Οι ΗΠΑ, η Χεζμπολάχ και το νιτρικό αμμώνιο σε Ε.Ε.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εχει η Χεζμπολάχ, η σιιτική στρατιωτική οργάνωση του Λιβάνου, μεταφέρει νιτρική αμμωνία σε κρησφύγετά της στην Ελλάδα, με στόχο να πραγματοποιήσει στο μέλλον επιθέσεις με εντολή του Ιράν; Αυτό δήλωσε ο συντονιστής για θέματα αντιτρομοκρατίας του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Νέιθαν Σέιλς, συμπεριλαμβάνοντας την Ελλάδα στα πέντε κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπου η Χεζμπολάχ διατηρεί αποθηκευμένο νιτρικό αμμώνιο. Πρόκειται για τη χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή εκρηκτικών και εξερράγη αρχές Αυγούστου στον Λίβανο, προκαλώντας τον θάνατο 171 ατόμων και ανυπολόγιστες καταστροφές στη Βηρυτό.

Σε τηλεγράφημά του το ειδησεογραφικό δίκτυο Associated Press μετέδωσε στις 18 Σεπτεμβρίου ότι ο κ. Σέιλς «χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις, είπε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχει από το 2012 μεταφέρει νιτρικό αμμώνιο στην Ευρώπη, κρυμμένο μέσα σε κιτ πρώτων βοηθειών. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι ποσότητες αυτές παραμένουν στην Ευρώπη, πιθανόν την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία». Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί η Χεζμπολάχ αποθηκεύει νιτρικό αμμώνιο σε ευρωπαϊκό έδαφος», ο Αμερικανός αξιωματούχος συμπλήρωσε: «Η Χεζμπολάχ τοποθετεί τα όπλα ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις όποτε αυτή ή η Τεχεράνη κρίνει απαραίτητο».

Η δημόσια αναφορά του στελέχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αιφνιδίασε τις αρμόδιες ελληνικές διπλωματικές και διωκτικές αρχές. Κάθε άλλο μάλιστα. Καλά ενημερωμένες πηγές αποκάλυψαν στην «Κ» ότι το προηγούμενο διάστημα και ενόψει της δημόσιας τοποθέτησης του Αμερικανού αξιωματούχου, πραγματοποιήθηκε ένας ιδιότυπος εσωτερικός έλεγχος στις υπηρεσίες που πιθανόν να είχαν λάβει γνώση ή ακόμα περισσότερο χειριστεί κάποια υπόθεση εισαγωγής νιτρικής αμμωνίας στη χώρα.

Το θέμα απασχόλησε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως επίσης και τις ειδικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας, το αποτέλεσμα του εσωτερικού ελέγχου ήταν αρνητικό, καθώς καμία από τις Αρχές που συνεισέφεραν στην έρευνα δεν είχε χειριστεί υπόθεση ή επεξεργαστεί πληροφορία που να επιβεβαιώνει εισαγωγή στη χώρα νιτρικής αμμωνίας μέσα σε κιτ πρώτων βοηθειών. Ή έστω κάτι παραπλήσιο.

Ορισμένες πηγές συνδέουν την αναφορά του κ. Σέιλς με την πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ προκειμένου η Ε.Ε. να συμπεριλάβει τη Χεζμπολάχ στον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές. Ελληνας αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά, εξήγησε ότι η Γερμανία και η Λιθουανία είναι οι πρώτες δύο χώρες της Ε.Ε. που έχουν καταχωρίσει το πολιτικό σκέλος της Χεζμπολάχ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στόχος των ΗΠΑ είναι και άλλα κράτη-μέλη της Ενωσης να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, ιδανικά δε στο διάστημα κατά το οποίο την προεδρία της Ε.Ε. έχει η Γερμανία.

«Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να χωριστεί σε στρατιωτικό και το αυτοαποκαλούμενο πολιτικό σκέλος. Χωρίς γενική απαγόρευση η ομάδα μπορεί να αντλεί χρήματα και να στρατολογεί μέλη. Η Χεζμπολάχ είναι μία οργάνωση. Τρομοκρατική Οργάνωση», ξεκαθάρισε ο κ. Σέιλς.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα