Οι δαπάνες για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία διχάζουν τη γερμανική κυβέρνηση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

[EPA-EFE/CLEMENS BILAN]

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Γερμανίας ζήτησαν να τριπλασιαστεί το ποσό που δαπανάται για στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο σε σχέση με αυτό που προβλέπεται στον ετήσιο προϋπολογισμό, σε επιστολή που απέστειλαν στον φιλελεύθερο και φημισμένο για τη λιτότητά του υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο υψηλότερος προϋπολογισμός βοήθειας είναι απαραίτητος για να αναλάβει η Γερμανία «απτά και ορατά την ευθύνη που αναμένουν από εμάς οι διεθνείς εταίροι μας», ανέφεραν η υπουργός Εξωτερικών των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και η υπουργός Άμυνας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Κριστίν Λάμπρεχτ στην εμπιστευτική επιστολή, την οποία επικαλέστηκαν πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Παράλληλα, το υψηλότερο ποσό θα βοηθήσει το Βερολίνο «να προστατεύσει τα δικά του στρατηγικά συμφέροντα», πρόσθεσαν.

Σύμφωνα με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, οι δύο υπουργοί θα ήθελαν να διατεθούν 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία το 2023, έναντι των 697 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει το σχέδιο του ετήσιου προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ είχε πρόσφατα δεχθεί πιέσεις για τη χρηματοδότηση του ενεργειακού πακέτου διάσωσης του Βερολίνου ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω ειδικού ταμείου εκτός του τακτικού προϋπολογισμού, προκειμένου να τηρηθεί το όριο χρέους της Γερμανίας.

Από την άποψη της Μπέρμποκ και της Λάμπρεχτ, εν τω μεταξύ, ο υψηλότερος προϋπολογισμός βοήθειας για την Ουκρανία θα πρέπει επίσης να χρηματοδοτηθεί μέσω ειδικού ταμείου.

Τα δημοσιονομικά ζητήματα έχουν αποδειχθεί βασικό σημείο διαφωνίας για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας με το «φανάρι».

Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι ζητούν δημόσιες επενδύσεις σε κοινωνικές και κλιματικές δράσεις, ιδίως ενόψει της ενεργειακής κρίσης και του κόστους ζωής, οι Φιλελεύθεροι του Λίντνερ (FDP) είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν την προεκλογική τους υπόσχεση για μη επιβολή νέων φόρων και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

(Julia Dahm | EURACTIV.de)

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα