Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την τουρκική κριτική για ανισορροπία στη Μεσόγειο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία δήλωσε ότι η Αμερική επικεντρώνεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εν μέσω εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Αυτή η φωτογραφία φυλλαδίου που κυκλοφόρησε από το γραφείο Τύπου του Τούρκου Προέδρου δείχνει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (R) να συναντά τον νεοδιορισθέντα πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ (L), στο Προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα στις 26 Ιανουαρίου 2022. – ΤΥΠΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ/AFP μέσω Getty Images

19 Οκτωβρίου 2022

Σε απάντηση στην κριτική της Τουρκίας για την «ανισόρροπη» προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στις εδαφικές συγκρούσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, η Ουάσιγκτον υπογράμμισε τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η συνεργασία της Ουάσιγκτον στον τομέα της ασφάλειας με την Τουρκία και την Ελλάδα «δεν προέρχεται από μια θέση μεροληψίας ή ανισορροπίας απέναντι σε κανέναν μεμονωμένο εταίρο», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στον λογαριασμό της πρεσβείας στο Twitter.

Η δήλωση του πρέσβη ακολούθησε την κριτική του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την εγκατάλειψη της Ουάσιγκτον της «παραδοσιακά ισορροπημένης πολιτικής» της στις εδαφικές συγκρούσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

«Μ’ έχουν ρωτήσει πρόσφατα εάν υπήρξε αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ σε θέματα ασφαλείας στο Αιγαίο. Η απάντηση είναι όχι», πρόσθεσε ο Φλέικ.

Τους τελευταίους μήνες, η συσσώρευση στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην ελληνική επικράτεια καθώς και η απόφαση της Ουάσιγκτον να άρει πλήρως τα εμπάργκο όπλων κατά της εθνικά διχασμένης Κύπρου έχουν προκαλέσει την οργή της Άγκυρας.

Αλλά οι κινήσεις «επικεντρώνονται στο να βάλουν ένα τέλος στον βάναυσο και απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ο Φλέικ.

«Η αμυντική μας συνεργασία με την Ελλάδα ενισχύει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και των Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», πρόσθεσε. «Ο πρωταρχικός μας στόχος, κοινός με τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ελλάδα, είναι η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα. σε όλη την περιοχή».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Άγκυρα υπέβαλε διπλωματικές διαμαρτυρίες κατά της Ουάσιγκτον και της Αθήνας για την ανάπτυξη ελληνικών στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων κατασκευής ΗΠΑ, σε δύο νησιά του Αιγαίου, αμφότερα λιγότερο από 5 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές.

Η Άγκυρα περιέγραψε την κίνηση ως παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών βάσει πολλών διεθνών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις ιδρυτικές συνθήκες της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την Ουάσιγκτον να αποτρέψει τη χρήση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε αυτές τις παραβιάσεις.

Οι εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας κλιμακώθηκαν τον περασμένο μήνα όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι ο τουρκικός στρατός «θα μπορούσε να έρθει ξαφνικά μια νύχτα» λόγω της αυξανόμενης στρατιωτικής συσσώρευσης στα ελληνικά νησιά. Επανέλαβε την απειλή του την περασμένη εβδομάδα στην Πράγα κατά τη διάρκεια μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης, στην οποία υπήρξε μια έντονη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του ίδιου και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Ερντογάν διέκοψε την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον για ανειλικρίνεια στη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Αιγαίο και επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου πριν εισέλθει στην αίθουσα του δείπνου. Ο Ερντογάν το αρνήθηκε και υποστήριξε ότι η ομιλία του Μητσοτάκη ήταν παραβίαση του πρωτοκόλλου.

Οι εντάσεις επεκτάθηκαν ακόμη και στο ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μεταξύ της τουρκικής ομάδας Φενέρμπαχτσε και της ελληνοκυπριακής ομάδας ΑΕΚ Λάρνακας στις 13 Οκτωβρίου. Οι οπαδοί της Φενερμπαχτσέ σήκωσαν ένα πανό που έγραφε «Ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στο εξωτερικό», μια πρόταση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή του Τουρκική Δημοκρατία. Οι οπαδοί της ΑΕΚ, με τη σειρά τους, σήκωσαν πανό «Ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο! Τι ειρωνεία μην ξεχνάτε ποτέ», σε μια αναφορά στη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας το 1974. Η Κύπρος παραμένει εθνοτικά διχασμένη μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας ως απάντηση σε ένα ελληνικό στρατιωτικό πραξικόπημα.

Η έκρηξη σε ορυχείο στην Τουρκία την περασμένη Παρασκευή που σκότωσε 41 ανθρώπους προσέφερε ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να εκφράζει τα συλλυπητήριά του. Όμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αφιέρωσε χρόνο για να ευχαριστήσει τις περισσότερες ευχές των ομολόγων του, δεν απάντησε στον Έλληνα ομόλογό του εν μέσω αμοιβαίων κατηγοριών από Άγκυρα και Αθήνα για σχεδόν 100 μετανάστες που διασώθηκαν κατά μήκος των τουρκοελληνικών συνόρων. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, εν τω μεταξύ, ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για το συλλυπητήριο μήνυμα του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ανιχνεύσεων: Στα ελληνικά ΜΜΕ δημοσιεύθηκε η είδηση ότι ο κ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για το μήνυμά του.

al-monitor.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα