Οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Διεθνολόγου, Μόνιμου Λέκτορα ΑΠΘ.

Η διαπραγμάτευση για την επανένωση της Κύπρου διεξάγεται με βάση εκβιαστικές προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς που επιβάλλει ουσιαστικά η Τουρκία, μέσω της συνεχιζόμενης για 42 χρόνια παράνομης στρατιωτικής κατοχής της Βόρειας Κύπρου και του συνεχούς εποικισμού της. Οι προτάσεις αυτές αποκλίνουν σαφώς από την διεθνή νομιμότητα και δυστυχώς γίνονται ανεκτές από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μολονότι παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του αλλά και ευρύτερα της διεθνούς έννομης τάξης.

Επιχειρείται λοιπόν μία «όπως-όπως» επανένωση της νήσου, η οποία ούτε δίκαιη, ούτε λειτουργική λύση θα παραγάγει και συνεπώς ούτε βιώσιμη θα είναι στη πορεία του χρόνου, απειλώντας έτσι στο μέλλον με νέα υποτροπή στη δυσλειτουργία, αστάθεια και ίσως τη σύγκρουση. Δυστυχώς κανένα στοιχείο δεν συνηγορεί για τη δυνατότητα χειραφέτησης από την Τουρκία του βόρειου κατεχόμενου τμήματος της νήσου, αν υποθέσουμε ότι πράγματι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν δίκαιη λύση, επανένωση και καλή συνύπαρξη με τους Ελληνοκύπριους.

Συνεπώς, ο Κυπριακός Ελληνισμός με τη στήριξη της Ελλαδικής μητρόπολης, καλείται να μη συναινέσει σε μια τέτοια αυτοκαταστροφική λύση τύπου «Φρανκεστάιν», που θα υποθηκεύσει οριστικά το πανάρχαιο και ανατολικότερο σήμερα τμήμα του Ελληνισμού. Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να συνεχίσουν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο τον αγώνα για μια δίκαιη, δημοκρατική και λειτουργική λύση, όσος καιρός και αν χρειαστεί, καταγγέλλοντας την Τουρκική κατοχή, το διεθνές έγκλημα του εποικισμού των Κατεχομένων και αξιοποιώντας πλέον με αποφασιστικότητα τα θεσμικά ερείσματα των δύο αδελφών χωρών (Ελλάδος και Κύπρου) στην Ευρώπη, αλλά και στον χώρο των ισχυρών παγκόσμιων δυνάμεων.

Τέλος, εκφράζουμε την πεποίθηση ότι η σημερινή συγκυρία στην Τουρκία με τον αυταρχισμό και την έλλειψη δημοκρατίας στο εσωτερικό της και τον επεκτατισμό στην διεθνή συμπεριφορά της, δεν επιτρέπει ελπίδες για θετική λύση του Κυπριακού ούτε για καλή γειτονία με την Ελλάδα. Σ’ αυτή τη φάση το μόνο που απαιτείται είναι εγρήγορση των Ελλήνων και αξιόπιστη, ισχυρή αμυντική αποτροπή.

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου

Διεθνολόγος,

Μόνιμος Λέκτορας

Νομικής  Σχολής ΑΠΘ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα