«Οι αυλικοί καίνε στα δύσκολα τους πολιτικούς τους πάτρωνες : η περίπτωση του François Fillon»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Μέσα στον ορυμαγδό των καταστροφικών διαδηλώσεων στο Παρίσι, και αλλού, που διενήργησαν οι άνθρωποι των «κίτρινων γιλέκων» με τους παρεισφρήσαντες Γάλλους ακρο αριστερο δεξιούς μπαχαλάκηδες, ποιος να ασχοληθεί με το πολιτικάντικο κολλητιλίκη, που τόσο συχνά οδηγεί στην ενοχλητική για όλους τους λαούς κακοδιαχείριση και στην εύνοια ημετέρων και συγγενών αλλά και στην αυτοκαταστροφή των ίδιων των πολιτικών από τις αυλές τους. Παρά ταύτα όμως οι πολιτικοί, ανά τον κόσμο και διαχρονικά, δεν βάζουν μυαλό. Χτίζουν τις «αυλές» τους. Για αυτό και την πατάνε, όπως ο συμπαθέστατος προς εμέ  François Fillon, ο οποίος από αδιαμφισβήτητο φαβορί για την γαλλική προεδρία το 2017 εξωπετάχθηκε από την πολιτική κακήν κακώς και τώρα τον έκαψε δικονομικά και ο φίλος του

   AFP / PHILIPPE LOPEZ

εκδότης Marc Ladreit de Lacharrière. Τουλάχιστο αυτό γράφει η είδηση στις 11-12-2018 του ηλεκτρονικού Le Monde, αναρτώντας και τη διπλανή φωτογραφία. «Ο επιχειρηματίας φίλος του François Fillon παραδέχτηκε ότι είχε αμείψει υπερβολικά, και εικονικά, τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού ενώ βρισκόταν ακόμα στην εξουσία».

Κι όμως ο  François Fillon ηρνείτο κατηγορηματικά το 2017, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο νεποτισμού για τη σύζυγο (Penelope gate) και τα παιδιά του, ότι πράγματι είχε ευνοήσει τα μέλη της οικογενείας του με καταβληθέντα εισοδήματα τα οποία δεν αντιστοιχούσαν παρά μόνο σε «εικονική απασχόλησή» τους. Βλέπε σχετικά άρθρα μου στις Ανιχνεύσεις στις  1-3-2017 https://www.anixneuseis.gr/?p=163556 και στις 24-3-2017

https://www.anixneuseis.gr/?p=164941. Μιλούσε για : τα «μεροληπτικά» μέσα μαζικής ενημέρωσης, για την μεθοδευμένη από τον Ολαντισμό πολιτική του δολοφονία, «ένα σκοτεινό γραφείο» στο προεδρικό μέγαρο το οποίο κάνει διαρροές στον τύπο εναντίον του, για την αργομισθία της συζύγου του ότι δεν ήταν παρά μια πρακτική που την εφαρμόζει το ένα τρίτο των κοινοβουλευτικών ανδρών και γυναικών της Γαλλίας. Και έρχεται λοιπόν χθες το δικαστήριο να τον διαψεύσει αφού η είδηση λέει ότι ο  Marc Ladreit de Lacharrière καταδικάστηκε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 με ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή και πρόστιμο ύψους 375.000 ευρώ για κατάχρηση της φιλίας που είχε με τον François Fillon.

Ποιος είναι ο Marc Ladreit de Lacharrière και πώς έκαψε τον φίλο του

Ιδιοκτήτης του «περιοδικού των δύο κόσμων» (Revue des deux mondes) που παραδέχτηκε την υπερβολική αμοιβή (με καθαρό μισθό 3.500 ευρώ μηνιαίως) και την εικονική απασχόληση της Penelope Fillon το 2012 και το 2014. Και ότι ήταν ο François Fillon που του ζήτησε να προσλάβει τη σύζυγό του, όταν ήταν ακόμα πρωθυπουργός της Γαλλίας. Μάλιστα για να μην καταγραφεί στο ποινικό του μητρώο Νο 2 η παραπάνω ποινή, «παραδέχθηκε την ενοχή του» προηγουμένως ο 78χρονος επιχειρηματίας, ενώ  οι δικηγόροι του αρνήθηκαν να σχολιάσουν την απόφαση του δικαστηρίου.

Εντούτοις, κατά τη φάση της ανάκρισης ο Lacharrière θεωρήθηκε από τους ανακριτές ύποπτος για προσφορά εικονικής εργασίας στην κ. Fillon, όμως εκείνος τότε είχε αρνηθεί  τον πλασματικό χαρακτήρα της δουλειάς. Μπροστά στον κίνδυνο όμως η δικαστική ποινή σε βάρος του να είναι βαρύτερη και να καταχωρηθεί στο ποινικό του μητρώο, «έδωσε» ουσιαστικά τον φίλο του François Fillon,  αναγνωρίζοντας έτσι την βασιμότητα των κατηγοριών εναντίον του τελευταίου. Γεγονός που αποδυναμώνει την υπερασπιστική γραμμή του François Fillon και στις άλλες υποθέσεις νεποτισμού που τον βαρύνουν για τη σύζυγο και τα παιδιά του (τους οποίους είχε προσλάβει ως βοηθούς του πολιτικού του γραφείου με λεφτά των Γάλλων φορολογουμένων, δίχως πραγματικά να εργάζονται σε αυτό), και ο οποίος από την αρχή αυτής της υπόθεσης αμφισβητούσε την πλασματικότητα των θέσεων εργασίας της οικογενείας του.

Τι είχαν δηλώσει οι άλλοι εμπλεκόμενοι κατά την ανάκριση ;

Η Πηνελόπη Φιγιόν, η οποία παραδέχτηκε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ τις εγκαταστάσεις της Revue des deux mondes, δήλωσε ότι «έγραψε διάφορα σημειώματα  ανάγνωσης, εκ των οποίων μόνο δύο δημοσιεύθηκαν στο εν λόγω περιοδικό με το ψευδώνυμο Pauline Camille». Όσο για τη συμβουλευτική αποστολή στο περιοδικό που της είχε ανατεθεί, είπε στους ανακριτές – οι οποίοι εξέφρασαν την έκπληξή τους ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ ούτε τον διευθυντή, ούτε τους υπαλλήλους, ούτε  τους αρθρογράφους – ότι ήταν «απογοητευμένη που δεν αναζήτησαν περισσότερο τις υπηρεσίες της» και  ότι θεωρεί το μισθό της «γενναιόδωρο» !

«Είναι λάθος να προσποιούμαστε ότι όλοι δεν ήξεραν ότι η γυναίκα μου ήταν κοινοβουλευτικός συνεργάτης μου. Αρκετοί μάρτυρες επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα αυτής της δουλειάς της, κάτι που αντιστοιχεί από κάθε άποψη στις δηλώσεις της συζύγου μου ενώπιον των ανακριτών. Είναι εξίσου ψευδές να ισχυριστεί κανείς ότι η δουλειά της στην Revue des deux mondes δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα», δήλωσε ψευδώς ο François Fillon στους δικαστές.

«Σε καμία στιγμή (…) δεν είχα το παραμικρό ίχνος αυτού που θα μπορούσε να μοιάζει με ένα έργο λογοτεχνικού συμβούλου», είχε διαβεβαιώσει ο διευθυντής του εν λόγω περιοδικού τότε, Michel Crépu, στην σατυρική εφημερίδα Canard enchaîné.

Τι κρίμα που οι πολιτικοί δουλεύουν τόσο πολύ με γνώμονα τις αυλές τους και το κολλητιλίκη και ύστερα διασύρονται και αυτοκαταστρέφονται.

Αν δεν είχε συμβεί το σκάνδαλο Penelope gate, πιθανόν να μην είχε εκλεγεί ποτέ ο Μακρόν στη γαλλική προεδρία. Όπως και αν δεν είχε συμβεί πρωτύτερα το σκάνδαλο του Ντομινίκ Στροσκάν (το μεγάλο φαβορί των σοσιαλιστών), δεν θα είχε εκλεγεί πρόεδρος ο François Hollande.

Αν δεν είχε συμβεί το περασμένο καλοκαίρι το σκάνδαλο του  26χρονου σωματοφύλακά του Μακρόν, Alexendre Benella, πιθανόν να μην είχε αρχίσει η ραγδαία δημοσκοπική κατρακύλα του σημερινού Γάλλου προέδρου, ο οποίος διακήρυξε ως αρχή του την υποδειγματικότητα (exemplarité)

https://www.anixneuseis.gr/?p=193313.

Το Μαξίμου ακούει ;

 

 

 

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα