Οι τουρκικοί προπαγανδιστικοί ισχυρισμοί για την επακούμβηση.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Σανπάχ δημοσιεύθηκε υπό τον τίτλο «Έκτακτη επικαιρότητα: Θερμή επαφή με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο! Η φρεγάτα ‘Kemal Reis’  άνοιξε πυρ και πέρασε, η φρεγάτα ‘Λήμνος’ υπέστη σοβαρή ζημιά…» σημειώνεται ότι η Τουρκία συνεχίζει τις δραστηριότητές της στην περιοχή με Navtex που ανακοινώθηκε για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ και τη Γερμανία, αλλά τελικά ‘βρήκε καταφύγιο’ στη Γαλλία.

Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα ‘δεν παραμελεί να προβαίνει σε προκλητική δράση για να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή’, όπως και ότι σε αυτές τις πρωτοβουλίες ‘δίνεται απάντηση’ από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό με τον ‘ισχυρότερο’ τρόπο. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανέφεραν ότι η φρεγάτα Kemal Reis, που προστατεύει το Oruç Reis και η φρεγάτα Λήμνος, βρέθηκαν χθες ‘η μία απέναντι στην άλλη’.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Kemal Reis παρενέβη, όταν η ελληνική φρεγάτα προσπάθησε να ‘παρενοχλήσει’ το Oruç Reis, ενώ το αποτέλεσμα της επακούμβησης επέφερε ‘μεγάλη ζημιά’ στην ελληνική φρεγάτα, η οποία ‘αποσύρθηκε’ από την περιοχή, ενώ η Kemal Reis συνέχισε την πορεία της

Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, Ahmed Aboul Gheit, επιβεβαίωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι στο επόμενο στάδιο θα γίνουν μάρτυρες συλλογικών αραβικών στάσεων ενόψει της απόρριψης της τουρκικής παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών.

Ο Abu al-Gheit καταγγέλλει κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ιρακινό Υπουργό Εξωτερικών, τον Fuad Khamis, την παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ από την Τουρκία και τις επιδρομές της Τουρκίας σε περιοχές στο βόρειο Ιράκ, χρησιμοποιώντας drone, που σκότωσαν 5 μέλη των ιρακινών συνοριοφυλάκων, συμπεριλαμβανομένου του ταξιάρχου ιρακινού συνοριοφύλακα, Zubair Hali  Και ένας άλλος αξιωματικός που ονομάζεται Sardar Pradoisti, μαζί με το θάνατο 11 μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Μια υπεύθυνη πηγή στη Γενική Γραμματεία του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών δήλωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Fuad Khamis, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη θέση του Αραβικού Συνδέσμου στην καταγγελία και την καταδίκη αυτής της βάναυσης επίθεσης κατά της ιρακινής κυριαρχίας.

Η υπεύθυνη πηγή πρόσθεσε ότι ο Aboul Gheit διαβεβαίωσε τον ιρακινό υπουργό ότι το επόμενο στάδιο θα παρακολουθήσει συλλογικές αραβικές στάσεις απέναντι σε απορριφθείσες τουρκικές επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων της κυριαρχίας του Ιράκ και της Συρίας, καθώς και της απορριφθείσας τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.

 

Ο Γενικός Γραμματέας είχε εκδώσει επίσημη δήλωση στην οποία επιβεβαίωσε την καταδίκη του για τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της τουρκικής κυριαρχίας από την Τουρκία, καταγγέλλοντας με τον πιο έντονο τρόπο τον τουρκικό βομβαρδισμό της 11ης Αυγούστου στην περιοχή Sidekan στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας και εξέφρασε την υποστήριξή του για κάθε κίνηση που λαμβάνει η ιρακινή κυβέρνηση στη διεθνή σκηνή για να σταματήσει τις  στρατιωτικές επιθέσεις.  Συχνός τουρκικός κανόνας στο ιρακινό έδαφος, προκειμένου να διατηρηθεί η κυριαρχία και η ασφάλεια του Ιράκ

 

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Τηλεφωνική επικοινωνία Υπουργών Εξωτερικών Βουλγαρίας και Τουρκίας

Η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό της, Mevlüt Çavuşoğlu, αναφέρει η βουλγαρική δημόσια ραδιοφωνία BNR σε σημερινό δημοσίευμά της, επικαλούμενη την σχετική ενημέρωση του συμβούλου της Zaharieva για θέματα ΜΜΕ, Ivan Dimov. Σύμφωνα με τον Dimov,  η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών προκειμένου να ενημερώσει την Zaharieva για τις τουρκικές θέσεις στα θέματα της περιφερειακής επικαιρότητας. Δεν αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο δημοσίευμα της βουλγαρικής ραδιοφωνίας αναφέρεται επίσης ότι σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στο Twitter, το βασικό θέμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας αποτέλεσαν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρεται επίσης ότι ο Çavuşoğlu είχε επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του από την Ουγγαρία και τη Λιθουανία, καθώς και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Josep Borrell.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan είχε σήμερα επικοινωνία με τον Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel Charles Michel και υπενθυμίζεται ότι όλα αυτά γίνονται πριν από το αυριανό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το οποίο ζήτησε η Ελλάδα, στο οποίο θα συμμετάσχει και η Zaharieva.

Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η Γαλλία έχει ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας δύο καταδικωτικά Rafale και τη φρεγάτα La Fayette για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Ελλάδα. Επισημαίνεται επίσης ότι η Γαλλία και η Τουρκία έχουν διαφωνίες και στο θέμα της σύγκρουσης στη Λιβύη όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα