Ν. Δένδιας: Η Τουρκία απομονώθηκε στη διάσκεψη για τη Λιβύη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Η Άγκυρα ήταν η μόνη χώρα στο Βερολίνο που υποστήριξε ότι δεν πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη όλα τα ξένα στρατεύματα»

Στην Υπουργική Συνάντηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον του «Ισλαμικού κράτους», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρώμη, συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, έλαβε μέρος στη Διάσκεψη για τη Συρία, στο περιθώριο της οποίας είχε σειρά διμερών συναντήσεων με ομολόγους τους.

Μετά το πέρας των εργασιών, ο Νίκος Δενδιας αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στις δύο υπουργικές συναντήσεις, τονίζοντας ότι «είναι ένα βήμα επανόδου μας στις συναντήσεις για τις δύο χώρες που μας ενδιαφέρουν στην ευρύτερη περιοχή, και είναι πηγή προβλημάτων, στη Συρία και τη Λιβύη». Είναι σημαντικό για την ελληνική διπλωματία, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ότι σήμερα κληθήκαμε στην περιορισμένη σύσκεψη κρατών για τη Σύρια, την οποία οργάνωσαν οι ΗΠΑ, η Ιταλία και ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Γκερ Πέντερσεν.

Σε ό,τι αφορά στη στάση της Τουρκίας στην τελευταία διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, είπε ότι η Άγκυρα απομονώθηκε και σημείωσε ήταν η μόνη χώρα η οποία υποστήριξε ότι δεν πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη όλα τα ξένα στρατεύματα, αλλά μόνο οι μισθοφόροι. Αυτό είναι μια τελείως λανθασμένη θέση, όπως επίσης είναι και μια λανθασμένη διπλωματική τακτική, προσέθεσε.

Αναφερθείς στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως έχει μια ξεκάθαρη θέση, που είναι απολύτως συμβατή με όσα λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Είναι μια θέση η οποία οδηγεί στη δημιουργία δημοκρατικών κρατών, τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», εξήγησε ευκρινέστερα.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν η θέση της χώρα μας συμπίπτει με εκείνη της Ιταλίας, η οποία ζήτησε να δοθεί περισσότερο βάρος στην καταπολέμηση του ISIS στην Αφρική, ο κ. Δένδιας απάντησε πως είναι προφανές ότι συνολικά η ΕΕ αποκτά πλέον μια αίσθηση της ανάγκης να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία πέραν των συνόρων της. «Είναι προφανές ότι πρέπει να δώσουμε βάρος όχι μονό στη Λιβύη, αλλά και στην Υποσαχάρια Αφρική» επισήμανε περαιτέρω.

Επιπροσθέτως, διαμήνυσε πως η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι «τα σύνορα της δεν προστατεύονται επί των συνόρων της» και ότι πρέπει να αποκτήσουμε μια ευρύτερη γεωπολιτική αντίληψη. Σε αυτό το σημείο, έκανε ειδική αναφορά στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα, που συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής.

Εστιάζοντας στις επαφές που είχε στο περιθώριο της υπουργικής διάσκεψης, ο Νίκος Δένδιας είπε πως είχε μια σημαντική σειρά διμερών συναντήσεων με τους υπουργούς Εξωτερικών του Νίγηρα και της Κένυας, που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλά και πέραν αυτών, συμπλήρωσε, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, του Λιβάνου και της Μολδαβίας, καθώς και μία άλλη σειρά συναντήσεων στο περιθώριο της βασικής διάσκεψης.

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σιορ Νικολάκη, η Τουρκία απομονώθηκε, αλλά ήταν στο Βερολίνο, ενώ η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε καν, αγνοήθηκε, την έφτυσαν, πώς να σού το πούμε για να το καταλάβεις; Στο σπίτι τού κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Δεν το λέτε εσείς εκεί στην Κέρκυρα;

  2. Δένδιας: “Yπογράψαμε συμφωνίες που μεγάλωσαν την Ελλάδα”

    Ανάλυση της Συμφωνίας Ελλάδας- Ιταλίας..

    “ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Η Συμφωνία των Κρατών Ελλάδος Ιταλίας είναι Συμφωνία παραχώρησης Συνολικά Εμβαδού 7.356,758 Επτά Χιλιάδων Τριακοσίων Πενήντα Έξι Τετραγωνικών Χιλιομέτρων Επιφανείας από το Ελληνικό Κράτος στο Κράτος της Ιταλίας (Όση περίπου είναι η έκταση των Νομών Αττικής και Ευβοίας).
    Είναι αναγκαία η μελέτη από Γεωλόγο Επιστήμονα για να εκτιμήσει την απώλεια του Φυσικού Πλούτου (Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο) των πολυγωνικών επιφανειών Ε1 και Ε3 λόγω της Παραχώρησης των με την ΣΚΕΙ την 9/6/2020.”

    Ανάλυση της Συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου

    “ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Η Συμφωνία των κρατών Ελλάδος Αιγύπτου είναι συμφωνία παραχώρησης συνολικά εμβαδού 6.777,70 Έξι Χιλιάδων Επτακοσίων Εβδομήντα Επτά Τετραγωνικών Χιλιομέτρων Επιφανείας από το Ελληνικό κράτος στο κράτος της Αιγύπτου. (Όση περίπου είναι η έκταση των Νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας)
    Είναι αναγκαία η μελέτη από γεωλόγο επιστήμονα για να εκτιμήσει την νέα απώλεια του φυσικού πλούτου (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) της πολυγωνικής επιφάνειας λόγω της παραχώρησης της με την ΣΚΕΑ την 9/8/2020.”

    ____________________________________________________________

    Τα σχόλια δικά σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα