Οι πιέσεις και η φόρμουλα λύσης με ένταξη στο ΝΑΤΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερα ονόματα είναι το Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας) και το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας), με την Αθήνα να προκρίνει το πρώτο (φωτογραφία από τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός).

«Φόρμουλα» λύσης για το ονοματολογικό αναζητούν Αθήνα και Σκόπια, με φόντο το σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, για το οποίο εκφράζεται η εκτίμηση πως θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για όλα τα κόμματα στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Ο μεγάλος σκόπελος για την επίτευξη συμφωνίας είναι η τροποποίηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ, καθώς υπό την πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και της κοινής γνώμης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρείται βέβαιο ότι θα τη θέσει ως απαράβατο όρο για την εισδοχή της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με δεδομένο ότι δεν θεωρείται ρεαλιστικός στόχος η άμεση αλλαγή του συντάγματος από τα Σκόπια, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τίθεται το σενάριο της ενσωμάτωσης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ σε δύο στάδια: Αρχικά, εάν υπάρξει διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που θα κυρωθεί από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών, στη γειτονική χώρα θα αποδοθεί καθεστώς «αναβαθμισμένης» σχέσης με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Παράλληλα, σε δεύτερο χρόνο και μόλις επέλθουν οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές, η ΠΓΔΜ θα λάβει αυτόματα το καθεστώς πλήρους μέλους του ΝΑΤΟ.

Κατά τις ίδιες πηγές, από τις επαφές, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και παρουσία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, προκύπτει πως δύο είναι τα επικρατέστερα ονόματα στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας: Το Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας) και το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας), με την Αθήνα να προκρίνει την πρώτη επιλογή.

Η κυβέρνηση μέχρι πρότινος «φλέρταρε» με την ιδέα να μην επιμείνει στην αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ, επικαλούμενη και τη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι τυχόν συμφωνία –όπως και η ενδιάμεση συμφωνία– θα υπερίσχυε του συντάγματος της γειτονικής χώρας. Ομως, μετά τις επαφές που είχε το περασμένο Σάββατο ο κ. Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς και κυρίως τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά, κατέστη σαφές πως εάν προχωρήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο θα βρεθεί απομονωμένος στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Από τις ίδιες συναντήσεις ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε εξάλλου και ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επαρκώς και το ζήτημα της «ταυτότητας» που εγείρει η ΠΓΔΜ, όπως κατέστη σαφές από τις συναντήσεις του κ. Νίμιτς την περασμένη Πέμπτη στα Σκόπια. Κατά πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι η όποια λύση θα απαντά επαρκώς για τα εθνικά συμφέροντα και το ζήτημα της «ταυτότητας», γεγονός που ερμηνεύει την επιλογή της Αθήνας να αντιδράσει άμεσα στις αναφορές Νίμιτς ότι το θέμα δεν συζητήθηκε κατά τις συνομιλίες του με την ελληνική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ ρίχνει βαριά τη σκιά της και στην εγχώρια πολιτική σκηνή, υπό το πρίσμα και του σημερινού συλλαλητηρίου. Το σοβαρότερο πρόβλημα έχουν βεβαίως ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ. Ο πρωθυπουργός έχει εμπλακεί στη διαπραγμάτευση, με την πλειονότητα της κοινής γνώμης, αλλά και μερίδα της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, να αντιδρούν στην προοπτική σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Επίσης, με βάση τις έως τώρα τοποθετήσεις των κομμάτων, είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί απομονωμένος όταν έλθει η συμφωνία στη Βουλή.

Οι ισορροπίες

Σε ακόμη δυσμενέστερη θέση βρίσκεται ο κ. Καμμένος, που ουσιαστικά επενδύει στο «ναυάγιο». Εάν ο κ. Τσίπρας κλείσει τη συμφωνία, ο κ. Καμμένος ή θα πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση –κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες δεν τον ενισχύει δημοσκοπικά– ή να βρει τρόπο να την υπερασπιστεί. Στο στρατόπεδο της Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης έχει επιτύχει να ομογενοποιήσει τον χώρο του και προσδοκά σε εκλογικά οφέλη, αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζεται ότι θα έχει μεσοπρόθεσμα κόστος καθώς μετακινείται προς τα «δεξιά», ενώ χάνει σε αξιοπιστία στη διεθνή σκηνή. Τέλος, πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Κίνημα Αλλαγής. Οι Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Θεοχάρης Θεοχαρόπουλος, αλλά και υπό προϋποθέσεις ο κ. Βενιζέλος, τάσσονται υπέρ της λύσης, αλλά η πλειονότητα των βουλευτών δεν επιθυμεί τη στήριξη της συμφωνίας στη Βουλή.

“Καθημερινή”

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το “Νέα Μακεδονία” μου θυμίζει τη Νέα Σμύρνη, Νέα Ερυθραία, Νέα Μάκρη κλπ. Δηλαδή αυτοί οι τύποι εκδιωχθήκανε από τη Μακεδονία και ίδρυσαν, πρόσφυγες όντες, την “Νέα Μακεδονία”. Δικαίωμα να ιδρύσουν κάτι νέο έχουν αυτοί που κατείχαν το παλαιό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα