Οι Τουρκάλες ξεσηκώνονται εναντίον του Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι Τουρκάλες βγήκαν με σύνθημα εναντίον της απόφασης της απόσυρσης από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης: «Άκυρη δεν την αναγνωρίζουμε» (φωτό Duvar)

Μάρτιος 27, 2021. 20:28. Ελλάδα.

Αρκετές χιλιάδες γυναίκες κατέβηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, το Σάββατο, για να απαιτήσουν από τις τουρκικές αρχές να ανακαλέσουν την απόφαση απόσυρσης από μια διεθνή συμφωνία με στόχο την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκλόνισε τους Ευρωπαίους συμμάχους ανακοινώνοντας την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία θα αποσυρθεί από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, η οποία έφερε το όνομα της πόλης στην οποία υπογράφηκε το 2011.

Η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία, και οι γυναίκες λένε ότι η ασφάλειά τους κινδυνεύει ως αποτέλεσμα αυτού του βήματος, με το οποίο ο Ερντογάν αντιτάχθηκε στην ευρωπαϊκή συμφωνία.

Εν μέσω έντονης παρουσίας ασφαλείας, οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία με θέα στην ακτή της Κωνσταντινούπολης, κουνώντας μωβ πανό και φωνάζοντας συνθήματα που έγραφαν «Οι δολοφονίες των γυναικών είναι πολιτικές» και ένα από τα σημάδια έγραφε «Προστατέψτε τις γυναίκες, όχι στις βιαιοπραγίες».

«Η απόσυρση από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης αποτελεί καταστροφή για εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά που ζουν σε αυτήν τη χώρα», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι το 38% των γυναικών στην Τουρκία βιώνουν βία από τον σύντροφό τους στη διάρκεια της συμβίωσης, σε σύγκριση με το 25% στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με μια ομάδα παρατηρητών, τα ποσοστά γυναικοκτονίας στην Τουρκία έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια, παρά την απουσία επίσημων αριθμών, και μέχρι στιγμής φέτος, 87 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες ή πέθαναν σε ύποπτες συνθήκες.

«Δεν θα σταματήσουμε να διαμαρτυρόμαστε, θα μείνουμε εδώ μέχρι να ανακτήσουμε την ελευθερία και τη συμφωνία μας», δήλωσε ο σπουδάστρια  Σιλίν Τσελίκ. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας για τη συμφωνία ».

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι εσωτερικοί νόμοι, όχι οι διεθνείς συμβάσεις, θα προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών.

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα