Οι θέσεις του Τούρκου προέδρου για Συρία, γεωτρήσεις, Ζαπορίζια και ΟΗΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε μηνύματα για την επιχείρηση στη Συρία, λέγοντας: “Δεν μπορούμε να απενεργοποιήσουμε εντελώς τη διπλωματία. Όλος ο κόσμος έχει δει πόσο πολύ χρειαζόμαστε τη διπλωματία. Ήμασταν πάντα μέρος της λύσης. Έχουμε αναλάβει την ευθύνη για την επίλυση του συριακού προβλήματος. Στόχος μας είναι, υπήρχε η περιφερειακή ειρήνη», είπε.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν…

Ολοκληρώσαμε τη μελέτη μας στο Λβιβ μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι. Αυτό ήταν το πρώτο μου ταξίδι στην Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου. Κατά τις συναντήσεις μας με τον κ. Ζελένσκι, συζητήσαμε όλες τις πτυχές των διμερών μας σχέσεων.

Φυσικά, ο πόλεμος που συνεχίζεται εδώ και περίπου έξι μήνες ήταν το κύριο θέμα των συνομιλιών μας. Για άλλη μια φορά μοιράστηκα μαζί του ότι η αλληλεγγύη και η υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας θα συνεχιστεί. Δήλωσα επίσης ότι θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στη λύση του πολέμου μέσω διπλωματίας και διαπραγματεύσεων. Όπως είπα στον κ. Πούτιν κατά την επίσκεψή μου στο Σότσι, υπενθύμισα στον κ. Ζελένσκι ότι θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε τη συνάντησή τους.

Επιπλέον, κατά την επίσκεψή μας, πραγματοποιήσαμε τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες. Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, συζητήσαμε τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την αύξηση των δραστηριοτήτων του μηχανισμού που δημιουργήθηκε για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Τόνισα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες προκειμένου να αναβιώσει η διπλωματική διαδικασία.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής μου, συζητήσαμε επίσης την έκταση της φυσικής καταστροφής που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη βοήθειά μας στην Ουκρανία.

Υπεγράφη μνημόνιο ανοικοδόμησης της Ουκρανίας

Δήλωσα ότι η Τουρκία θα είναι στο πλευρό τους στη διαδικασία ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα.

Ο κ. Ζελένσκι εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την ισχυρή υποστήριξη και τις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας μας.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής μας, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου μας και του Υπουργείου Υποδομών της Ουκρανίας. Το μνημόνιο θα μας καθοδηγήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε τις επαφές μας σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με τον στρατηγικό μας εταίρο την Ουκρανία. Ελπίζω ότι οι συναντήσεις μας θα είναι επωφελείς για την περιοχή μας και για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

Υπήρχε μια πρωτοβουλία που πήρατε από την αρχή του πολέμου. Ξεκίνησε με το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας και συνεχίστηκε στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα, προέκυψε η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών. Συνεχίζετε αυτές τις συνομιλίες μεταξύ του Πούτιν, του Ζελένσκι και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με διμερή και τριμερή τρόπο. Έχουμε μπροστά μας τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το αναφέρατε στη δήλωσή σας. Είπατε ότι το επίκεντρο της σημερινής τριμερούς συνάντησης είναι πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος. Αναμένετε αποτέλεσμα προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι τη Σύνοδο του ΟΗΕ; Τι εντύπωση έχουμε από τον Ζελένσκι;

Αντιμετωπίζουμε μια φυσική πολεμική διαδικασία αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχουν μαθηματικά σε αυτήν την πολεμική διαδικασία. Εννοώ, δεν μπορείς να πεις δύο φορές το δύο  ίσον τέσσερα, δεν μπορείς να πεις ότι αυτό θα τελειώσει τώρα. Γιατί η διαδικασία είναι πολύ αδίστακτη.

Φυσικά, υπάρχει ένας λόγος που ήρθαμε στο Λβιβ σήμερα και θέλαμε να κάνουμε αυτή τη συνάντηση στο Λβιβ συγκεκριμένα. Είχαμε την ίδια συνάντηση με τον κ. Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας. Έτσι το κάναμε εδώ. Ωραία. Ήρθε και ο Γκουτέρες εδώ. Ο Γκουτέρες πήγε στο Κίεβο μετά από εμάς. Συνέχισαν επίσης τις μελέτες τους στο Κίεβο.

«Διαφορετική η φετινή Συνέλευση του ΟΗΕ»

Φυσικά, η φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα είναι λίγο διαφορετική. Οι πληροφορίες που έχουμε λάβει από φίλους για αυτό το θέμα είναι ότι η συμμετοχή θα είναι σε υψηλότερο επίπεδο.

Φυσικά, αυτό θα το δούμε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τα μηνύματα που πρέπει να μεταδοθούν εκεί είναι πολύ, πολύ ουσιαστικά.

Τα μηνύματα που θα δώσουμε εμείς ως Τουρκία και των άλλων χωρών είναι πολύ σημαντικά.

Ως εκ τούτου, πρέπει να κάνουμε τις προετοιμασίες μας ανάλογα και να κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα.

Βεβαίως, όταν βλέπουμε τις εξελίξεις στον χώρο, έχει σχεδόν έχουν σταματήσει σε πολλά σημεία. Είχαμε απρογραμμάτιστες και απρόσμενες διακοπές. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα ζήσουμε αυτή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ λίγο διαφορετικά.

Γίνονται προειδοποιήσεις για τη Zaporizhia, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. Τις προηγούμενες ημέρες, ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι «σε περίπτωση οποιασδήποτε διαρροής ή έκρηξης, θα είναι καταστροφή για τις ευρωπαϊκές χώρες, την Τουρκία και τις γύρω χώρες». Σήμερα τονίσατε ότι «Δεν θέλουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ». Θα παρέμβει η Τουρκία για να παρέχει ασφάλεια στον πυρηνικό σταθμό καθώς και στον διάδρομο των σιτηρών και να σταματήσει τις συγκρούσεις γύρω από αυτόν;

Το θέμα της Ζαπορίζια δεν είναι πραγματικά τυχαίο.

Πρώτον, όμως, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας θα πρέπει να παρακολουθεί στενά αυτό το έργο και να αναλάβει ένα συγκεκριμένο βάρος για το τι πρέπει να γίνει.

Από τώρα, η Ουκρανία διαθέτει ενεργό και ικανό προσωπικό σε αυτόν τον τομέα. Ο Ζελένσκι μας ρώτησε συγκεκριμένα:

Η απομάκρυνση όλων των ναρκών και παρόμοιων εμποδίων από τη Ρωσία εδώ, θα προσδώσει στο θέμα να πάψει γρήγορα να είναι τρομακτικό. Γιατί είναι απειλή. Όταν είπα «Δεν θέλουμε να ζήσουμε το Τσερνόμπιλ», το εννοώ λίγο. Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα με τον κ. Πούτιν και θα του το ζητήσουμε ειδικά, ώστε η Ρωσία να κάνει το δικό της ρόλο σε αυτό το θέμα ως ένα σημαντικό βήμα για την παγκόσμια ειρήνη. Πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα. Η Ουκρανία στη Ζαπορίζια έχει και δικό του τεχνικό επιτελείο και δικούς της στρατιώτες. Έχουν πάρει τη θέση υπό προστασία με αυτό το τεχνικό προσωπικό και τους στρατιώτες.

Κριτική από την αντιπολίτευση για τη Συρία

Από την αρχή κάνατε δηλώσεις ότι σέβεστε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Η αντιπολίτευση και το καθεστώς πρέπει να συμφιλιωθούν στη Συρία. Δηλώνουμε ότι το καθεστώς θέλει στρατιωτική λύση, αλλά το τέλος της λύσης είναι μια πολιτική λύση. Αν και οι διαδικασίες της Αστάνα και της Γενεύης αναφέρθηκαν ως παραδείγματα ως απαίτηση αυτής της υπόσχεσης, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη δήλωσή του σχετικά με αυτό το θέμα, η αντίληψη της αντιπολίτευσης εμφανίστηκε ιδιαίτερα στην Τουρκία ως «Η Τουρκία δεν μπορούσε να νικήσει τον Άσαντ, τώρα προετοιμάζει το έδαφος για συμφωνία». Θέλουμε να μάθουμε για την τελευταία κατάσταση στη Συρία και θέλουμε να αξιολογήσετε την άποψη της αντιπολίτευσης.

Δεν έχουμε πρόβλημα να νικήσουμε τον Άσαντ ή όχι. Αν η αντιπολίτευση στην Τουρκία φτάσει το γεγονός σε τέτοιο σημείο, αποκαλύπτει και την ποιότητα και τη σκέψη της αντιπολίτευσης.

Υπήρξε ένας αγώνας κατά της τρομοκρατίας με όλα τα βήματα που κάνουμε στη Συρία αυτή τη στιγμή, ειδικά με τους Ρώσους σε αυτήν την περιοχή από τα ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη έως τη Μεσόγειο στη βόρεια Συρία.

Συνεχίζουμε μαζί εδώ τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Ενώ κάνουμε μερικά από αυτά μαζί με τους Ρώσους, κάποια από αυτά τα πραγματοποιούμε με τους δικούς μας στρατιώτες και δυνάμεις ασφαλείας.

Πάντα λέω, ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας είναι η ισχυρή αντιπολίτευση.

Φυσικά δεν έχουμε ισχυρή αντιπολίτευση. Το πρόβλημα είναι εδώ. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει καμία είδηση ​​για το τι συμβαίνει στη Συρία.

Ας το πάρουμε από την εποχή του Ομπάμα, Συνεχίζουμε τον αγώνα που δώσαμε εκεί με την ίδια αποφασιστικότητα. Η δήλωσή μας «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» δεν είναι μάταιη. Αυτό γίνεται όταν έρθει η ώρα.

Αλλά επιτρέψτε μου να πω επίσης αυτό. Για μια φορά, κανείς να μην ρωτήσει την Τουρκία, είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο; Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα αυτά τα πράγματα. Καθώς είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε τη δύναμη να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο από στιγμή σε στιγμή. Αυτή τη στιγμή βέβαια, ειδικά από την Αμερική, δυστυχώς, χιλιάδες φορτηγά όπλα, πυρομαχικά, εργαλεία, εξοπλισμός, ό,τι μπορείς να σκεφτείς, συσσωρεύονται εδώ.

«Οι ΗΠΑ τροφοδοτούν την τρομοκρατία»

Που πάνε όλα αυτά; Καθαρά στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πουν: «Δεν τροφοδότησα την τρομοκρατία».

Είναι οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις του συνασπισμού που τροφοδοτούν κυρίως την τρομοκρατία στη Συρία. Το έκαναν βάναυσα και το κάνουν ακόμα. Δεν το κουράστηκαν και έκαναν το ίδιο τάισμα και στο Ιράκ. Σε ποιον; Και πάλι σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Εάν υπάρχει αναταραχή στο Ιράκ σήμερα, δυστυχώς, η Αμερική βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Και φτάνουν στο σημείο να συναντηθούν με τους ηγέτες αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων στον Λευκό Οίκο. Τα ξέρουμε όλα αυτά. Υπάρχουν αυτά. Ομοίως, η Ρωσία είναι αλληλέγγυα με το καθεστώς.

Συζητήσαμε επίσης αυτά τα θέματα κατά την επίσκεψή μου μαζί τους. Είπα ότι πρέπει να το βάλουμε κάπου.

Ας δείξουμε αλληλεγγύη στη Ρωσία με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να πολεμήσουμε ενάντια στην τρομοκρατία στη Συρία, ειδικά στο βόρειο τμήμα της Συρίας, είτε ανατολικά είτε δυτικά.

Τώρα και πάντα ρωτάμε: Από πού αντλούν την πηγή αυτοί οι τρομοκράτες; Εδώ είναι οι τρομοκράτες που εξάγουν το κακής ποιότητας πετρέλαιο στο Καμισλί αυτή τη στιγμή. Ποιος το παίρνει λοιπόν αυτό; Το παίρνει το καθεστώς. Η πηγή των χρημάτων βρίσκεται στο καθεστώς. Αυτά παίρνουν.

Όλα αυτά τα γεγονότα είναι εκεί έξω. Από την άλλη, υπάρχουν πάντα ιρανικοί λογαριασμοί εδώ. Αυτοί οι λογαριασμοί είναι μπροστά μας. Θέλουμε να μην παρατείνουμε άλλο τη διαδικασία εδώ.

Δεν προσβλέπουμε στο έδαφος της Συρίας. Γιατί ο λαός της Συρίας είναι αδέρφια μας. Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα εκεί. Η ακεραιότητα της επικράτειάς τους είναι σημαντική για εμάς. Το καθεστώς πρέπει να το γνωρίζει αυτό. Συζητήσαμε επίσης αυτά τα θέματα με τον κ. Πούτιν κατά την επίσκεψή μας στο Σότσι.

Ελπίζω ότι το σύνταγμα στη Συρία για την επόμενη περίοδο θα γίνει το συντομότερο δυνατό, αυτό θα διασφαλιστεί και θα ληφθούν μέτρα για την εξάλειψη όλων των προβλημάτων του λαού σε αυτό το σημείο.

Αυτή την ώρα μας ήρθε το βάρος όσων μετανάστευσαν από εκεί και κατέφυγαν.

Φιλοξενούμε 4 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα μας. Ενώ φιλοξενούμε όλα αυτά, το κάνουμε έτσι ώστε να βρισκόμαστε συνεχώς σε πόλεμο με το καθεστώς; Οχι. Το κάνουμε αυτό λόγω των δεσμών μας με τον συριακό λαό, ιδίως όσον αφορά τις θρησκευτικές αξίες. Ίσως η επόμενη διαδικασία να είναι πολύ πιο ωφέλιμη.

Ενώ συνεχίζονταν αυτές οι συζητήσεις, μια δήλωση του κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί  τράβηξε την προσοχή. Αναφερόμενος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας που διεξάγεται στη βόρεια Συρία, είπε, «Οι συνομιλίες πολιτικού διαλόγου ή η μεταφορά της επαφής με τη Συρία στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη». Πώς θα βαθμολογούσατε αυτές τις απόψεις;

Πρέπει να το γνωρίζουμε και να το αποδεχτούμε για μια φορά. Ο πολιτικός διάλογος ή η διπλωματία μεταξύ των κρατών δεν μπορούν ποτέ να διακοπούν. Πάντα υπάρχουν τέτοιου είδους διάλογοι, θα έπρεπε να υπάρχουν. Υπάρχει ακόμη και ένα ρητό:

«Μην τραβάς τη γραβάτα, έστω και με κλωστή, αφήστε τη να συνεχίσει. Μια μέρα θα χρειαστεί».

Τώρα, για παράδειγμα, συνεχίζουμε τις επαφές μας με την Αίγυπτο στην περιοχή σε χαμηλότερο επίπεδο, σε επίπεδο υπουργών μας. Αυτές οι σχέσεις δεν συμβαίνουν ασυνήθιστα. Δεν μπορείτε να απενεργοποιήσετε εντελώς τη διπλωματία. Όλος ο κόσμος έχει δει πόσο πολύ χρειαζόμαστε τη διπλωματία. Ήμασταν πάντα μέρος της λύσης. Έχουμε αναλάβει την ευθύνη να λύσουμε το συριακό πρόβλημα. Στόχος μας ήταν η περιφερειακή ειρήνη, να προστατεύσουμε τη χώρα μας από τις σοβαρές απειλές αυτής της κρίσης και τους κινδύνους της.

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση για αυτήν την 5η επιχείρηση που ετοιμάζονται να κάνουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εναντίον τρομοκρατικών στόχων στη βόρεια Συρία. Τώρα, ενώ η Τουρκία έχει παρουσία στο πεδίο, ο διπλωματικός της πυλώνας δεν εγκαταλείπει ποτέ τη διπλωματική διάσταση των επιχειρήσεων. Γνωρίζουμε ότι κατά καιρούς ενημερώνετε τους Ρώσους ομολόγους καθώς και τους Αμερικανούς ομολόγους για τις δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK και πώς απειλεί τη συνοριακή ασφάλεια της Τουρκίας. Ως αποτέλεσμα αυτών των πληροφοριών, υπήρξε αλλαγή στην άποψη της Ρωσίας για το PKK/YPG; Επιπλέον, πηγές και όργανα ΜΜΕ κοντά στο PKK, σχετικά με την αναμενόμενη 5η επιχείρηση, τη θεωρούν ρωσική προδοσία, προδοσία των Ρώσων. Έχετε κάποιο σχόλιο σχετικά;

Αυτή τη στιγμή, ως δυνάμεις ασφαλείας, πληροφοριών και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είμαστε σε επαφή με τη Ρωσία για κάθε βήμα που κάνουμε στη Συρία. Οι φίλοι μας βρίσκονται σε συνεχή επαφή μαζί τους. Και λέω «Ας εξασφαλίσουμε αυτή τη διαδικασία» κάνοντας συνομιλίες με τον κ. Πούτιν.

Για παράδειγμα, στο τελευταίο μου ταξίδι στο Σότσι, η Συρία ήταν ένα σημαντικό θέμα συζήτησης για εμάς, ήταν στην ατζέντα. Αυτή τη στιγμή, συνεχίζουμε τις συνομιλίες μας με τον Πούτιν, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Άμυνας μου, σχετικά με τα τρομοκρατικά επεισόδια εδώ. Θα συνεχίσουμε και στην επόμενη διαδικασία. Για παράδειγμα, η Τουρκία θα ήθελε να μπορούσαμε να εκτελέσουμε αυτά τα έργα πιο αποτελεσματικά με το Ιράν, αλλά αυτό δεν συνέβη. Αυτή τη στιγμή, συνεχίζουμε αυτή την αλληλεγγύη και την ενότητα με τη Ρωσία με την ίδια αποφασιστικότητα.

«Νέα εποχή στη διπλωματία»

 Πρόσφατα ξεκίνησε και η διαδικασία εξομάλυνσης με το Ισραήλ και αποφασίστηκε να οριστούν πρεσβευτές στη Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τέλος το Ισραήλ… Δώσατε ένα παράδειγμα από την Αίγυπτο. Οι σχέσεις με το Ισραήλ είναι και με την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο;

Θα ήταν πιο ακριβές να πούμε ότι είναι περισσότερο προσανατολισμένο στην πολιτική. Αυτή είναι λοιπόν η πολιτική. Για αυτόν δεν υπάρχει αγανάκτηση στην πολιτική. Θα είσαι πάντα ήσυχος. Θα έχετε την ευκαιρία να συναντηθείτε ανά πάσα στιγμή. Για παράδειγμα, με την Αίγυπτο στο ανώτατο επίπεδο, δεν είναι στην επιθυμητή θέση, αλλά τώρα ας συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά με τους φίλους μας στο κατώτερο επίπεδο, δηλαδή στο υπουργικό επίπεδο, και μετά ελπίζουμε ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα με τον καλύτερο τρόπο στο κορυφαίο επίπεδο. Γιατί ο λαός της Αιγύπτου είναι αδέρφια μας. Δεν είναι δυνατόν να προσβάλλουμε τον αιγυπτιακό λαό. Γι’ αυτό πρέπει να εδραιώσουμε αυτήν την ειρήνη εκεί το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να εξασφαλίσουμε περαιτέρω βήματα με τη Συρία. Κάνοντας αυτά τα βήματα, ελπίζω ότι θα σπάσουμε πολλά παιχνίδια σε ολόκληρη την περιοχή, σε αυτήν την περιοχή του ισλαμικού κόσμου με τους γείτονές μας.

Υπήρχε μια σημαντική λεπτομέρεια στο NAVTEX που ανακοινώθηκε για το τρυπάνι Abdülhamid Han. Τρία πλοία με το όνομα των μαρτυρικών Κυπρίων αδελφών Hakan, Kutsi και Murat İlhan, που σκοτώθηκαν στην Κύπρο, συνοδεύουν τον Abdülhamid Han. Αυτό έγινε αντιληπτό ως ένα πολύ σημαντικό, ισχυρό μήνυμα. Από την άλλη, η στάση της ελληνικής πλευράς στην περιοχή του Αιγαίου είναι εμφανής. Πώς μπορείτε να αξιολογήσετε;

 Φυσικά, το γεγονός ότι αυτά τα πλοία υποστήριξης, που ονομάστηκαν από αυτά τα τρία αδέρφια, συνόδευαν τον Abdülhamid Han, είναι ένα γεγονός που μας χαροποιεί επίσης. Ας ελπίσουμε ότι εάν αρχίσουν να λαμβάνονται τα αναμενόμενα αποτελέσματα από εδώ, φυσικά, θα μας κάνει πολύ πιο χαρούμενους. Αυτό το γεωτρύπανο είναι αυτή τη στιγμή από τα λίγα πλοία στον κόσμο. Είναι ικανό να τρυπήσει έως και 12 χιλιάδες μέτρα. Είναι απαράμιλλο στον τομέα του αυτή τη στιγμή. Έχει ένα τέτοιο χαρακτηριστικό, μια τέτοια ομορφιά. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν νέα καλά νέα. Για να δούμε τι θα φέρει. Φυσικά, κάποιοι, ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση, νιώθουν πολύ άβολα με αυτό. Ονομάσαμε το πλοίο Abdulhamid Han. Είδατε ποιος προσβλήθηκε από αυτό. Σκέψου το, είναι στην πολιτική και ο ιστορικός λέει ότι ξέρει πολύ καλά την ιστορία. Πώς ξέρει την ιστορία; Φτάνει στο σημείο να μην σέβεται τον Abdulhamid Han. Όταν έρχεται στη Λάφα, μπαίνει σε συντηρητική διάθεση. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα το μοιραστούμε με το έθνος μας μόλις λάβουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα με το γεωτρύπανο Abdulhamid Han.

Πάνω από όλα, ελπίζω το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο μας να είναι πολύ διαφορετικά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βγαίνει το πετρέλαιό μας.

Στο μεταξύ, συζητήσαμε κάποια θέματα κατά την επίσκεψη του αξιότιμου Βασιλιά της Μαλαισίας στη χώρα μας.

Ένα από αυτά ήταν και το θέμα της κοινής κίνησης της PETRONAS και της Turkish Petroleum Corporation. Σχεδιάζουμε κοινή δουλειά σε μία ή δύο περιφέρειες που έχουν καθοριστεί για αυτό το θέμα.

Ας ελπίσουμε ότι σε αυτή τη μελέτη, το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας και η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων, από τη μια, η ΠΕΤΡΩΝΑΣ από την άλλη, και οι Κινέζοι από την άλλη, ελπίζω να κάνουμε ένα βήμα μαζί, ίσως με τρία πόδια. Φυσικά, η χαρά μας είναι ότι έχουμε 4 πλοία γεωτρήσεων αυτή τη στιγμή, Διαθέτουμε 2 πλοία σεισμικής έρευνας. Με όλα αυτά είμαστε πλέον δύναμη. Είθε ο Αλλάχ να δώσει καλά αποτελέσματα.

aksam.com.tr

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα