Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Η ορκωμοσία ενός Προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες,… δεν είναι μια εύκολη υπόθεση!

Την πρώτη κιόλας φορά η τελετή αναβλήθηκε λόγω… βαρυχειμωνιάς!

Ένας Πρόεδρος καθ οδόν προς το σημείο της τελετής, δέχθηκε επίθεση από επίδοξους απαγωγείς.

Άλλος μόλις εκφώνησε τον λόγο του… πέθανε από πνευμονία, κάποιος τρίτος μπέρδεψε τα λόγια του, είπε άλλα ντ άλλων και η τελετή επαναλήφθηκε!

Άλλος πάλι προκάλεσε ανατριχίλα και θύελλα αντιδράσεων, όταν έφτασε να ορκιστεί περιστοιχιζόμενος από… μαύρους σκλάβους!

Ο Τζον Κενεντι, παρ ολίγον να καεί ζωντανός όταν την ώρα που εκφωνούσε  τον πανηγυρικό λόγο, ξαφνικά πήρε φωτιά η εξέδρα από βραχυκύκλωμα.

Για την ιστορία πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα είναι ο πρώτος απερχόμενος Πρόεδρος που δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του διάδοχου του.

Τον πρόλαβε το 1801 ο δεύτερος Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ Τζον Άνταμς, ο οποίος περιφρόνησε τον διάδοχό του στην προεδρία Τόμας Τζέφερσον και φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο ξημερώματα, αποκάλεσε τον πρώην αντιπρόεδρό του «κακεντρεχή, ποταπό γιο ενός μιγά Ινδιάνου»!

Αργότερα… τον ακολούθησαν και άλλοι!

Το 1841 ο Δημοκρατικός Μάρτιν Βαν Μπιούρεν δεν εμφανίστηκε στην τελετή ορκωμοσίας του Γουίλιαμ Χ. Χάρισον, ο οποίος έπαθε πνευμονία και πέθανε αφού εκφώνησε την μεγαλύτερη σε διάρκεια, έως τότε, ομιλία σε ορκωμοσία εν μέσω κρύου και υγρασίας και χωρίς να φοράει καπέλο, παλτό και γάντια. 

Ο Άντριου Τζόνσον το 1869 αρνήθηκε να παραστεί σε τελετή ορκωμοσίας όταν ο προκάτοχός του Γιουλίσις Γκραντ περιφρόνησε την πρότασή του να μοιραστούν μια άμαξα μέχρι το Καπιτώλιο. 

ΤΑ  ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του 46ου Πρόεδρου, ας θυμηθούμε τις στιγμές που έμειναν στην ιστορία.

Ο Τζωρτζ Ουάσινγκτον (George Washington) ήταν ο ήρωας της Αμερικανικής Επανάστασης και ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ.

 Ο Ουάσινγκντον έπρεπε να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 4 Μαρτίου, αλλά ο βαρύς χειμώνας εκείνης της χρονιάς εμπόδισε πολλούς από τους εκπροσώπους και τους γερουσιαστές να ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη, την προσωρινή πρωτεύουσα της νεοσυσταθείσας Δημοκρατίας, για να παραστούν στην ορκωμοσία.

Η μετακίνησή τους έγινε δυνατή μόνο στις αρχές του Απριλίου, όταν η άνοιξη χάιδεψε τη γη.

 Ο Τόμας Τζέφερσον (Thomas Jefferson), ο τρίτος Πρόεδρος των ΗΠΑ, προτιμήθηκε από τον Ααρών Μπουρ (Aaron Burr).

 Ο Τζέφερσον περίμενε όλη την ώρα σε μια πανσιόν ακριβώς απέναντι από το Καπιτώλιο.

 Ήταν τα εγκαίνια της Ουάσινγκτον ως νέα πρωτεύουσα και το κτήριο του Καπιτωλίου βρισκόταν ακόμη υπό κατασκευή.

 Η ορκωμοσία έγινε το μεσημέρι υπό τους ήχους μπάντας πεζοναυτών.

 Ήταν επίσης η πρώτη τελετή ορκωμοσίας στην οποία ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έδωσε το «παρών»: 

Ο Τζον Άνταμς, που ηττήθηκε από τον Τζέφερσον είχε κόψει και την «καλημέρα» στον πρώην φίλο του και είχε αποχωρήσει… νύχτα από τον Λευκό Οίκο.

ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Ο Άντριου Τζάκσον (Andrew Jackson), ο έβδομος πρόεδρος και ιδρυτής του Δημοκρατικού Κόμματος, εισήγαγε την παράδοση (σεβαστή μέχρι το 1977) να ορκίζεται στην κορυφή της μεγάλης σκάλας στην ανατολική πρόσοψη του Καπιτωλίου.

 Ο Τζάκσον ήταν ο πρώτος λαϊκιστής πρόεδρος και ήθελε να «ανοίξει» την τελετή στους πολίτες.

 Ο νέος πρόεδρος πάτησε στα ακριβά χαλιά του Καπιτωλίου με τις λασπωμένες μπότες του με τα σπιρούνια και ξοπίσω του ακολούθησαν χιλιάδες! 

Ο κόσμος έφτασε κατά κύματα και 20.000 πολίτες, περισσότεροι από τον τότε πληθυσμό της Ουάσιγκτον, εισέβαλαν – κυριολεκτικά – στον Λευκό Οίκο, όπου γιόρτασαν με μπίρες και αλλά ποτά και μεθυσμένοι προέβησαν σε έκτροπα: έριξαν στα χαλιά ποτά, έσπασαν καρέκλες και άλλα έπιπλα, θρυμμάτισαν πορσελάνινα αντικείμενα και προκάλεσαν ζημιές χιλιάδων δολαρίων.

Ο νέος πρόεδρος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το κτήριο κακήν κακώς.

 Έπειτα από το ιστορικό πάρτι ο Τζάκσον κέρδισε το ψευδώνυμο: «King Mob».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Ο Φράνκλιν Ν. Ρούσβελτ (Franklin D. Roosevelt), ο 32ος πρόεδρος, άνοιξε την 15λεπτη εναρκτήρια ομιλία του με τη φράση που θα άλλαζε την ιστορία των ΗΠΑ: «Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος».

 Παρόντες στην τελετή ορκωμοσίας ήταν περίπου 150.000 άνθρωποι, αλλά για πρώτη φορά εκατομμύρια Αμερικανοί κατάφεραν να παρακολουθήσουν την ομιλία ζωντανά από το ραδιόφωνο.

 Ήταν η αρχή μιας νέας φωτεινής ελπίδας μετά το σκοτάδι της Μεγάλης Ύφεσης.

 Η ιστορία για εκείνη την ημέρα καταγράφει ότι «ακόμη και ο ήλιος βγήκε από έναν ουρανό γεμάτο σύννεφα τη στιγμή κατά την οποία ο Ρούσβελτ ορκίστηκε».

 Το «New Deal», το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημόσιας παρέμβασης σε μια οικονομία που είχε πληγεί από την κρίση, άρχισε τότε.

22 Νοεμβρίου 1963

Ήταν η πρώτη ορκωμοσία εντός αεροπλάνου αυτή του Λίντον Τζόνσον (Lyndon B. Johnson) και πιθανότατα θα παραμείνει και η μοναδική.

Αυτό συνέβη λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, στο διάδρομο του αεροδρομίου του Ντάλας, στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) που είχε ήδη αρχίσει να ζεσταίνει τους κινητήρες για να απογειωθεί για την Ουάσιγκτον.

 Ήταν ο Ρόμπερτ Κένεντι, Γενικός Εισαγγελέας και αδελφός του Τζον, εκείνος ο οποίος προκάλεσε την τελετή ορκωμοσίας μόλις οι γιατροί επιβεβαίωναν το θάνατό του αδελφού του.

Η ιστορική φωτογραφία απαθανατίζει τον Τζόνσον, τη σύζυγό του στα δεξιά, και τη Τζάκι (Jacqueline Kennedy), τη χήρα του δολοφονημένου προέδρου, στα αριστερά, που φορούσε ακόμα το ροζ ταγιέρ Chanel που βάφτηκε με το αίμα του συζύγου της.

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ

Η δεύτερη ορκωμοσία του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1985 χρειάστηκε να τελεστεί σε εσωτερικό χώρο του Λευκού Οίκου αφού η θερμοκρασία ήταν μείον 14 βαθμοί Κελσίου. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, χρειάστηκε να ορκιστεί δύο φορές έπειτα από μια τεχνική βλάβη κατά την τελετή ορκωμοσίας του το 2009. 

O επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς μπέρδεψε τα λόγια του οπότε χρειάστηκε να ορκιστεί ξανά, την επόμενη ημέρα, στον Λευκό Οίκο. 

Το ίδιο πρόβλημα είχε και ο Χέρμπερτ Χούβερ, όπως αναφέρεται, το 1929. 

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ

Οι ομιλίες ορκωμοσίας περιλαμβάνουν ορισμένες από τις διασημότερες φράσεις που έχουν περάσει στην αμερικανική ιστορία. 

«Το μόνο που έχουμε να φοβηθούμε είναι ο ίδιος ο φόβος», είχε πει ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ στις 4 Μαρτίου του 1933 την ώρα που η χώρα ήταν βυθισμένη στη Μεγάλη Ύφεση. 

«Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα για εσένα, ρώτα τι μπορεί να κάνεις εσύ για τη χώρα σου», είχε αναφέρει στην ομιλία του ο Κένεντι, ο νεότερος εκλεγμένος πρόεδρος στην μέχρι τότε ιστορία των ΗΠΑ. 

https://www.militaire.gr/o-orkomosies-ton-amerikanon-proedron-poy-emeinan-stin-istoria/