Ξένοι μαχητές στο πλευρό των Ουκρανών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εκτιμάται ότι περίπου 20.000 ξένοι μαχητές έχουν πάει στην Ουκρανία για να πολεμήσουν. Κάποιες χώρες ενέκριναν ειδικούς νόμους για να το επιτρέψουν. Η Ουκρανία επίσης.

    Ξένοι μαχητές στην Ουκρανία

Στις 27 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε τους ξένους πολίτες να ενωθούν με τους Ουκρανούς στον αγώνα κατά του ρωσικού στρατού.

«Πολύ πρόχειρα νούμερα κάνουν λόγο για περίπου 20.000. Στην πλειονότητά τους είναι Ευρωπαίοι και Βορειοαμερικανοί. Υπάρχουν 500 από τη Λευκορωσία και επίσης ορισμένοι Ιάπωνες εθελοντές», λέει στην DW o Εντ Άρνολντ, ερευνητής για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια στο Ινστιτούτο Royal United Services, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα στο Λονδίνο.

Ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έως και 1.000 Γερμανοί πολίτες ταξίδεψαν στην Ουκρανία. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως: «Το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας δεν έχει καμία σχετική γνώση». Την είδηση δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ούτε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Γνωρίζουν όμως ότι ένας πολύ μικρός αριθμός Γερμανών ακροδεξιών έχει όντως φύγει για να πολεμήσει στο πλευρό των Ουκρανών.

Ποιοι είναι αυτοί οι ξένοι πολίτες;

Γερμανός μαχητής, ΟυκρανίαΠερίπου 1.000 Γερμανοί μαχητές στην Ουκρανία

Ποιοι είναι λοιπόν οι ξένοι πολίτες που συμμετέχουν στον πόλεμο; Στην πλειονότητά τους είναι εθελοντές με ελάχιστη έως καθόλου στρατιωτική εμπειρία, λέει στην DW o Κάσπερ Ρέκαβεκ, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Κέντρο Έρευνας για τον Εξτρεμισμό.

Σε όσους δεν έχουν στρατιωτική εμπειρία πιθανότατα ανατίθενται υλικοτεχνικά καθήκοντα όπως η μεταφορά προμηθειών ή προσωπικού στην πρώτη γραμμή.

«Πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ κρατών. Έχω αναφορές από βετεράνους στο πεδίο της μάχης που λένε ότι έχουν κάνει πολύ μεγαλύτερη χρήση πυρομαχικών σε τέσσερις ημέρες από ό, τι έκαναν σε τέσσερις πλήρεις περιοδείες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Δεν είναι ο ίδιος τύπος σύγκρουσης που έχουν συνηθίσει», δηλώνει ο Άρνολντ, ο οποίος ήταν αξιωματικός πεζικού στον βρετανικό στρατό και υπηρετούσε στο Αφγανιστάν.

Από το 2014 εκτιμάται ότι πάνω από 17.000 μαχητές από περισσότερες από 50 χώρες έχουν πολεμήσει τόσο στη ρωσική όσο και στην ουκρανική πλευρά στον πόλεμο του Ντονμπάς.

Είναι νόμιμη η συμμετοχή τους;

Ξένος μαχητής, Ουκρανία Οδηγίες σε ξένο μαχητή στην Ουκρανία

Ένα ερώτημα που τίθεται ξανά και ξανά είναι εάν είναι όντως νόμιμο για ξένους εθελοντές να συμμετάσχουν στον πόλεμο. Τις τελευταίες ημέρες, ορισμένες ευρωπαϊκές και βαλτικές χώρες, όπως η Λιθουανία και η Λετονία, έχουν εγκρίνει έκτακτους νόμους που επιτρέπουν σε πολίτες τους να συμμετάσχουν στον πόλεμο.

«Επιπλέον, η Ουκρανία είχε επίσης εγκρίνει νόμο πριν από δύο χρόνια που επέτρεπε σε ξένους μαχητές να γίνουν πολίτες μέσα σε λίγους μήνες από την υποβολή της αίτησης και έτσι να ενταχθούν επίσημα στην ουκρανική πλευρά ως Ουκρανοί πολίτες», δήλωσε η Έγκλε Μουραουσκάιτε, η οποία βρίσκεται στη Λιθουανία και είναι υπεύθυνη για προσομοιώσεις πολιτικοστρατιωτικών κρίσεων υψηλού επιπέδου στην Ευρώπη.

Ρομπ Ματζ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα