Οι θαυμαστοί Ενεργοί Γαλαξιακοί Πυρήνες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -


Στην εκπομπή “ΦΥΣΙΚΑ” της Παρασκευής 2 Απριλίου 2021 ο Φυσικός Σπύρος Κάνουρας θα συνομιλήσει με το διακεκριμένο Φυσικό – Ραδιοαστρονόμο Δρ. Μανώλη Αγγελάκη με θέμα “Οι θαυμαστοί Ενεργοί Γαλαξιακοί Πυρήνες”.

Έχει παρατηρηθεί πως οι γαλαξίες -ειδικά οι μεγάλου μεγέθους- έχουν στο κέντρο τους μια Υπερμαζική Μελανή Οπή, με μάζα εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου μας. Σε πολλούς απ’ αυτούς τους γαλαξίες οι γιγαντιαίες αυτές μελανές οπές ενεργοποιούνται με την απορρόφηση ύλης από υλικά (Δίσκο Προσαύξησης) που τις περιβάλλουν, και εκπέμπουν ακτινοβολίες σε συχνότητες και ενέργειες που σχηματίζουν συνεχές φάσμα, το οποίο ξεκινά από τις υπέρυθρες και φθάνει έως ακτίνες Γάμμα που έχουν τεράστια ενέργεια.

Η ισχυρότερη όμως εκπομπή, με φωτεινότητα που μπορεί να ξεπερνά αυτή του υπόλοιπου γαλαξία παρατηρείται όταν έχουμε τη δημιουργία σχετικιστικού Πίδακα πλάσματος το οποίο εκσφενδονίζεται από τη Μελανή οπή κάθετα στο επίπεδο του Δίσκου προσαύξησης, σε τεράστιες αποστάσεις από το γαλαξία. Παρέμβαση επί του θέματος των πιδάκων θα κάνει η Φυσικός – Ραδιοαστρονόμος του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη Ραδιοαστρονομία Δρ. Μπία Μποκάρντι.

Η εικόνα που μας έρχεται από ένα γαλαξία με ενεργό πυρήνα εξαρτάται από τη γωνία που τον βλέπουμε και διαφοροποιείται πολύ αναλόγως του εάν βρισκόμαστε στην προέκταση του γαλαξιακού του επιπέδου ή σ’ αυτήν του πίδακα ή εάν τον βλέπουμε πλαγίως. Είναι δε τόσο διαφορετική, που παλαιότερα πιστευόταν πως επρόκειτο για διαφορετικού τύπου αντικείμενα. Κύριες κατηγορίες γαλαξιών με Ενεργούς Γαλαξιακούς Πυρήνες είναι οι Γαλαξίες Σίφερτ, τα Κβάζαρ και τα Μπλέιζαρ.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα