Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ αναμένουν η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας να συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Τουρκία υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά το  διά ζώσης Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα κατά τη συζήτηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάιο Μάας ενημέρωσαν για τις αντίστοιχες επαφές που είχαν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους, βάσει των ίδιων πηγών, ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Διαβάστε επίσης: Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

Μπορέλ: Σημαντικό βήμα η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών της Ελλάδας με την Τουρκία

Η Ουάσιγκτον χαιρετίζει την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας

ΥΠΕΞ Βελγίου: Υπέρ της ευκαιρίας στην Τουρκία, αλλά μόνο εάν έχει σαφή και διαρκή αλλαγή συμπεριφοράς

Ευρωτουρκικές σχέσεις και Αν. Μεσόγειος στη συνάντηση Ν. Δένδια – Ζ. Μπορέλ

Eυρωτουρκικές σχέσεις και θέματα Μετανάστευσης στη συνάντηση Ν. Δένδια – Μ. Σχοινά

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη

Χρ. Ταραντίλης: Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα

Είναι σ’ αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν, που η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ενώ η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «δεν είναι δογματικοί» ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών.

Επίσης, σημειώνουν πως από τη συζήτηση προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Όλοι, όμως, όπως επισημαίνεται, τόνισαν ότι η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής αναμένοντας όπως η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, όπως κάνουν ακόμα γνωστό, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η «νέα» προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: (1) την απειλή των κυρώσεων (2) την οικονομική κατάσταση στη χώρα και (3) την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά τόνισε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα