Ξεκινούν οι συνομιλίες για το Σκοπιανό – Συνάντηση Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδας – ΠΓΔΜ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων κάθονται σήμερα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ο οποίος θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Η τελευταία συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες και μετά από αυτή, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ είχε εκφράσει την αισιοδοξία ότι εντός του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική της, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Μάθιου Νίμιτς σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε χθες στην πρόταση που θα καταθέσει λέγοντας ότι αυτή θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ως τμήμα της ονομασίας. Σημείωσε παράλληλα ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό παλαιότερων προτάσεων εξηγώντας πάντως ότι οι συνθήκες για τη συζήτηση είναι πλέον διαφορετικές.

«Τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ωστόσο προειδοποίησε ότι «αν περιμένουμε και άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο», ξεκαθαρίζοντας πως «η πρόταση θα είναι καινούρια γιατί είμαστε σε μια καινούρια χρονική συγκυρία. Κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια, αλλά μαγική λύση δεν υπάρχει».

«Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» ανέφερε ο κ. Νίμιτς .   Χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα» . Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας και τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση, ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».

Η ελληνική πλευρά πάντως εκτιμά ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα, τονίζοντας πάντως ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να εγκαταλείψει με σαφή τρόπο αλυτρωτικές θέσεις.

Στα Σκόπια και ο γγ του ΝΑΤΟ

Στα Σκόπια, αναμένεται να φθάσει σήμερα το βράδυ και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αύριο θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο για τις σχέσεις της χώρας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

koutipandoras.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα