Οι ΗΠΑ βγάζουν στη σέντρα την Τουρκία: Είναι η πιο σημαντική οικονομική βάση του ISIS

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ με επίσημο έγγραφό του λέει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι υλικοτεχνικός κόμβος για τη χρηματοδότηση του ISIS

του Ilhan Tanir

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) εξακολουθεί να βασίζεται σε «κόμβους υλικοτεχνικής υποστήριξης» που διατηρεί στην Τουρκία για τα οικονομικά του, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αυτό το μήνα.

Το ISIS «συχνά συγκέντρωνε και έστελνε χρήματα σε μεσάζοντες στην Τουρκία, οι οποίοι διακινούν λαθραία μετρητά στη Συρία ή στέλνουν τα χρήματα σε hawalas που λειτουργούν στα στρατόπεδα», δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Η δέσμευση της Άγκυρας για την καταπολέμηση του ISIS υπήρξε θέμα συζήτησης εδώ και αρκετό καιρό. Ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα για την καταπολέμηση της απειλής που δημιουργεί το “Ι.Κ.”, πολλοί παρατηρητές διαφωνούν.

“Το ISIS συνέχισε να χρησιμοποιεί επιχειρήσεις χρηματικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των hawalas, για να μεταφέρει κεφάλαια μέσα και έξω από το Ιράκ και τη Συρία, συχνά βασίζεται σε υλικοτεχνικούς κόμβους στην Τουρκία και σε άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα”, ανέφερε η έκθεση στην πιο πρόσφατη αξιολόγηση των οικονομικών του ISIS.

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν μια επιδρομή στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας για να δολοφονήσουν τον ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ αλ-Βαγδάτη τον Οκτώβριο του 2019, ο νεοδιορισμένος συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Brett McGurk, έγραψε ένα άρθρο για την Washington Post, επισημαίνοντας ότι το κρησφύγετο του al-Baghdadi ήταν κοντά σε μια μεγάλη τουρκική στρατιωτική θέση, και ότι η Άγκυρα έπρεπε «να δώσει εξηγήσεις». Τότε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τους Σύρους Κούρδους «για συγκεκριμένη υποστήριξη που μπόρεσαν να δώσουν» στην ίδια επιχείρηση.

Οι Κουρδικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν επαινεθεί για τις προσπάθειές τους να εξαλείψουν το ISIS. Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές δυνάμεις αγωνίζονται ενάντια στο SDF στη βόρεια Συρία από το 2016.

Το ISIS «έχει πιθανώς έως και 100 εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα σε αποθέματα μετρητών διασκορπισμένα σε ολόκληρη την περιοχή», έγραψε ο Διευθυντής Ελέγχου Γκρέγκορι Σάλιβαν στην έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύθηκε στις 4 Ιανουαρίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν γνώριζε το ακριβές ποσό των χρήματων που διανέμονται από το ISIS.

Ο πρεσβευτής McGurk, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης τον Ιανουάριο του 2019, δήλωσε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην Άγκυρα, επειδή «το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που έρχεται να τροφοδοτήσει τη μηχανή ISIS, ειλικρινά, προερχόταν από τα σύνορα από την Τουρκία στη Συρία … Ήταν πολύ απογοητευτικό γιατί η Τουρκία δεν έκανε μεγάλη δράση στα σύνορα. “

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι οι υποστηρικτές του ISIS χρησιμοποιούσαν όλο και περισσότερο κρυπτονομίσματα, ενώ εξακολουθούν να βασίζονται σε «παραδοσιακές μεθόδους μεταφοράς χρημάτων στο Ιράκ και τη Συρία. Τα μέλη του ISIS στο Ιράκ μετέφεραν χρήματα σε μέλη του ISIS στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένων των στρατοπέδων εκτοπισμένων ατόμων, όπως το al-Hawl ».

Η έκθεση υποβλήθηκε ως απάντηση σε έρευνες του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Ανέφερε ότι το ISIS συνέχισε να συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω εκβιασμού δικτύων λαθρεμπορίου πετρελαίου στην ανατολική Συρία, απαγωγές για λύτρα, στόχευση μη στρατιωτικών επιχειρήσεων και πληθυσμών, λεηλασίες και πιθανώς με τη λειτουργία μετωπικών εταιρειών. Το ISIS συνέχισε επίσης να χρησιμοποιεί δίκτυα ταχυμεταφορών για να διακινούν χρήματα μεταξύ Ιράκ και Συρίας, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

*Το Hawala ή hewala, επίσης γνωστό ως havaleh στα Περσικά, και το xawala ή xawilaad στα Σομαλικά, είναι ένα δημοφιλές και ανεπίσημο σύστημα μεταφοράς χρημάτων

infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα