Ξεμένει από φυσικό αέριο αλλά και… ιδέες η Ευρώπη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί από τις κυβερνήσεις αναμένεται να ζητήσει η Ε.Ε.

Εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια και τα εμπορικά ακίνητα αναμένεται να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ώστε να μειωθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο, αν και πρόκειται για μέτρα τα οποία, όπως επισημαίνουν σχολιαστές, ήδη έχουν ληφθεί ή σχεδιαστεί από τις επιμέρους εθνικές κυβερνήσεις.

Ίσως, λοιπόν, η Ευρώπη να εξαντλεί, όχι μόνο τις προμήθειες της σε φυσικό αέριο αλλά και τη φαντασία της για το πώς θα αναληφθεί κοινή δράση έναντι της κρίσης. Πάντως, η Κομισιόν θα ζητήσει να καθοριστούν όρια στην ποσότητα της ενέργειας που καταναλίσκεται σε δημόσια κτίρια, γραφειακές εγκαταστάσεις και εμπορικά ακίνητα λόγω της μείωσης των ρωσικών προμηθειών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το moneyreview.gr.

Συν τοις άλλοις, την προσεχή Πέμπτη 21 Ιουλίου θεωρητικά ο αγωγός Nord Stream 1, που μεταφέρει φυσικό αέριο σε Γερμανία και Ε.Ε., θα επαναλειτουργήσει. Αν όχι, τότε θα διακοπεί πλήρως η ήδη μειωμένη παροχή, εκτινάσσοντας περαιτέρω την τιμή του αερίου και προξενώντας νέους κραδασμούς στη Γηραιά Ήπειρο ως απότοκο των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας που εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν είναι αντίθετος με τα μέτρα, επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «πυροβολήθηκε στα πνευμόνια με τις αλόγιστες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία», οι οποίες «εάν δεν ανατραπούν, κινδυνεύουν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομία», όπως δήλωσε χθες.

Προτείνεται το όριο για τη θέρμανση στα δημόσια κτίρια να είναι στους 19 βαθμούς Κελσίου και για την ψύξη στους 25.

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), οι προτάσεις της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη για βέλτιστη χρήση ενέργειας, περιλαμβάνουν τα εξής για τα δημόσια κτίρια: α) το όριο για τη θέρμανση να είναι στους 19 βαθμούς Κελσίου και β) το όριο για την ψύξη να διαμορφωθεί στους 25 βαθμούς.

«Η ενέργεια που εξοικονομείται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τον χειμώνα», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο έγγραφό της. Ειδικοί στον τομέα της ενέργειας υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση του θερμοστάτη έναν βαθμό χαμηλότερα, θα μπορούσε να μειώσει τον λογαριασμό θέρμανσης ενός κτιρίου κατά περίπου 10%. Η σύσταση αποτελεί μέρος μιας σειράς μέτρων που εξετάζουν οι Βρυξέλλες για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ε.Ε. κατά 25 έως 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

«Η κινητοποίησή μας τώρα θα μπορούσε να μειώσει τις συνέπειες από μία αιφνίδια παύση του εφοδιασμού κατά ένα τρίτο», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο πρόκειται να δημοσιευθεί στις 20 Ιουλίου και θα μπορούσε να τροποποιηθεί στο ενδιάμεσο, όπως τονίζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Επιπλέον, η Κομισιόν παροτρύνει τις εθνικές κυβερνήσεις της Ε.Ε., «όπου είναι τεχνικά εφικτό τα όρια στη θερμοκρασία να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα».

Οι προτάσεις της Επιτροπής για την εξοικονόμηση ενέργειας πρόκειται να συζητηθούν από τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 26 Ιουλίου. Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι η ενεργειακή κρίση, καθώς και οι επιπτώσεις της στον πληθωρισμό και τις τιμές των τροφίμων, απασχολεί και τους ηγέτες των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών, που συνεδριάζουν έως και σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας.
“Καθημερινή”
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα