Οι Σοσιαλιστές και ο Μελανσόν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, οι Σοσιαλιστές, αριστεροί και Οικολόγοι, στη «Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση». Ανάχωμα στην ακροδεξιά.

    To γαλλικό κοινοβούλιο

Είχαν 10 χρόνια να μιλήσουν οι Σοσιαλιστές με τον Ζαν Λυκ Μελανσόν και το κόμμα του, τους «Ανυπότακτους». Έτσι η χειραψία του επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ με τον Μελανσόν την Πρωτομαγιά, θεωρήθηκε είδηση.

Η συνέχεια ήταν χθες. Κλεισμένοι από το απόγευμα, στα γραφεία των Ανυπότακτων, οι Σοσιαλιστές διαπραγματεύονταν το μέλλον τους και εάν θα ακολουθήσουν τον Μελανσόν στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Συμμαχία ή υποταγή; Δύσκολο για ένα κόμμα που κυβέρνησε, που είναι ριζωμένο στη χώρα, που όμως το μίζερο 1,7 % που έφερε στις προεδρικές εκλογές, το υποχρεώνει να καταπιεί κάθε περηφάνια.

Ο λευκός καπνός από το κτίριο των Ανυπότακτων βγήκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Επιτεύχθηκε «Συμφωνία επί της αρχής», απομένει άμεσα η επικύρωση από το συμβούλιο του κόμματος. Σε αυτήν την περίπτωση, οι Σοσιαλιστές θα συμβαδίσουν με τους Ανυπότακτους, τους Οικολόγους και τους Κομουνιστές μέσω της νεοσύστατης «Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης».

Η εξουσία … ενώνει

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν

Την εν λόγω Ένωση συμφώνησαν κατ’αρχάς οι Ανυπότακτοι με τους Οικολόγους παραμερίζοντας τις διάφορες τους για την Ευρώπη. Στη συνέχεια υπέγραψαν και οι Κομουνιστές αφήνοντας για αργότερα το θέμα της πυρηνικής ενέργειας που υποστήριξαν κατά την εκλογή για την προεδρία.

Στόχος τους σήμερα είναι να πλειοψηφήσουν στις βουλευτικές εκλογές, υποχρεώνοντας τον Εμανουέλ Μακρόν να επιλέξει πρωθυπουργό από την αριστερά. Ο Μελανσόν είναι και ο πρώτος υποψήφιος. Σύμφωνα με το σύνταγμα της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός επιλέγει και διαμορφώνει την κυβέρνηση, αφήνοντας στον πρόεδρο μόνο τους δύο τομείς: τα διεθνή και την άμυνα.

Πρόκειται για ένα είδος «συγκατοίκησης», γνωστή στους Γάλλους και από παλιότερα (Μιτεράν- Σιράκ),  γι’ αυτό και ο Μελανσόν μιλά για «τρίτο εκλογικό γύρο».

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα