Ξεπέρασε τα 45 δισ. δολ. το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας το 2020

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας εκτινάχθηκε πάνω από τα 45 δισ. δολάρια φέτος, καθώς ο αντίκτυπος από την πανδημία παρέτεινε τη χειρότερη οικονομική κάμψη στη διάρκεια των σχεδόν δύο δεκαετιών που είναι στην εξουσία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από τις αρχές του έτους έως και τον Νοέμβριο το έλλειμμα αυξήθηκε περίπου 82%, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, με τις εξαγωγές να υποχωρούν 8,3% και τις εισαγωγές να αυξάνονται 3,5%.

Μόνον τον Νοέμβριο, το έλλειμμα εκτινάχθηκε σε πάνω από 5 δισ. δολάρια. Η μεγάλη ανισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο προσέγγισε το έλλειμμα ύψους 55 δισ. δολαρίων του 2018, όταν η κρίση της τουρκικής λίρας σηματοδότησε το τέλος ετών με υψηλή οικονομική ανάπτυξη, την οποία τροφοδότησαν οι φθηνές ξένες πιστώσεις.

Εναλλαγή

Από τα μέσα του 2018, η ετήσια ανάπτυξη ήταν κατά μέσον όρο περίπου 0,5% λόγω της εναλλαγής της ύφεσης με μία ισχυρή ανάκαμψη και μετά με μία νέα βαθιά ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν η τουρκική οικονομία σε μεγάλο βαθμό δεν λειτουργούσε για να περιορισθεί η εξάπλωση της COVID-19.

Προηγουμένως σημειώνονταν σταθεροί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης περίπου 5% που οδήγησαν τον Ερντογάν σε πέντε συνεχόμενες εκλογικές νίκες, την τελευταία από αυτές το 2018. Εκτοτε όμως η λίρα έχασε το μισό της αξίας της. Μόνο φέτος, η λίρα έχει χάσει σχεδόν 20% έναντι του δολαρίου – πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών, παρά την άνοδο που σημείωσε τους δύο τελευταίους μήνες μετά την αλλαγή του οικονομικού επιτελείου από τον Ερντογάν και τη δέσμευσή του για μία νέα, φιλική προς τις αγορές εποχή.

Τα μέτρα για τον περιορισμό της COVID-19, από την οποία έχουν πεθάνει σχεδόν 21.000 άνθρωποι στην Τουρκία, συρρίκνωσαν τα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ τα επίπεδα-ρεκόρ στη χρήση του δολαρίου ως νομίσματος σε μία χώρα που είναι πολύ εξαρτημένη από τις εισαγωγές, επέτειναν το χρόνιο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Εισροές

Ο Ερντογάν διόρισε τον Νατσί Αγκμπάλ διοικητή της κεντρικής τράπεζας στις αρχές Νοεμβρίου και αυτός αύξησε έκτοτε τα επιτόκια κατά 6,75 ποσοστιαίες μονάδες για να μειώσει τον διψήφιο πληθωρισμό. Επίσης, ο Ερντογάν όρισε διάδοχο στη θέση του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από υπουργός Οικονομικών στις αρχές Νοεμβρίου. Εκτοτε, οι εισροές ξένων επενδύσεων εκτιμάται ότι ανήλθαν συνολικά στα 15 δισ. δολάρια.

«Με μία αυστηρή στάση νομισματικής πολιτικής (και) ενδεχομένως μία μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, πιστεύουμε ότι η ονομαστική ενίσχυση της λίρας μπορεί να διαρκέσει για κάποιο χρόνο ακόμη και ότι (αυτή) μπορεί να παραμείνει σχετικά σταθερή κατά τη διάρκεια του 2021», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημείωμά της η Gedik Investment Research.

https://www.kathimerini.gr/economy/international/561213553/xeperase-ta-45-dis-dol-to-emporiko-elleimma-tis-toyrkias-to-2020/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα