Οι εθνικιστικές ψήφοι και οι επισημάνσεις Μπαχτσελί

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα των εκλογών του 2023 ήταν αναμφίβολα η άνοδος των εθνικιστικών ψήφων

Θα δώσω λεπτομέρειες για αυτήν την άνοδο στις ακόλουθες γραμμές. Κατά την εξέταση των εθνικιστικών ψήφων, αυτοί που έδιναν στις προβλέψεις τους στο MHP ποσοστό 6,7 τοις εκατό έμειναν και πάλι μετεξεταστέοι. Για πρώτη φορά, όταν έγραψα σε αυτή τη στήλη ότι «το MHP θα μπει στις εκλογές με τις δικές του λίστες», υπήρξαν εκείνοι που δεν πίστεψαν, και μάλιστα είπαν: «Αν το MHP μπει με τις δικές του λίστες, θα μειώσει το ποσοστά ψήφου της συμμαχίας». Ωστόσο, το σκεπτικό του MHP ήταν σαφές: «Η βάση πρέπει να δει τα τρία μισοφέγγαρα στο ψηφοδέλτιο…»

Ως αποτέλεσμα, οι δημοσκόποι, γενικά, δεν μπορούσαν να πλησιάσουν την αλήθεια σχετικά με το ποσοστό ψήφου του MHP. Μιλήσαμε με τον αρχηγό του MHP Devlet Bahçeli στο τηλέφωνο. Η φωνή του ήταν ευχάριστη και το ηθικό του υψηλό. Τα κυριότερα μηνύματα που έδωσε είναι τα εξής:

BAHÇELİ: «ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΟ MHP»

«Υπάρχουν αυτοί που θεωρούν ότι το MHP δεν υπάρχει ενώ διαμορφώνουν κοινή γνώμη και κάνουν έρευνα. Ας σταματήσουμε αυτές τις συνήθειες από τούδε και στο εξής.

– Πίσω από την επιτυχία της Λαϊκής Συμμαχίας υπάρχουν οι υπηρεσίες και οι παροχές που κάναμε προς τους πολίτες. Έχουν γίνει σημαντικές μελέτες για την αντιμετώπιση των επιδημιών, των σεισμών και των οικονομικών δυσκολιών. Το έργο συνεχίστηκε με υπομονή χωρίς διακοπή.

BAHÇELİ: «ΗΤΤΗΘΗΚΑΝ ΟΣΟΙ ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»

– Έχει φανεί ότι το νέο σύστημα (σ.τ.μ. το σύστημα Ερντογάν) έφερε σταθερότητα.

– Το έθνος μας έδειξε ότι αποδέχεται το νέο σύστημα σε αυτές τις εκλογές.

BAHÇELİ: «Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ»

– Ολοκληρώθηκε το νομοθετικό σκέλος με τις βουλευτικές εκλογές. Η ισορροπία ελέγχου και εποπτείας έχει καθιερωθεί.

– Ακολουθούν οι προεδρικές εκλογές. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα κερδίσει».

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΑΚΡ: «ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΟΧΙ ΧΑΟΣ»

ΑΣ ΕΡΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΚΡ… Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ήταν αναμφίβολα το πρόσωπο που δούλεψε περισσότερο στο ΑΚΡ. Οι εργασίες για τη νέα στρατηγική προς τον δεύτερο γύρο έχουν ήδη ξεκινήσει.

– Φυσικά,  το κύριο θέμα που πρέπει να τονιστεί είναι: «Σταθερότητα, όχι χάος».

– Στη Βουλή το βάρος είναι στη Λαϊκή Συμμαχία. Είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να μην χάσει τα κέρδη που έχει επιτύχει στη γεωγραφία της και να προστεθούν νέα κέρδη.

– Υπάρχει ανάγκη για αρμονία, όχι σύγκρουση, μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Για το λόγο αυτό, το κύριο θέμα της καμπάνιας θα βασίζεται στη «Σταθερότητα, όχι χάος».

Το ΑΚΡ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κανέναν το γεγονός ότι τα αποτελέσματα εξετάζονται εξονυχιστικά σε έναν άλλον τομέα από το ΑΚΡ, το οποίο θυμάται τι έχει κάνει και θα κάνει κατά τη διάρκεια της γενικής εκστρατείας, με προωθητικά και ενημερωτικά βίντεο. Αυτή η περιοχή είναι οι εκλογές υποψηφίων βουλευτών σε ορισμένες επαρχίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω λάβει, ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε το μήνυμα ότι η οργάνωση τον παραπλάνησε δείχνοντας τα αποτελέσματα των εκλεγμένων υποψηφίων, ειδικά στη γενέτειρά του, το Ρίζαιο. Ας έρθουμε στα ευρήματα που έγιναν τις πρώτες στιγμές για αυτό το θέμα:

– Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε στρατηγικά, η αγάπη για τον Ερντογάν ήταν και πάλι στα ύψη.

– Ωστόσο, σε ορισμένες επαρχίες επιλέχθηκαν λάθος υποψήφιοι.

– Σε ορισμένες επαρχίες, η οργάνωση απέτυχε να λειτουργήσει επαρκώς.

– Κάποιοι υποψήφιοι δεν κατέβηκαν στον κόσμο, δεν ήλθαν κοντά με τους πολίτες.

Αυτά τα ευρήματα θα έχουν σίγουρα συνέπειες εντός του ΑΚΡ.

ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΗΛΘΑΝ…

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ είναι η τέχνη του να ανταποκρίνεται κανείς στις απαιτήσεις του λαού που θα ψηφίσει. Στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα τέθηκαν πολλές απαιτήσεις, από το υψηλό κόστος ζωής μέχρι την ταλαιπωρία των μεταναστών, από την εσωτερική και εθνική εξωτερική πολιτική μέχρι τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Αλλά ενάντια σε όλα αυτά, εμείς προβάλαμε…

– Ζωτικά ζητήματα που κινητοποίησαν τους ψηφοφόρους της Ανατολίας προς την ίδια κατεύθυνση.

– Εθνικιστές και συντηρητικοί ψηφοφόροι διατήρησαν την κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία.

– Όταν κοιτάτε την πλειοψηφία της τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης και τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών, οι εθνικιστικές ψήφοι είναι αναμφίβολα ο νικητής αυτών των εκλογών.

Για να αναφέρω τους λόγους…

– Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια αντίδραση στη συγκαλυμμένη υποστήριξη που δόθηκε στη Λαϊκή Συμμαχία από  την πολιτική δομή που προφανώς συνδέεται με το PKK.

– Αυτές είναι οι συνέπειες του εξαναγκασμού των ανθρώπων να κάνουν επιλογές για θέματα ζωής ή θανάτου.

– Η τρομοκρατία δεν πρέπει να εμπλέκεται στην πολιτική. Η πολιτική δεν πρέπει να γίνεται μέρος της τρομοκρατίας.

– Θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί η αντίδραση χιλιάδων οικογενειών μαρτύρων και τα αποτελέσματα των δηλώσεων που έγιναν από το όρος Κανδήλι υπέρ της Λαϊκής Συμμαχίας.

– Εν ολίγοις, ενώ ο αγώνας ενάντια στο PKK έχει γίνει τόσο ισχυρός, ήταν απαραίτητο να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα διακοπής του.

– Οι τρομοκρατικές οργανώσεις έπρεπε να αποκαλούνται «τρομοκρατικές οργανώσεις» χωρίς περιστροφές.

– Αυτό που συνέβη στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας δεν έπρεπε να ξεχαστεί ή να διαστρεβλωθεί. Η ρητορική του FETO (σ.τ.μ. οργάνωση του Γκιουλέν) πρέπει να αποφεύγεται και να μην πέφτουν στις παγίδες τους.

– Και ας έρθουμε στη Δύση… Οι τίτλοι και τα πρωτοσέλιδα που κατασκευάζονται ενάντια στα επιτεύγματα ολόκληρης της Δημοκρατίας της Τουρκίας μέσω της εχθρότητας προς τον Ερντογάν έγιναν μπούμερανγκ. Ούτε αυτό πρέπει να ξεχαστεί.

ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ

– Υπάρχει φόβος στο τραπέζι της Εθνικής Συμμαχίας λόγω των απογοητευμένων ψηφοφόρων αυτή τη φορά,ότι είναι πιθανόν «ο Ερντογάν πάρει 60 τοις εκατό στον δεύτερο γύρο».

– Λέγεται ότι το ενδεχόμενο να κερδίσει με μεγάλη διαφορά ο Ερντογάν στον δεύτερο γύρο μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέσει τους προέδρους των έξι κομμάτων της Εθνικής Συμμαχίας.

– Αναρωτιέται κανείς εάν το Καλό Κόμμα (IYI), που ξεκίνησε με το σύνθημα «Θα αναδυθούμε ως πρώτο κόμμα» και τονίζει την «εθνικιστική του ευαισθησία» με κάθε ευκαιρία, αναρωτηθεί τι έφταιξε, αφού υστερεί σε σχέση με την Πράσινη Αριστερά, δηλαδή το HDP, όσον αφορά τον αριθμό των βουλευτών.

– Το ενδεχόμενο ορισμένοι από τους ψηφοφόρους του CHP, που απογοητεύτηκαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών παρά τις διαλυμένες ελπίδες, να μην προσέλθουν στις κάλπες για δεύτερη φορά, ωθεί τους ηγέτες να κάνουν νέους υπολογισμούς.

– Ο Σινάν Ογκάν είναι η μόνη τους ελπίδα.

– Πού θα πάνε οι ψήφοι της Συμμαχίας ΑΤΑ; Οι προσδοκίες είναι ότι ο Σινάν Ογκάν θα στηρίξει τη Λαϊκή Συμμαχία στον δεύτερο γύρο.

– Ο Σινάν Ογκάν είναι ανεξάρτητος υποψήφιος. Γι’ αυτό η πίεση της κεμαλικής ομάδας δεν τον λυγίζει. Σε κάθε περίπτωση, ο Ογκάν δεν μπορεί να πείσει την εθνικιστική και κεμαλική βάση της συμμαχίας ΑΤΑ να ψηφίσει υπέρ της συμμαχίας που υποστηρίζει το HDP.

– Αλλά δεν ξέρω αν θα τολμούσαν να πείσουν τον Μουχαρέμ Ιντζέ να κάνει δήλωση στήριξης της Λαϊκής Συμμαχίας, μετά τη συνωμοσία που του έστησαν με το βίντεο. Είτε το κάνουν είτε όχι, είναι προφανές ότι θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.

– Πρέπει τώρα επιτέλους να καταλάβουν ότι είναι λάθος να κοροϊδέψεις τον ψηφοφόρο.

Πηγή: hurriyet.com.tr/infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα