Οι Φυσικές επιστήμες στο Νεοελληνικό Διαφωτισμό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η εκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ της Παρασκευής 5 Μαρτίου 2021, στις 9 μμ, θα έχει ως τίτλο “Οι Φυσικές επιστήμες στο Νεοελληνικό Διαφωτισμό” και αποτελεί συμμετοχή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821. Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός υπήρξε ιδεολογικό, φιλολογικό και φιλοσοφικό κίνημα του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα, το οποίο συνέβαλλε σημαντικά στην προετοιμασία των Ελλήνων για τον αγώνα.
Εξελίχθηκε παράλληλα με τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και εκπροσωπήθηκε από σπουδαίους Έλληνες εκείνης της περιόδου, οι οποίοι ζούσαν είτε στις χώρες της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας είτε στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Στο πλαίσιο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού επιστρατεύθηκαν και οι Φυσικές Επιστήμες, προκειμένου μέσω του ορθολογισμού και της επιστημονικής αλήθειας ν’ αντιμετωπισθούν η καθυστέρηση, οι δεισιδαιμονίες και οι προκαταλήψεις που τότε μάστιζαν τους κατά κανόνα αγράμματους υπόδουλους Έλληνες.
Δύο εξαιρετικοί μελετητές της περιόδου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και των Φυσικών Επιστημών εκείνης της περιόδου, ο Διδάκτωρ Ιστορίας της Ιατρικής Δημήτριος Καραμπερόπουλος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, και ο Φυσικός Χρίστος Ξενάκης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Επιστήμης, θα αναφερθούν στο Νεοελληνικό Διαφωτισμό και σε σημαντικούς εκπροσώπους του, και θα παρουσιάσουν την από πλευράς των Διαφωτιστών αξιοποίηση της Φυσικής εκείνης της εποχής για την αντιμετώπιση του σκοταδισμού και των δεισιδαιμονιών.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΛΙΓΟΤΕΡΩΝ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα