“Οι αξιωματικοί του 24ωρου” και οι κρίσεις στις ΕΔ! Πως πιστεύουν ότι αξιολογούνται τα στελέχη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι νέοι Αρχηγοί ΓΕΣ,ΓΕΝ και ΓΕΑ αναλαμβάνουν επισήμως καθήκοντα,μετά από τις τελετές παράδοσης παραλαβής γίνονται σε Σχολή Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων. Οι συζητήσεις που έγιναν αυτές τις ημέρες δεν ήταν τόσο έντονες, σε σχέση με κρίσεις προηγούμενων χρόνων. Η κομματική αντιπαράθεση ευτυχώς έλειψε.

Ωστόσο όπως προκύπτει από το κείμενο που μας έστειλε αξιωματικός των ΕΔ η καχυποψία των στελεχών για τα κριτήρια με τα οποία κρίνονται κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Γράφει για τους “αξιωματικούς του 24ωρου”!

Οι αξιωματικοί του 24ώρου!

Συχνά γίνονται συζητήσεις για τις προαγωγές των αξιωματικών, οι οποίες στην κυριολεξία «ανάβουν» την περίοδο των κρίσεων και ειδικότερα των αρχηγών των γενικών επιτελείων και των αντιστρατήγων.

Όπως είναι γνωστό και έχει πολλές φορές ειπωθεί, η δομή των ΕΔ έχει πυραμιδοειδή μορφή στην ιεραρχία της. Όσο ανεβαίνουμε προς τα πάνω είναι λογικό να μειώνονται οι θέσεις. Οπότε από μια τάξη των 250 ανθυπολοχαγών ελάχιστοι ή κανένας θα φθάσουν να γίνουν αντιστράτηγοι. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δίνουν Α/ΓΕΣ όλες οι τάξεις της ΣΣΕ, όπως έγινε και με τις πρόσφατες κρίσεις, όπου αποδεκατίστηκε η τάξη ΣΣΕ 1981.

Πολλοί συζητούν για το φαινόμενο, μοναδικό σε προηγμένες χώρες, της αιφνίδιας αποστρατείας των δέκα αντιστρατήγων. Κυρίως στις συζητήσεις αναφέρονται θέματα αξιοκρατίας, ικανοτήτων, ουσιαστικών προσόντων, πείρας άσκησης διοικήσεως σε σχηματισμούς κλπ.
Όλα αυτά είναι φούμαρα και δεν παίζουν απολύτως κανέναν ρόλο. Ρόλο παίζει μόνο η δυνατότητα ελέγχου που έχει το πολιτικό σύστημα πάνω στον κρινόμενο αξιωματικό. Δηλαδή, πόσο αρεστός είναι στην πολιτική ηγεσία, όχι λόγω ικανοτήτων και επαγγελματικών προσόντων, που έτσι κι αλλιώς στους μεγάλους βαθμούς όλοι τα έχουν, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Οπότε με βάση τη στάση και συμπεριφορά των κρινομένων σε όλη τους την πορεία στο στράτευμα γίνονται οι τελικές επιλογές της γνωστής λίστας. Η στάση και η συμπεριφορά των αξιωματικών δημιουργεί έναν άτυπο κοινωνικό διαφορισμό μέσα στις ΕΔ, με αντιπαλότητες και φθόνο, αλληλεγγύη και συσπείρωση, με ρουφιανιά και πισώπλατα μαχαιρώματα, με συμπάθειες και αντιπάθειες, με μπιλιετάκια και υπόγειες διαδρομές κλπ. Από όλα έχει ο μπαξές! Έτσι τους αξιωματικούς τους χωρίζω σε 4 κατηγορίες, ανεξαρτήτως ουσιαστικών προσόντων, με γνώμονα μόνο τη στάση και συμπεριφορά τους. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι πρωινοί, οι μεσημεριανοί, οι εσπερινοί, οι νυχτωμένοι και οι του μεσονυχτίου. Θα αναφερθώ όχι με χρονική σειρά και εξηγούμαι:

α. Οι μεσημεριανοί.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι «καλοί και φιλότιμοι στρατιώτες», πειθαρχημένοι, κάνουν τη δουλειά τους σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, εκτελούν άνευ αντιλογίας οποιαδήποτε διαταγή και δεν αναπτύσσουν πρωτοβουλία. Δεν ενοχλούν το σύστημα αλλά δεν ταυτίζονται και με αυτό. Είναι με άλλα λόγια τυπικοί «δημόσιοι υπάλληλοι». Τυχαία και λόγω συγκυριών θα φθάσουν, ελάχιστοι από αυτούς, σε υψηλές θέσεις και οι ίδιοι δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους με την πρόσκαιρη επιτυχία τους.

β. Οι νυχτωμένοι.

Περίπου όπως οι προηγούμενοι, αλλά χωρίς ρεαλιστική εικόνα για το τι συμβαίνει στο στράτευμα. Προσπαθούν αλλά ζουν στον κόσμο τους. Ποτέ δεν θα φθάσουν ψηλά, αλλά δεν πρόκειται και να στενοχωρηθούν γι’ αυτό. Το σύστημα δεν ασχολείται μαζί τους.

γ. Οι πρωινοί.

Αυτοί είναι οι ανένταχτοι, οι ατίθασοι, που δεν ψαρώνουν, μισούν την κολακεία και τους αρέσει το φως. Είναι αυτοί που απολαμβάνουν την αγάπη των υφισταμένων τους, κυρίως των κατωτέρων αξιωματικών, των υπαξιωματικών και στρατιωτών τους. Έχουν όμως μια σοβαρή ασθένεια. Δεν μπορούν να λυγίσουν τα γόνατά τους, να κάμψουν τον σβέρκο τους και να σπάσουν τη μέση τους. Είναι χρήσιμοι για το σύστημα μέχρι κάποιο βαθμό, αλλά επειδή είναι απρόβλεπτοι και ανεξέλεγκτοι δεν πρόκειται να εξαντλήσουν την ιεραρχία. Αντιμετωπίζονται ως οι εχθροί του συστήματος.

δ. Οι εσπερινοί.

Κάποιοι θα σκεφθούν ότι οι εσπερινοί είναι αυτοί που συντάσσονται με την εσπερία και τις εξ αυτής εντολές. Δημιουργούν μια εικόνα γύρω τους για την ακρίβεια κάποιοι άλλοι τους την φτιάχνουν-ότι είναι τεχνοκράτες. Κανείς δεν αμφισβητεί την ευφυΐα τους. Δείχνουν υπέρμετρο ζήλο, συμφωνούν με τους προϊσταμένους τους πάντοτε, είναι υπερβολικά τυπολάτρες, αυτό που λέμε «κάθονται κλαρίνο», ενίοτε κολακεύουν και φυσικά κουνάνε συγκαταβατικά το κεφάλι τους οσάκις ο προϊστάμενος ομιλεί. Πάντοτε σκάνε στα γέλια με κάθε κρύο ανέκδοτο του προϊσταμένου τους. Δεν χρειάζεται να ψάξετε και πολύ. Τους γνωρίζετε. Εξυπηρετούν το σύστημα και τους επιδιωκόμενους σκοπούς. Θα φθάσουν ψηλά και με την ατάκα «Το Συμβούλιο με επέλεξε ή με τίμησε με την προαγωγή και τοποθέτησή μου στη θέση κλπ κλπ» θα σφραγίσουν την υποταγή. Θα τους έχετε ακούσει στο διάβα της σταδιοδρομίας τους να εκθειάζουν τις προσπάθειες της εκάστοτε πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

ε. Οι του μεσονυκτίου.

Όπως οι εσπερινοί, μόνο που έχουν μια διαφορά. Δεν ήταν πάντοτε έτσι. Αλλιώς ξεκίνησαν και αλλού κατέληξαν. Στην αρχή επαναστάτες και θεωρητικοί της αντίδρασης, που όσο όμως ανεβαίνουν εξασθενίζει η άμυνά τους και όταν βρεθούν ψηλά στην ιεραρχία, γυρίζουν πίσω για να βρουν τον εαυτό τους, αλλά δυστυχώς σε τίποτε δεν τον θυμίζει ο εαυτός τους σήμερα. Είναι και γνωστοί ως «όπου φυσάει ο άνεμος».

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι η οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία ποτέ δεν θα κάνει Α/ΓΕΣ κάποιον που είναι απρόβλεπτος ή ανεξέλεγκτος. Και για να καλύπτει αυτή την πολιτική επιλογή της, πάντα θα καλλιεργεί την εικόνα για τον εκλεκτό της ότι «είναι στρατιώτης» ή είναι «άριστος επαγγελματίας» ή «είναι κορυφή» και άλλες τέτοιες ανοησίες και φυσικά θα ομιλεί περί «ανανέωσης» του στρατεύματος κλπ μπαρούφες. Ποια όμως είναι τα βαθύτερα αίτια αυτής της νοοτροπίας; Πρώτα απ’ όλα είναι η δυνατότητα που αποκτά η εκάστοτε κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία να ικανοποιεί κάθε καπρίτσιο της χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας λαθρομεταναστών και προσφύγων, όπου οι ΕΔ έχουν αναλάβει ρόλο κέτερινγκ και ξενοδοχοϋπαλληλικού προσωπικού, κατ’ άλλους ρόλο Φιλιππινέζας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχουν τη δυνατότητα, αν ποτέ συμβεί μία κρίση με τους γείτονές μας, να έχουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο να του φορτώσουν μια πιθανή αποτυχία, ανάλογα με τη φύση του προβλήματος. Έτσι αν πρόκειται για χερσαίο επεισόδιο θα πουν ότι ο Α/ΓΕΣ ήταν ανίκανος. Αν η κρίση αφορά στο Αιγαίο και σε βραχονησίδες θα τα φορτώσουν όλα στον Α/ΓΕΕΘΑ ή στον ναυταίο που θα έχει πλέον την επιχειρησιακή διοίκηση της ΑΣΔΕΝ (ποιος το αποφάσισε αυτό και γιατί;)

Το πιο αστείο της όλης υπόθεσης είναι ότι οι εκάστοτε νεοφώτιστοι αρχηγοί των επιτελείων των τριών κλάδων των ΕΔ και ο Α/ΓΕΕΘΑ, όταν ανακοινώνουν στους αποστρατευόμενους την αποστρατεία τους δεν λένε αντρίκια ότι «έλαβα εντολή να σε διώξω και υπάκουσα», αλλά αρέσκονται σε εκείνη την παραμυθένια ατάκα «το ΣΑΓΕ αποφάσισε ότι ευδοκίμως τερματίσατε τη σταδιοδρομία σας». Στον κανόνα όμως αυτόν υπάρχουν και κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις, όπως οι περιπτώσεις Καραγιάννη για τους παλαιότερους και Ζιαζιά για τους νεότερους, που ως Α/ΓΕΣ, στην πρώτη σοβαρή κόντρα για θέματα προαγωγών, τους τα πέταξαν στη μούρη. Έτσι ο κάθε κομματικός παράγων που νομίζει ότι μπορεί να θεωρεί τον εκάστοτε Αρχηγό υποτακτικό του, κάποτε θα βρίσκει στον δρόμο του και έναν Καραγιάννη ή έναν Ζιαζιά, που θα του δείχνουν ότι οι πραγματικοί Αρχηγοί είναι πάνω από την καρέκλα και την πρόσκαιρη εξουσία. Σε αυτούς οφείλουμε σεβασμό και αγάπη, διότι διαχρονικά διασώζουν την ιδέα του ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ.

Εύχομαι να μην χρειαστεί η χώρα μας να αντιμετωπίσει μία κρίση όπως εκείνη των Ιμίων. Πολύ φοβάμαι όμως ότι λίαν συντόμως οι ΕΔ θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις στο Αιγαίο. Με το πρόσχημα αυτό θα πυροδοτηθεί ο νέος κύκλος αμυντικών δαπανών, που έχει περιοριστεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

 militaire.gr
spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. KΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ , ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΥΑ. ΕΥΓΕ ΣΤΟΝ ΓΡΑΨΑΝΤΑ.

  2. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι η Πατρίδα μας ,εδώ και 40 χρόνια έχει σταδιακά εισέλθει στον αστερισμό της θεωρίας του Λεμπέση « Η ωφελιμότητα των βλακών στην Κοινωνία » Ήδη την τελευταία εξαετία έχει φθάσει στο κατώτατο σημείο της. Όλοι οι κοινωνικοί πυλώνες και οι ιστοί του Κράτους έχουν διαβρωθεί. Οι εκλεγόμενοι της πολιτικής και της αυτοδιοικητικής εξουσίας ,τους οποίους τύποις ψηφίζει ο Λαός και μας το κτυπάνε ότι εσείς τους ψηφίσατε ενώ στην πραγματικότητα μας τους ορίζουν σε προβλεπόμενο αριθμό και τότε καλούμαστε εκ του αριθμού αυτου να τους επιλέξουμε. Το μεγαλείο της Δημοκρατίας. Αυτοί λοιπόν οι εκλεγμένοι καθορίζουν και αυτούς , με αξιοκρατικά πάντα κριτήρια ,που επιλέγουν από το πλήθος των μειωμένων ηθικής ,εθνικής,κλπ αντιστάσεων τις ιεραρχίες των πάσης φύσεως Αρχών. Οι εκάστοτε κρινόμενοι έχουν ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία κατά την διάρκεια της υπηρεσίας τους και επιδιώκουν την ένταξή τους κατά τον καλύτερο τρόπο.Κατά όπως λέγει ο θυμόσοφος Λαός « Σερνάμενος και γλείφοντας και με τα κέρατά μου θα φτάσω στην κορυφή » .Και ο Αετός τι έγινε; Αυτός επιθεωρούσε την ζώνη ευθύνης του με το αγέροχο παράστημά του και τις γνώσεις, βέβαιος ότι την ώρα της κρίσεως θα καταλάβει την κορυφή. Και ου του θαύματος . Βλέπει ότι την κορυφή την κατέλαβε ο σαλίγκαρος. Με αυτή την κοινωνία πορευόμαστε. Το βλέπουμε στην Κεντρική Εξουσία ,στην τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Αστυνομία , στις Ενοπλες Δυνάμεις, στην Δικαιοσύνη στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα κλπ. Αναφερόμενος και στο κείμενο οι Αξιωματικοί του 24ώρου θα συμφωνήσω με τον γράψαντα εκτός από κάποια σημεία. Η ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων αποψιλώνεται από τον βαθμό του αρχαίου Συνταγματάρχη και πάνω κάθε χρόνο με γεωμετρική πρόοδο. Για το λόγο αυτόν οι Αξιωματικοί από αρχαίος Αντισυνταγμάρχης αρχίζουν και μηδίζουν και αναζητούν κηδεμονία παρέχοντας ο καθένας ότι μπορεί και του επιτρέπει η συνείδησή του να διαθέσει. Οι παραμένοντες πιστοί στον όρκο τους και στην αποστολή τους έρχονται οι της κατηγορίας του Λεμπέση και τους υπονομεύουν ΄και τους οδηγούν στην αποψίλωση. Έτσι από τους 200 μιας τάξεως αποψιλούμενοι κάθε χρόνο φθάνουν στο βαθμό του του Υποστρατήγου 15. Από αυτούς φθάνουν στο βαθμό του Αντιστρατήγου 4-5.
    Από αυτό το σύνολο των 10 Αντιστρατήγων, δύο τάξεις, βγαίνει ο εκάστοτε Αρχηγός. Προκύπτει ξεκάθαρα ότι Αρχηγό βγάζει η μία από τις δύο τάξεις.
    Όσον αφορά στα ονόματα που αναφέρει είναι προσωπική εκτίμηση και ορθή αλλά έχει μία αντίφαση .Παρέλειψε μια Τριαντακοετία από τον Καραγιάννη έως τον Ζαζιά . Δεν νομίζετε ότι η αναφορά δεν είναι τόσο αντικειμενική όσο φαίνεται. Ερρωσθε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα