Οι νέες Δημοτικές Αρχές & Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ε.Ε. για τα έτη 2021-2027

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αναδημοσίευση από το 14ο τεύχος του περιοδικού «e-Δίαυλος»

του Αλέξανδρου ΤΖΙΟΛΑ

Η νέα προγραμματική περίοδος 2021-2027 που θα διαδεχτεί το ‘‘νέο’’ ΕΣΠΑ 2014-2020 και με την οποία θα χρηματοδοτηθούν τα νέα έργα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία (Ε.Τ.Π.Α.-Περιφερειακόό Ταμείο Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-Ε.Κ.Τ. και τα Ταμεία της Αγροτικής Ανάπτυξης &  Αλιείας) και η οποία θα ξεκινήσει το 2021 και θα λήξει το 2027 αρχίζει να συζητιέται στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στο εσωτερικό της χώρας μας.

Είναι για πρώτη φορά (μετά το 2000) όπου ο χρόνος υλοποίησής των έργων που θα ενταχθούν στην περίοδο 2021-2027 θα βρίσκεται εντός της δημαρχιακής θητείας των νέων εκλεγμένων οργάνων που θα προκύψουν από τις εκλογές της 26 Μαΐου 2019 και των οποίων η θητεία αρχίζει τον Σεπτέμβριο 2019.

Βασικά οι νέοι Δήμαρχοι και τα νέα δημοτικά όργανα θα αναλάβουν να εκτελέσουν έργα που έχουν ωριμάσει οι προηγούμενοι Δήμαρχοι, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Δηλαδή, αν την περίοδο που τελειώνει οι Δημοτικοί παράγοντες είχαν ελλιπή προετοιμασία έργων ή έδειξαν προφανή ολιγωρία ή αδυναμία στο να προετοιμάσουν μελέτες και να χαράξουν στόχους και έργα ανάπτυξης για την περιοχή τους, αυτό θα επηρεάσει σημαντικά τον πρώτο χρόνο της θητείας των νεοεκλεγμένων.

Ακόμη οι υποψήφιοι (νυν και μελλοντικοί) που πρόκειται να εκτεθούν στην λαϊκή ψήφο πρέπει να δώσουν δείγματα γραφής και στα εξής :

  • Γνωρίζουν τι σημαίνει για την περιοχή τους ο θεσμός «έργα ΕΣΠΑ»?
  • Τι απολογισμό έχουν για την θητεία που εκπνέει, δηλ. για τα έργα που έχουν προετοιμάσει-εντάξει και υλοποιήσει στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
  • Ποία έργα/μελέτες παραδίδουν στον επόμενο!
  • Πως υλοποίησε η προηγούμενη Δημοτική αρχή (δηλ. αν πράγματι κινδυνεύουν με ποινές λόγω πλημμελών κατασκευών) έργα που έφερε σε πέρας καθότι ενδέχεται οι νεοεκλεγμένοι να «φάνε πρόστιμα» από μη σωστή κατασκευή και διαχείριση έργων. Το αποτέλεσμα είναι να χρεώσουν στον Δήμο τους ποσά (ευρώ) για τα οποία δεν έχουν καμία ευθύνη.
  • Έχουν γνώση των νέων έργων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν?
  • Έχουν πόρους και τις αναγκαίες συνεργασίες για να προετοιμάσουν έγκαιρα μελέτες?
  • Έχουν ιεραρχήσει σωστά τις ανάγκες του Δήμου τους?
  • Έχουν γι’ αυτό σχετικό πρόγραμμα?
  • Πόσα έργα απεντάχθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο και γιατί?

Οι Δημότες προφανώς και πρέπει αυτά να τα προσέξουν γιατί κινδυνεύουν να βρεθούν με Δημοτικές αρχές που είτε απέτυχαν σε απορρόφηση κονδυλίων, είτε δεν γνωρίζουν από ΕΣΠΑ, είτε δεν έχουν πρόγραμμα να υλοποιήσουν. Με λάθος επιλογές δεν θα φταίει κανείς για το μέλλον τους!

ΝΕΟΙ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ & ΚΑΝΟΝΕΣ

Η Ε.Ε. και οι υπηρεσίες στην Ελλάδα γνωρίζουν πολύ καλά τις καθυστερήσεις στα έργα, στη χρηματοδότηση και στην υλοποίηση όλων των Κ.Π.Σ. και πολύ δε περισσότερο στο τελευταίο ΕΣΠΑ που υλοποιείται.

Γι αυτό το λόγο θεσπίζονται πιο αυστηροί κανόνες στην χρηματοδότηση και στην υλοποίηση. Το βασικό κίνητρο είναι : (α). Υλοποιείς σωστά & γρήγορα? Τότε χρηματοδοτήσε. (β). Πιάνεις τους στόχους? Τότε σου εγκρίνουν και άλλα. (γ). καθυστερείς ή είσαι προβληματικός στη διαχείριση? Τότε τίθεσαι σε επιτήρηση και σε αυστηρή εποπτεία-όλα πηγαίνουν αργά & με έλεγχο.

Στην κατεύθυνση αυτή:

  • Τίθενται ενδιάμεσοι στόχοι για το 2024. (δηλ. σχεδόν με το τέλος της νέας δημαρχιακής θητείας).
  • Τίθενται στόχοι για το 2029.
  • Αρχικά ο προγραμματισμός γίνεται για 5+2 χρόνια και όχι όπως είναι τώρα κατ΄ευθείαν στο τέλος της 7ετίας. Οσοι θα σταματήσουν δηλ. στο 2024 (για λόγους μη ετοιμότητας ή γιατί δεν πρόλαβαν τα έργα ή γιατί δεν έπιασαν τους στόχους) δεν συνεχίζουν ή υφίστανται απώλειες, για τα επόμενα 2 χρόνια!

Γι΄αυτό το σκοπό έχει αυξηθεί ο αριθμός των δεικτών που πρόκειται να επιτευχθούν από κάθε δικαιούχο και κάθε χώρα. Δηλ. πρέπει τώρα να επιτυγχάνεις σε περισσότερους δείκτες έναντι του ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΕΤΣΙ : Οι δείκτες εκροών στο Ε.Τ.Π.Α. και στο Ταμείο Συνοχής αυξάνονται από 48 (που είναι τώρα) σε 74 !

Οι δείκτες αποτελέσματος !

Δείτε τι γίνεται : ενώ στο νυν ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν υπάρχει κανένας τέτοιος δείκτης τώρα θεσπίζονται [77] ΝΕΟΙ τέτοιοι δείκτες μέτρησης!

Μερικά παραδείγματα :

  • Στην περίπτωση χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων : Στην Προγραμματική περίοδο (Π.Π.) 2021-2027 θα υπάρχει δείκτης που θα μετρά την παραγωγική Επένδυση = Αριθμός νέων επιχειρήσεων που ενισχύονται.
  • Στην περίπτωση Έρευνα και καινοτομία = ο δείκτης θα είναι : Αριθμός επιχειρήσεων που συνεργάζονται με ερευνητικά ινστιτούτα.
  • Σε κάποια Παραγωγική Επένδυση = ο δείκτης θα είναι: Αύξηση της απασχόλησης σε επιχειρήσεις που ενισχύονται.
  • Επίσης όταν επιχορηγούνται επιχειρήσεις = τίθεται δείκτης που μετρά : Αριθμό επιχειρήσεων που ενισχύονται για να εισάγουν προϊόντα νέα στην αγορά.
  • Σε έργα π.χ. Δήμων – ΟΤΑ τίθενται δείκτες. Για παράδειγμα : επισκέπτες σε τουριστικές υποδομές ή ωφελούμενοι σε έργα κοινωνικού ενδιαφέροντος κλπ.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ [5] ΝΕΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ των ΕΡΓΩΝ για ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ :

Συνοπτικά μπορούν να αναφερθούν (για την ώρα) οι εξής τομείς που θα εστιαστεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσον αφορά το γενικό αντικείμενο έργων που θα χρηματοδοτηθούν. Πάνω σε αυτούς τους τομείς μπορούν οι φορείς να κάνουν προετοιμασία :

Τομέας Πολιτικής Ειδικός στόχος
ΤΠ 1 

Έξυπνη Ευρώπη

 

 

 

(i) Ικανότητες R&D (Research & Development)
(ii) Ψηφιοποίηση
iii) ΜΜΕ
(iv) Δεξιότητες για την έξυπνη εξειδίκευση
ΤΠ 2

Πράσινη  Ευρώπη

(i) Ενεργειακή αποδοτικότητα
(ii) Ανανεώσιμη Ενέργεια
(iii) Έξυπνα Δίκτυα
(iv) Κλιματική Αλλαγή
(v) Διαχείριση ύδατος
(vi) Κυκλική Οικονομία
(vii) Βιοποικιλότητα

 

 

Συνεχίστε να διαβάζετε εδώ :

https://www.scribd.com/document/406942981/14ο τεύχος περιοδικού ”e-Διαυλος”

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα