Οι Ε.Δ. επαγρυπνούν: Η Τουρκία θα θελήσει να προχωρήσει στο Καστελόριζο και νότια της Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Hellas Journal

Πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε άσκηση στο Αιγαίο. Φωτογραφία Υπουργείο Άμυνας


Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις το Ελληνικό Επιτελείο σχετικά και με τη δεύτερη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, που έχει να κάνει με τη στρατιωτική ενίσχυση της Τρίπολης.

  • Τα διπλά Τουρκικά σχέδια, να απλωθούν δυνάμεις της νότια της Κρήτης, στη Λιβύη με πρόφαση την ενίσχυση της Τρίπολης και ταυτόχρονα μια επιχείρηση συνοδείας ερευνητικού με πολεμικά πλοία, είναι ένα ακόμη σενάριο που θέτει σε ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση τους Επιτελείς.

Στο Πολεμικό Ναυτικό δεν εφησυχάζουν επειδή η Τουρκία φρόντισε ήδη να ενημερώσει μέσω navtex, ότι το σεισμογραφικό «Barbaros», θα διατηρηθεί περίπου στην ίδια περιοχή που ήδη βρίσκεται.

Ξέρουν ότι αυτές οι navtex, αλλάζουν με μια νεότερη ναυτική οδηγία, πολύ εύκολα και γρήγορα σε μια απόπειρα αιφνιδιασμού.

Επιπλέον δεν ξεχνούν ότι και το δεύτερο ερευνητικό της Τουρκίας, «Oruc Reis», δίδυμο σκάφος με το «Barbaros»,  βρίσκεται εδώ και καιρό ελλιμενισμένο σε διπλανό λιμάνι της Αττάλειας.

  • Δύο είναι οι πιο πιθανές κινήσεις με τις οποίες η Άγκυρα θα θελήσει να δυναμιτίσει την περιοχή, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η πρώτη θεωρείται μια εύκολη λύση για την ίδια, όπως η επιπλέον προσπάθεια αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας, της ύπαρξης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην περιοχή του Καστελόριζου.

Το έχει επαναλάβει άλλωστε τόσο ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  • Από το 2018 «κλειδώνουν» με navtex την ίδια περιοχή στο Καστελόριζο

Μια τύπου θαλάσσια «παρέλαση» πολεμικών πλοίων και στη μέση ένα εκ των δυο ερευνητικών- για αρχή- νότια από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, θεωρείται μια κίνηση την οποία μπορεί στρατιωτικά να την υποστηρίξει με ευκολία η Τουρκία λόγω της εγγύτητας των Τουρκικών ακτών και των ναυστάθμων της.

Από τις αρχές του 2018 η γείτονα δεν έχει σταματήσει άλλωστε να εκδίδει navtex για ένα μεγάλο θαλάσσιο τμήμα νότια, νοτιοδυτικά του Καστελόριζου.

Σχεδόν κάθε εβδομάδα ενεργοποιεί την ίδια ναυτική οδηγία για μια πληθώρα ναυτικών ασκήσεων, είτε με πυρά, είτε επικοινωνιών, είτε έρευνας διάσωσης.

Η Τουρκία έχει στοχοποιήσει αυτή την περιοχή για πάνω από ένα χρόνο.

Το πράττει παρά τις αντί-navtex που εκδίδονται από την Ελληνική πλευρά που είναι η μόνη αρμόδια να εκπέμπει τέτοια μηνύματα και παρά την Ελληνική παρουσία με μονάδες επιφανείας.

Τα περισσότερα από τα πολεμικά πλοία που προσεγγίζουν σ’ αυτή την περιοχή εξέρχονται από τον κοντινό ναύσταθμο του Ακσάζ, έστω για να κάνουν επίδειξη σημαίας.

  • Και επιπλέον οι Τούρκοι επιτελείς δείχνουν την εμμονή τους στην συγκεκριμένη περιοχή και στον αέρα, ακριβώς για τους ίδιους λόγους. Τα μαχητικά της Τουρκίας δεν έχουν σταματήσει να προκαλούν ευρέως πέριξ του Καστελόριζου κι εκεί έχουν καταγραφεί οι πιο σκληρές ίσως αερομαχίες του τελευταίου διαστήματος, μαζί με όσες έγιναν πριν λίγες μέρες στον ουρανό πάνω από το νησί της Παναγιάς Οινουσσών.

Στο Ελληνικό κοινοβούλιο ακούστηκε δια στόματος του υπουργού Εθνικής Άμυνας, 4500 παραβιάσεις αυτοί; 4500 αναχαιτίσεις εμείς και θα είμαστε πάντα δίπλα τους.

Στο ίδιο μήκος κινούνται το Πολεμικό Ναυτικό, «προσπάθεια αποκλεισμού περιοχής αυτοί; Σπάσιμο του αποκλεισμού εμείς με όλα τα μέσα» .

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως αυτές οι κινήσεις μπορεί ν’ ακούγονται σα «ναυμαχία», όμως δεν είναι κάτι τέτοιο. Κινήσεις τακτικής στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι με τις οποίες δείχνει εκείνος που έχει την ισχύ, το ποιος έχει και το πάνω χέρι.

  • Δεν είναι λίγες οι ασκήσεις που έχουν γίνει από τότε που είδαν στο Πολεμικό Ναυτικό τι προσπαθεί να πετύχει η Τουρκία μέσω των δικών της γυμνασίων. Είναι απαραίτητη η γνώση στα πληρώματα του τρόπου που απαιτείται ώστε να σπάσει στα δυο ή και περισσότερα κομμάτια μια προσπάθεια ναυτικού αποκλεισμού θαλάσσιας περιοχής.

Ειδικά στο συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκονται από τις πιο σύγχρονες μονάδες επιφανείας-και όχι μόνο- σε μόνιμη βάση και σχεδόν πάντοτε εκτός λιμένα, σε πραγματικές ναυτικές επιχειρήσεις οι οποίες φυσικά δεν μαθεύονται.

Όμως ένας ακόμη τρόπος να υποστηρίξει η Άγκυρα την παράλογη και παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη και που θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί από πλευράς της, είναι να περάσει στην ανοιχτή θάλασσα, νότια της Κρήτης υποστηρίζοντας πως τα πλοία της είναι σε δική της υφαλοκρηπίδα.

  • Τα «διδάγματα» προειδοποιήσεων από το κυβερνητικό επιτελείο της Τουρκίας στην Κύπρο, μαρτυρούν ότι οι προθέσεις μετατρέπονται, όταν δεν βλέπει ισχύ, σε πράξεις.

Σίγουρα, όπως λένε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, αυτό θα είναι πολύ πιο δύσκολο να το υποστηρίξει με μέσα η Τουρκία, όχι πως δεν θα το κάνει. Απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων έχει κάνει σε πολλά σημεία του Αιγαίου, ποιος ο λόγος να μην το κάνει και στην Αν. Μεσόγειο.

Γι’ αυτό και σημειώνεται ο προβληματισμός στα ανώτατα κλιμάκια του Επιτελείου, ότι η δεύτερη συμφωνία περί της στρατιωτικής ενίσχυσης της Λιβύης ίσως είναι «προπέτασμα καπνού» ώστε να δικαιολογηθεί η ενισχυμένη παρουσία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα