Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ρωσία θα «προσαρτήσει» περιοχές στην Ουκρανία όπου ζουν φιλορώσοι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν χθες Δευτέρα ότι έχουν «πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία εννοεί να οργανώσει «στα μέσα Μαΐου» δημοψηφίσματα προκειμένου να «αποπειραθεί να προσαρτήσει» τις αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες» στις περιοχές Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, θεωρούμε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει τη ‘λαϊκή δημοκρατία του Ντανιέτσκ’ και τη ‘λαϊκή δημοκρατία του Λουγκάνσκ’», δήλωσε στον Τύπο στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός πρεσβευτής στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο Μάικλ Κάρπεντερ.

«Οι πληροφορίες αυτές λένε πως η Ρωσία θα προσπαθήσει να διεξαχθούν εντελώς στημένα δημοψηφίσματα» για αυτό «περί τα μέσα του Μαΐου», πρόσθεσε.

«Η Μόσχα έχει παρόμοιο σχέδιο για τη Χερσώνα», πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, πρόσθεσε. «Θεωρούμε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ αξιόπιστες», επέμεινε ο αμερικανός διπλωμάτης.

Ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα θεωρήσει «νόμιμα» τα «δημοψηφίσματα» αυτά, αλλά «προσπάθεια προσάρτησης κι άλλων ουκρανικών εδαφών», προσθέτοντας «πρέπει να αναλάβουμε δράση κατεπειγόντως» στην περίπτωση αυτή, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι η δυτική αντίδραση.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία ότι έχει σκοπό να οργανώσει στη Χερσώνα και στη γειτονική περιφέρεια Ζαπορίζια «ψευτοδημοψηφίσματα» για την «ανεξαρτησία» τους.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα