Οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ για το όνομα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Του Κώστα Ράπτη Capital.gr

Μεταξύ των κυβερνήσεων της πΓΔΜ και της Ελλάδας οικοδομείται εμπιστοσύνη και στόχος είναι το θέμα του ονόματος να λυθεί προς το συμφέρον όλων, δήλωσε στα Σκόπια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Mile Βosnjakovski στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΙΑ. “Οι διαπραγματεύσεις” τόνισε “διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με τη διαμεσολάβηση του Matthew Nimetz. Η διαδικασία είναι δημόσια και διαφανής”. Για να προσθέσει χαρακτηριστικά: “Από τη στιγμή που για την ώρα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, δεν πρόκειται να εισέλθουμε σε δημοπράτηση περί πιθανών ονομάτων”.

Στο Νταβός και ο Zaev

Επίσης, o Mile Βosnjakovski ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Zoran Zaev θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 2003 που η γειτονική χώρα εκπροσωπείται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Σε ερώτηση αν στο περιθώριο του Φόρουμ ο κ. Zaev θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γειτονικής χώρας ανέφερε ότι το πρόγραμμα των διμερών επαφών του πρωθυπουργού στο Νταβός δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

ΗΠΑ: “Χρειάζονται θυσίες”

Όπως μεταδίδουν ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Hoyt Brian Yee, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό “Ν1”, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την προοπτική ένταξης της πΓΔΜ, ο Hoyt Brian Yee ανέφερε: “Όπως ξέρετε, το ΝΑΤΟ έχει πολιτική ανοικτών θυρών. Δεν αναγκάζουμε κανέναν να γίνει μέλος, αλλά εκείνες οι χώρες που πληρούν τους όρους για ένταξη είναι ευπρόσδεκτες. Υπάρχουν χώρες της περιοχής που ελπίζουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι εύκολο να εκπληρώσουν όλα τα κριτήρια ένταξης. Αν είναι έτοιμες για θυσίες, αν είναι έτοιμες για δύσκολες αποφάσεις που αφορούν τον τομέα της άμυνας αλλά και την ικανοποίηση των δημοκρατικών προδιαγραφών, του κράτους δικαίου, των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αυτές οι χώρες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν και κανείς δεν έχει δικαίωμα βέτο, περιλαμβανομένης της Ρωσίας. Πιστεύω ότι η “Μακεδονία” έχει την ευκαιρία το 2018 να λύσει τελικά τη διαφορά με την Ελλάδα για το όνομα. Νομίζω ότι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό υπάρχει πολιτική βούληση και στα Σκόπια και στην Αθήνα και η “Μακεδονία” έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει αυτόν τον στόχο της”.

Κατηγορίες για αδιαφάνεια από το VMRO-DPMNE

Εν τω μεταξύ, επικριτικός σε ό,τι αφορά την ακολουθούμενη διαδικασία για το ζήτημα της ονομασίας εμφανίσθηκε στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Παρασκευή στην δημόσια τηλεόραση της πΓΔΜ, ο διάδοχος του Nιkola Gruevski στην κομματική ηγεσία του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Mickoski ανάφερε ότι το VMRO-DPMNE δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας “επειδή κανείς δεν το προσκάλεσε να συμμετάσχει”. Σημείωσε ότι το κόμμα του δεν έχει ενημερωθεί “επισήμως ή ανεπισήμως” για την πορεία των συνομιλιών και αντλεί την όποια πληροφόρησή του από δημόσιες δηλώσεις και δημοσιεύματα , τα οποία μπορεί να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα “πλήρως, εν μέρει ή καθόλου”. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση Zaev ότι αυτή επέλεξε τον συγκεκριμένο τρόπο διαπραγμάτευσης “με τον νότιο γείτονα”.

Επίσης, ο νέος πρόεδρος του VMRO-DPMNE ανέφερε ότι το κόμμα του “τάσσεται κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος “Δημοκρατία της Μακεδονίας””, όπως και κατά της αλλαγής της ταυτότητας και τόνισε ότι αυτή είναι και η προσωπική του θέση. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι το θέμα του ονόματος θα λυθεί το συντομότερο δυνατόν,” ώστε να σταματήσει η χώρα μας να σηκώνει αυτό το τεράστιο φορτίο”, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του VMRO-DPMNE για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Καμπάνια για διακοπή των διαπραγματεύσεων

Παρέμβαση εκδηλώνεται και από εθνικιστικούς κύκλους της σλαβομακεδονικής διασποράς, καθώς κλιμακώνει την εκστρατεία του με γενικό τίτλο “Το όνομά μας είναι “Μακεδονία”, το αυτοαποκαλούμενο “Macedonian Human Rights Movement International” που εδρεύει στο Τορόντο. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το MHRMI προχωρά στην τοποθέτηση γιγαντοαφισών εντός ειδικών διαφημιστικών πλαισίων σε 14 πόλεις της πΓΔΜ (Σκόπια, Πρίλεπ, Μοναστήρι, Ρέσεν, Αχρίδα, Στρούγκα, Κίτσεβο, Γκόστιβαρ, Τέτοβο, Κουμάνοβο, Στρούμιτσα, Κότσανι, Στίπ, Γευγελή), με τις οποίες ζητά την διακοπή “των ρατσιστικών, αντι-μακεδονικών διαπραγματεύσεων για το όνομα”.

Το κείμενο στις γιγαντοαφίσες μεταξύ άλλων αναφέρει: “Μην ξεγελαστείτε από τους όρους “διεθνές, διμερές, συνταγματικό”: Αν το όνομα αλλάξει μία φορά, θα αλλάξει παντού και για πάντα. Θέλετε να ονομαζόμαστε “Νεομακεδόνες”, “Βορειομακεδόνες”, “Σκοπιανοί”, “Βαρδάριοι” ή μόνο Μακεδόνες; Το όνομά μας είναι Μακεδονία!”.

Η ανακοίνωση καλεί τα μέσα ενημέρωσης, “παρά τις απαγορεύσεις στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του τύπου που έχει επιβάλει το State Department και ο Zoran Zaev”, να καλύψουν “αυτήν την κρίσιμη εξέλιξη για την υπεράσπιση μίας ολόκληρης χώρας και του δικαιώματος του λαού να υπάρχει”.

capital.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα