Οι αλλαγές της ονομασίας των Σκοπίων από το 1944 έως σήμερα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η κρατική υπόσταση των Σκοπίων δημιουργήθηκε όταν έγινε αναπόσπαστο τμήμα του γιουγκοσλαβικού κράτους, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου,  από τότε άλλαξε το όνομα  τέσσερις φορές και είχε 5 πραγματικά ονόματα.

Για πρώτη φορά τα στοιχεία της κρατικής υπόστασης κήρυξε η Αντιφασιστική Συνέλευση της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας (Антифашистичкото собрание на народното ослободување на Македонија (АСНОМ – ASNOM), στις 2 Αυγούστου του 1944, στο  μοναστήρι Προχόρ Πτσίνσκι, εν μέσω του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν εκτός από τους εκπροσώπους από όλα τα μέρη τότε της νοτιοσλαβίας,  συμμετείχαν και εκπρόσωποι των μεγάλων δυνάμεων.

Στη συνέχεια με τις σημαντικές αποφάσεις που ακολούθησαν παρουσιάστηκε το πρώτο όνομα που ήταν «Λαϊκή Ομοσπονδιακή Μακεδονία», ως ομοσπονδιακό κράτος στο πλαίσιο της νέας Λαϊκής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας.

Αυτό το όνομα χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο από τις 2 Αυγούστου του 1944 έως τις 8 Μαρτίου του 1946, όταν το προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης ψήφισε ένα νόμο για την αλλαγή του ονόματος σε «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Σε αυτό το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο ονομάτων και λίγο αργότερα, σχηματίσθηκαν όλα τα σημαντικά κρατικά ιδρύματα και ορόσημα, όπως το Κρατικό Πανεπιστήμιο, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Φιλαρμονική της Μακεδονίας, τότε ιδρύθηκε η πρώτη μακεδονική εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνιγια», η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας, το Μακεδονικό Λαϊκό Θέατρο, η Ακαδημία, το πρώτο μακεδονικό ορθογραφικό βιβλίο, η πρώτη γραμματική της μακεδονικής γλώσσας και ούτω καθεξής. Έτσι στήθηκε ένα ολόκληρο κράτος με τα  πρώτα θεσμικά του όργανα.

Η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας (συντομογραφικά SR Macedonia) ήταν το όνομα των Σκοπίων από το 1963 ως το 1991 και ήταν μια ομοσπονδιακή δημοκρατία της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Το 1991,  αφού διεξήχθη δημοψήφισμα μετά τη διάλυση της SFRY,  τα Σκόπια άλλαξαν το όνομά τους από Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας και έγιναν ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία  Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Αυτό το όνομα ήταν μέχρι τις 12/2/2019, όταν η Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, τέθηκε σε ισχύ, οπότε έγινε η μετονομασία  σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Πρέπει να σημειωθεί ότι επί 25 χρόνια από το 1995, με συμφωνία με την Ελλάδα υπήρξε η προσωρινή ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που διεθνώς είχε ως FYROM.

Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει μέσα σε πέντε χρόνια, να αλλάξουμε όλα τα κρατικά εμβλήματα, ηλεκτρονικά αρχεία, γραμματόσημα, πινακίδες, προσωπικά έγγραφα, χρήματα και παντού όπου υπάρχει το ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ να αντικατασταθεί με το ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’.

ako.mk

https://www.echedoros-a.gr

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ .
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟ ΤΟΥ 1944 , ΕΠΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ;;;.
    ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΟΥΝ ΓΙΑΥΤΟ ΟΙ Κ.Κ. ΤΣΙΠΡΑΣ, ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΚΟΤΖΙΑΣ;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα