημοσιευμένη τον Αύγουστο 2011.Γελοιογραφία για την Ελλάδα στην εφημερίδα της Κένυας The East African, δημοσιευμένη τον Αύγουστο 2011.The East African

Δεν ξέρω κατά πόσο ευσταθεί η φημολογία για δάνειο που προτίθεται να ζητήσει η Ελλάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να γίνουν προσλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες. Πριν συζητηθεί οτιδήποτε, όμως, καλό είναι να γνωρίζουμε δυο τρία πράγματα γι’ αυτή.

Την γελοιογραφία αυτή την είδα πριν από έξι χρόνια στην κενυάτικη εφημερίδα The East African. Ηταν η εποχή που οι Αγανακτισμένοι είχαν στρατοπεδεύσει στο Σύνταγμα και η Ελλάδα βρισκόταν σταθερά ανάμεσα στα top five news items παγκοσμίως. Εκοψα την γελοιογραφία και την κράτησα. Την θυμήθηκα αυτές τις μέρες, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Δεν ξέρω κατά πόσο ευσταθεί η φημολογία για δάνειο που προτίθεται να ζητήσει η Ελλάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να γίνουν προσλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες. Μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί μια από τις συνηθισμένες φωτοβολίδες της κυβέρνησης για εντυπωσιασμό και μόνο.

Ξέρω όμως ότι, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα πράγματι έχει αναπτυξιακή διάσταση στην αποστολή της, υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα που οφείλει να γνωρίζει κανείς, π.χ.:

– Ιδρύθηκε, για να υποβοηθά κυρίως τριτοκοσμικές χώρες – όχι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όχι τις ΗΠΑ ή τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία κι άλλες ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη.

– Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι «πρώτος εξάδελφος» του μισητού στην Ελλάδα Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η μεθοδολογία της βασίζεται στα λεγόμενα DLIs (disbursement-linked indicators) – δείκτες που συνδέουν την εκταμίευση με την εκπλήρωση πολύ συγκεκριμένων και αυστηρών όρων. «Έκανες όσα συμφωνήσαμε; Πάρε τη δόση σου. Δεν τα έκανες; Εμείς δεν βιαζόμαστε – εσύ χρειάζεσαι τα χρήματα».

– Είναι δε τόσο παρεμφερείς οι δύο αυτοί θεσμοί που ο ίδιος ο John Maynard Keynes, ο εισηγητής της ίδρυσής τους το 1944 στο Bretton Woods, θεωρούσε ότι το ΔΝΤ θα έπρεπε να λέγεται «τράπεζα» και η Παγκόσμια Τράπεζα «ταμείο».

– Στην Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ είναι εγγεγραμμένα όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξ ου και η υψηλή πολιτική νομιμοποίησή τους. Γι’αυτό και είναι αδιανόητο να μην εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις σου έναντι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Άπαξ και αθετήσεις τις δεσμεύσεις σου, καθίστασαι αυτοστιγμεί αποσυνάγωγος και τίθεσαι εκτός διεθνούς κοινότητας.

– Και το χειρότερο; Επειδή ακριβώς η συντριπτική πλειονότητα των 193 μελών του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι τριτικοσμικές χώρες, πολλές απ’αυτές βλέπουν την Ελλάδα ανταγωνιστικά. Θεωρούν –απολύτως δικαιολογημένα– ότι η Ελλάδα έχει μια οικονομία απείρως πιο ανεπτυγμένη από τις δικές τους και κακώς λαμβάνει πολλά χαμηλότοκα δάνεια όλα αυτά τα χρόνια.

http://booksjournal.gr/slideshow/item/2534-olotaxws-ston-trito-kosmo

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα