Οι συγκρούσεις στο Παντσίρ συνεχίζονται μεταξύ Ταλιμπάν και αντιπολίτευσης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για εμφύλιο πόλεμο

Συνεχίζονται οι αιματηρές μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης για τον έλεγχο της κοιλάδας Παντζσίρ βόρεια της Καμπούλ, την τελευταία επαρχία του Αφγανιστάν που αντιστέκεται στους ισλαμιστές μαχητές, καθώς ο κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ προειδοποίησε για «εμφύλιο πόλεμο» εάν οι ισλαμιστές αποτύχουν να εδραιώσουν την εξουσία.

Και οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι έχουν το πάνω χέρι στην κοιλάδα, αλλά καμία δεν μπορούσε να παράσχει πειστικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Οι Ταλιμπάν, που σάρωσαν τη χώρα πριν από την τελική αποχώρηση των δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, δεν κατάφεραν να ελέγξουν την κοιλάδα όταν κυβέρνησαν το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Μπιλάλ Καρίμι, δήλωσε ότι οι περιφέρειες Κιντζ και Ονάμπαχ έχουν καταληφθεί, δίνοντας στις δυνάμεις των Ταλιμπάν τον έλεγχο τεσσάρων από τις επτά περιοχές της επαρχίας.

«Οι Μουτζαχεντίν προχωρούν προς το κέντρο της επαρχίας», είπε στο Twitter.

Αλλά το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης του Αφγανιστάν, που συγκεντρώνει δυνάμεις πιστές στον τοπικό ηγέτη Αχμάντ Μασούντ, δήλωσε ότι περικύκλωσε «χιλιάδες τρομοκράτες» στο πέρασμα Χαβάκ και οι Ταλιμπάν εγκατέλειψαν οχήματα και εξοπλισμό στην περιοχή Ντάστε Ρεβάκ.

Ο εκπρόσωπος του μετώπου Φαχίμ Ντάστι πρόσθεσε ότι συνεχίζονται «βαριές συγκρούσεις».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Μασούντ επέμεινε ότι η κοιλάδα Παντζσίρ «συνεχίζει να στέκεται δυνατά». Επαινώντας «τις αξιότιμες αδελφές μας», είπε ότι οι διαδηλώσεις γυναικών στη δυτική πόλη Χεράτ που ζητούσαν τα δικαιώματά τους έδειξαν ότι οι Αφγανοί δεν εγκατέλειψαν τις απαιτήσεις για δικαιοσύνη και «δεν φοβούνται απειλές».

Ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, πρόεδρος των Κοινών Αρχηγών Επιτελείου, υπογράμμισε την κρίσιμη κατάσταση.

EURONEWS

«Η στρατιωτική μου εκτίμηση είναι ότι οι συνθήκες είναι πιθανό να εξελιχθούν σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Δεν ξέρω αν οι Ταλιμπάν θα μπορέσουν να εδραιώσουν την εξουσία και να καθιερώσουν διακυβέρνηση», είπε ο Μίλεϊ.

Μιλώντας στο Fox News από την Αεροπορική Βάση Ramstein στη Γερμανία, ο Μίλεϊ είπε ότι αν δεν μπορούν αυτό θα «με τη σειρά του οδηγήσει σε ανασύσταση της Αλ Κάιντα ή σε ανάπτυξη του ISIS ή άλλων μυριάδων τρομοκρατικών ομάδων» τα επόμενα τρία χρόνια.

Το Emergency, ένας ιταλικός οργανισμός ιατρικής βοήθειας, δήλωσε ότι οι δυνάμεις των Ταλιμπάν προχώρησαν περαιτέρω στην κοιλάδα Παντζσίρ το βράδυ της Παρασκευής, φτάνοντας στο χωριό Αναμπάχ, όπου η ομάδα διαθέτει ιατρικές εγκαταστάσεις.

«Δεχτήκαμε έναν μικρό αριθμό τραυματιών στο Χειρουργικό Κέντρο Αναμπάχ», ανέφερε σε έκθεσή του το Emergency, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι διέφυγαν τις τελευταίες ημέρες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα