Οι πέντε όροι του Σινάν Ογάν προς τον Κιλιτσντάρογλου για να τον στηρίξει στο δεύτερο γύρο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι 5 απαραίτητες προϋποθέσεις του Sinan Ogan, το όνομα κλειδί των εκλογών

Umut ERDEM
[email protected]

Ο Sinan Oğan, ο υποψήφιος για την προεδρία της Συμμαχίας ATA, συνέβαλε καθοριστικά στη μεταφορά των εκλογών στον 2ο γύρο με το 5,17 τοις εκατό των ψήφων που έλαβε . Τονίζεται ότι ο Ογκάν θέτει 5 προϋποθέσεις για τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει στον 2ο γύρο και η κόκκινη γραμμή είναι η «απόσταση από τρομοκρατικές οργανώσεις».

Όντας σε θέση να επηρεάσει άμεσα τα εκλογικά αποτελέσματα στην Τουρκία, ο Σινάν Ογκάν κέρδισε τις ψήφους 2 εκατομμυρίων 829 χιλιάδων 634 ψηφοφόρων με ποσοστό 5,17 τοις εκατό και έγινε το κόμμα-κλειδί του δεύτερου γύρου για τις εκλογές της προεδρίας. Ήταν επίσης θέμα περιέργειας σε ποιον από τους δύο υποψηφίους θα στραφούν οι ψηφοφόροι που τον ψήφισαν. Αυτός ο ψηφοφόρος θα καθορίσει τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας. Ο Ogan αποφάσισε επίσης να πραγματοποιήσει διάφορες διαβουλεύσεις για να λάβει αυτή την απόφαση.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΤΑ

Οι πρώτες συνομιλίες θα γίνουν με τις συνιστώσες της Συμμαχίας ΑΤΑ τις επόμενες ημέρες. Ο Ογκάν θα έχει συνάντηση με τους Γενικούς Προέδρους του Κόμματος της Νίκης, του Κόμματος Δικαιοσύνης, του Κόμματος Ülkem και του Κόμματος Συμμαχίας Τουρκίας που συνπαπαρτίζουν τη Συμμαχία ATA. Η στάση του Ümit Özdağ, Προέδρου του Κόμματος της Νίκης, θα παίξει επίσης βασικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Ο Ογκάν θα απευθυνθεί στην εκλογική βάση μετά τους γενικούς προέδρους. Θα έχει συνάντηση με διαμορφωτές της κοινής γνώμης που υπέγραψαν για να τον προτείνουν ως υποψήφιο για την προεδρία. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών θα καθοριστεί ο οδικός χάρτης της διαδικασίας των 14 ημερών.

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Ο Ogan έχει καθορίσει πέντε απαραίτητες προϋποθέσεις για τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει. Πρόκειται για:

  • το αμετάβλητο των πρώτων τεσσάρων άρθρων του Συντάγματος,
  • τη θέσπιση φραγμού στην προσπάθεια αφαίρεσης της Τουρκικότητας από το Σύνταγμα στο άρθρο 66,
  • την απέλαση από την Τουτκία 13 εκατομμυρίων προσφύγων,
  • την απαλλαγή από τη σπείρα των τόκων, τον πληθωρισμό και τις συνέπειές τους, που είναι οι κύριες αιτίες της τελευταίας οικονομικής κρίσης, και
  • η απομάκρυνση απο τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις πολιτικές τους δομές.

Αυτοί είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν για να στηρίξει ο Ogan έναν υποψήφιο στο δεύτερο γύρο.

Συγκεκριμένα ο Ογκάν είπε: «Η απόσταση απο τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ειδικά τις τρομοκρατικές οργανώσεις FETO, PKK και Χεζμπολάχ, είναι απαραίτητη, άλλα θέματα θα συζητηθούν από εδώ και πέρα».

Απαντώντας δε στην ερώτηση «Πώς πρέπει να διαβάσουμε αυτή τη διαδικασία, συμπεριλαμβάνεται το κόμμα HUDAPAR στους όρους;», είπε: «Είμαστε κατά. Όσοι δεν αποστασιοποιούνται από την τρομοκρατική οργάνωση δεν πρέπει να έρθουν ούτως ή άλλως να συζητήσουμε για συνεργασία στο δεύτερο γύρο».

“ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΕΜΑ”

Τονίζοντας ότι Τούρκοι εθνικιστές και κεμαλιστές θα καθορίσουν τον δεύτερο γύρο, ο Ογκάν έδωσε στις ομιλίες του τα ακόλουθα στοιχεία σχετικά με τη στάση του:

«Δεν θα αφήσουμε ποτέ την Τουρκία να πέσει σε κρίση. Ήμασταν οι πιο σταθεροί σε αυτές τις εκλογές. Αυτή τη στάση θα συνεχίσουμε και στο μέλλον. Θα καθορίσουμε τη στάση μας ανάλογα με το συμφέρον του έθνους μας. Θα έχουμε δύσκολες 15 μέρες μπροστά μας. Δεν θα πούμε ποτέ ότι θα υποστηρίξουμε αυτό ή εκείνο. Θα συμβουλευτούμε. Παρουσιάστηκε μια εικόνα σαν να πηγαίναμε να κάνουμε παζάρια. Είπαμε, «το HDP και το HUDA PAR δεν θα είναι το κλειδί σε αυτές τις εκλογές». Είπαμε, «Θα είμαστε ο καθοριστικός παράγοντας αυτών των εκλογών». Πετύχαμε όλους τους στόχους που θέλαμε».

Στην ερώτηση αν είναι αληθές αυτό που γράφτηκε, ότι δήλωσε “Θα υποστηρίξω τον Kemal Kılıçdaroğlu εάν αποκλειστεί από το πολιτικό σύστημα το HDP”, εκείνος απάντησε:

«Όχι, είναι λάθος. Εμείς μιλήσαμε για αρχές. Μία μόνο από αυτές τις αρχές είναι η διατήρηση μιας απόστασης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που δεν αποστασιοποιούνται από τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Ήμουν ενάντια στο HDP και το Hüda Par να είναι στην πολιτική από την αρχή. Αν αυτή ήταν η μόνη μας προϋπόθεση, θα λέγαμε, «Κύριε Kılıçdaroğlu, ας εγκαταλείψουμε το HDP». Αλλά αυτή δεν είναι μια τόσο απλή εξίσωση».

ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ;

Τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Σινάν Ογκάν για τον 2ο γύρο. Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους, στον Ογκάν τέθηκε η ερώτηση: «Ποιον θα στηρίξετε στον δεύτερο γύρο;», εκείνος απάντησε:

«Εμείς πετύχαμε όλους τους στόχους που θέλαμε. Από εδώ και πέρα ​​θα πάρουμε πρωτοβουλίες και θα αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη ώστε η Τουρκία να μην μπει σε κρίση και πολιτική αναταραχή. Θα διαβουλευτούμε. Σήμερα κάλεσα στη συνάντηση τόσο τα μέλη της Συμμαχίας ΑΤΑ, όσο και τους συναγωνιστές μου με τους οποίους έδωσα αυτόν τον αγώνα. Θα πραγματοποιήσουμε κοινή συνάντηση διαβούλευσης. Θα καταλήξουμε σε συμπέρασμα το συντομότερο δυνατό. Αυτό το αποτέλεσμα δεν θα είναι απόφαση του Sinan Ogan, θα είναι μια λογική απόφαση που θα λάβουμε από κοινού».

hurriyet.com.tr/ infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα