Ξεκίνησε η δεύτερη διαδικασία καθαίρεσης του Τραμπ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ενώπιον της Γερουσίας κρίνεται η τύχη του Τραμπ στη δεύτερη διαδικασία καθαίρεσης από το αξίωμά του. Μόνο που δεν είναι πλέον πρόεδρος. Έχει νόημα όλο αυτό;

    
Washington Donald Trump Rede Ergebnisse Präsidentschaftswahlen

Τα γεγονότα είναι λίγο-πολύ γνωστά. Η επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου θα ήταν τυπική υπόθεση αρχές Ιανουαρίου, εάν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, υποκινούμενοι από δηλώσεις σε ομιλία του λίγο πριν, δεν εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, την ώρα που είχαν συγκεντρωθεί βουλευτές και γερουσιαστές, προκαλώντας πρωτοφανείς εικόνες χάους. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν. Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει τώρα την κατηγορία της υποκίνησης σε εξέγερση. Ικανή για να κάνει κάποιον στη θέση του να φοβάται σοβαρά προβλήματα με τη δικαιοσύνη. Αλλά αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά.

«Φριχτή ιδέα»

Οι εικόνες των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο έκαναν το γύρο του κόσμουΟι εικόνες των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο έκαναν το γύρο του κόσμου

Σήμερα ξεκίνησε ενώπιον της Γερουσίας, η οποία αποκτά αρμοδιότητες δικαστικής αρχής, η δεύτερη διαδικασία καθαίρεσηςκατά του Τραμπ. Μόνο που είναι η πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία που ένας πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτήν τη διαδικασία δύο φορές. Και είναι η πρώτη φορά που ο κατηγορούμενος, κατά την έναρξη της διαδικασίας δεν είναι πια πρόεδρος. Γιατί όμως τόσες απανωτές πρωτιές; Διότι ναι μεν η Βουλή των Αντιπροσώπων δρομολόγησε την αποπομπή, όταν ο Τραμπ βρίσκονταν στο προεδρικό αξίωμα, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου ξεκινά μόλις τώρα, μετά την ορκωμοσία του προέδρου Μπάιντεν. Στο επίκεντρο βρίσκεται το ζωτικής σημασίας ερώτημα, κατά πόσο έχει νόημα να καθαιρείς από προεδρικά αξιώματα κάποιον που δεν είναι πια πρόεδρος. Ο Νταγκ Μαστριάνο, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Πενσιλβάνια, που πριν o όχλος εισβάλει στο Καπιτώλιο, συμμετείχε στην πορεία προς τα εκεί, θεωρεί την ιδέα φριχτή.

«Έχουν γίνει 4 διαδικασίες καθαίρεσης προέδρου στην αμερικανική ιστορία, εκ των οποίων οι δύο τους τελευταίους 13 μήνες» υπενθυμίζει. «Είναι φριχτή ιδέα. Καθαίρεση γίνεται για να απομακρυνθεί κάποιος από τα αξιώματά του. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει φύγει. Η υπόθεση δεν πρόκειται να συμβάλει στην επούλωση των πληγών του έθνους. Θα έπρεπε ο Μπάιντεν να σταματήσει τη διαδικασία. Το καλύτερο θα ήταν να μιλούσε με τους φίλους του στο Κογκρέσο και να τους πει, σταματήστε, είναι πολύ συμβολικό, δεν έχει νόημα, δεν έχει πια εξουσία. Σε ότι αφορά στους υποστηρικτές του στην Πενσιλβάνια, έχει επιβεβαιωθεί ότι όσα είπε ο Τραμπ την ημέρα εκείνη, δεν τα εννοούσε. Μίλησε για ενότητα».

Να μην επιστρέψει στην εξουσία

Έχει νόημα η διαδικασία τη στιγμή ο Τραμπ δεν είναι πλέον πρόεδρος;Έχει νόημα η διαδικασία τη στιγμή ο Τραμπ δεν είναι πλέον πρόεδρος;

Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί έχουν τους δικούς τους στόχους, όπως λέει στη DW, ο Μίχαελ Κόρνφιλντ, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον. «Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να θέσουν τους Ρεπουμπλικανούς δημόσια προ των ευθυνών τους. Δεν έχουν προϋπάρξει στην ιστορία τέτοιες σοκαρίστηκες εικόνες επιθέσεων κατά της δημοκρατίας, τόσο με φυσικό όσο και με διαδικαστικό τρόπο».

Λόγω έλλειψης ικανής πλειοψηφίας στη Γερουσία το εγχείρημα δεν έχει παρόλα αυτά πιθανότητες επιτυχίας. Το περισσότερο που θα μπορούσαν να επιτύχουν οι Δημοκρατικοί είναι να εμποδίσουν στον πρώην πρόεδρο την επιστροφή στην εξουσία.

Όλιβερ Σάλετ

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα