Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία να μην επιτεθεί στη ΒΑ Συρία – Προειδοποίηση και από Ρωσία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία να μην κάνει χερσαία επιχείρηση στη Συρία

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν εξέφρασε χθες Δευτέρα στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ τη “σθεναρή αντίθεσή του” σε νέα τουρκική χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Συρία, εκφράζοντας ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στην περιοχή των συνόρων, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον ομόλογό του, ο κ. Όστιν εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 13ης Νοεμβρίου στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ακόμη, “εξέφρασε ανησυχία για την κλιμακούμενη δράση στη βόρεια Συρία”, ιδίως “τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές” της Τουρκίας, “κάποιες από τις οποίες απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του (στρατιωτικού) προσωπικού των ΗΠΑ, που συνεργάζεται με τοπικούς εταίρους στη Συρία για να νικηθεί το ΙΚ” (σ.σ. η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος).

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας κάλεσε να προτιμηθεί η “αποκλιμάκωση” και πρόσθεσε πως “συμμερίζεται τη σθεναρή εναντίωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ” στο ενδεχόμενο να αρχίσει νέα χερσαία επιχείρησης ευρείας κλίμακας του στρατού της Τουρκίας στη Συρία.

Η Γαλλία εκφράζει “έντονη ανησυχία” για τις κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία

Το Παρίσι εξέφρασε στην Άγκυρα την “έντονη ανησυχία” του για τα τουρκικά πλήγματα στη Συρία και στο Ιράκ, που “απειλούν τις προόδους” στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας χθες Τετάρτη.

Την 20ή Νοεμβρίου, η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας άρχισε σειρά πληγμάτων στη βορειοανατολική Συρία εναντίον θέσεων κούρδων μαχητών, μελών οργανώσεων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει “τρομοκρατικές”. Και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να διατάξει νέα ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση του στρατού του στη Συρία.

Τα τουρκικά πλήγματα “οδηγούν σε κλιμάκωση των εντάσεων, που απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής και τις προόδους που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια από τον διεθνή συνασπισμό στον αγώνα εναντίον του Νταές (σ.σ. ακρώνυμο στα αραβικά του Ισλαμικού Κράτους)”, τόνισε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Η Γαλλία είναι μέλος του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Ο κ. Λεκορνού τόνισε ότι νέα ευρείας κλίμακας τουρκική χερσαία επιχείρηση θα “έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του (στρατιωτικού) προσωπικού που επιχειρεί στη βορειοανατολική Συρία” και συνέβαλε να αποσπαστούν από το ΙΚ τα εδάφη που κατείχε.

Προειδοποιεί ξανά η Ρωσία

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ρωσική διπλωματία επανέλαβε χθες Τετάρτη τη θέση ότι νέα τουρκική χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στο έδαφος της Συρίας θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή και κάλεσε σε συντονισμό κινήσεων την Άγκυρα και τη Δαμασκό, διά στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα.

Η Μόσχα βρίσκεται σε “στενή συνεργασία με τους Σύρους και Τούρκους εταίρους (της) για την αποτροπή της όξυνσης της κατάστασης στο βορρά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας”, ανέφερε η εκπρόσωπος, εκτιμώντας ότι νέα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο συριακό έδαφος “θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της έτσι κι αλλιώς δύσκολης κατάστασης στην περιοχή αυτή της Συρίας, θα επιδρούσε αρνητικά στην κατάσταση στην περιοχή συνολικά”. Έκρινε επίσης ότι στον σκοπό “της κατοχύρωσης της ασφάλειας στην παραμεθόρια ζώνη” ανταποκρίνεται “η αποκατάσταση του συντονισμού μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού”.

Η κυρία Ζαχάροβα υπενθύμισε κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση δημοσιογράφων ρωσικών μέσων ενημέρωσης και ανταποκριτών ξένου Τύπου ότι με σκοπό “να αποτραπεί” η κλιμάκωση είναι σε εξέλιξη “επαφές σε διυπουργικό επίπεδο, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των εργασιών της ‘διαδικασίας της Αστάνας’”, κατά τη 19η σύνοδο εκπροσώπων της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν (22η-23η Νοεμβρίου).

Στο ανακοινωθέν της τριμερούς συνεδρίασης αναφερόταν, θύμισε η εκπρόσωπος, ότι “η επίτευξη μόνιμης ασφάλειας και σταθερότητας στη βορειοανατολική Συρία είναι εφικτή μόνο στη βάση της διατήρησης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής”.

Καταβάλλονται προσπάθειες, συνέχισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, για την ενθάρρυνση του διαλόγου των κουρδικών αυτοδιοικήσεων και της κυβέρνησης της Συρίας, έτσι ώστε “να επιστραφούν οι πέραν του Ευφράτη περιοχές στον κοινό χώρο του συριακού κράτους”.

“Βασικό εμπόδιο” στη διαδικασία αυτή η Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε “τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ”, επιχειρηματολογώντας ότι “οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις αυτονομιστικές διαθέσεις ορισμένων ηγετών των Κούρδων της Συρίας, εφαρμόζουν ανοιχτά τη γραμμή της αποκοπής από τη Δαμασκό αυτών των προσωρινά μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση της Συρίας εδαφών, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους”.

“Το έχουμε πει επανειλημμένα. Στις επαφές μας με τους εκπροσώπους των Κούρδων με συνέπεια ακολουθούμε τη σκέψη ότι είναι αντιπαραγωγικό και όχι προνοητικό να ποντάρεις στη συμμαχία με την Ουάσιγκτον αντί να διαμορφώνεις φυσιολογική συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση της Συρίας. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά”, κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

capital.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εάν επιτεθούν οι Τούρκοι στη Συρία τότε οι Αμερικανοί και η Ευρώπη δεν θα ξέρουν που να πρωτοστείλουν όπλα στην Ουκρανία ή στην Συρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα