Ντόρα Μπακογιάννη και Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησαν οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Κύκλο Ιδεών υπό τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, φέροντας τον τίτλο «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Η Ντόρα Μπακογιάννη προέτρεξε την Αθήνα να προχωρήσει άμεσα με τις οριοθετήσεις ΑΟΖ με την Αλβανία, την Αίγυπτο και την Ιταλία, κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στην Αλβανία υπό το πρίσμα και των τελευταίων ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική υποχρέωση της Άγκυρας να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία της Χάγης, ώστε να υπογραφεί συνυποσχετικό και να λυθούν τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ υποστήριξε επίσης. «Είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την επιβολή απόψεων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε την εθνική μας κυριαρχία, αυτήν θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο», είπε.

Παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ένα περιβάλλον τόσο περίπλοκο, όσο και αποσταθεροποιημένο, με την ευρύτερη περιοχή να έχει βιώσει τεκτονικές αλλαγές.

Έφερε ως παράδειγμα την στρατηγική του Ελσίνκι, η οποία πλέον δεν μπορεί να συνεχίζει να υιοθετείται. Υποστήριξε ότι πρέπει να αντικατασταθεί από μια «ειδική σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

«Η Άγκυρα εξακολουθεί να έχει ανάγκη την ΕΕ και σε αυτό θα πρέπει να βασιστεί και η ευρωπαϊκή στρατηγική απέναντι στη γείτονα, μια στρατηγική που δεν θα πρέπει όμως να υποπέσει σε επίπεδα «συναλλακτικής διπλωματίας».

Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, ιδίως στο πεζικό, ενώ υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει υποχρεωτική θητεία στα 18.

Διαφώνησε όμως με τη στρατιωτικοποίηση της κατάστασης με αποστολή για παράδειγμα φρεγατών νοτίως της Κρήτης. Σε σχέση με τον Ερντογάν, επικαλούμενη την εμπειρία της, σχολίασε ότι «πρέπει να κάνεις καθαρές κουβέντες», προσθέτοντας ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός «έχει αλλάξει χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια ιδίως μετά το πραξικόπημα, αλλά και ότι είναι ένας άνθρωπος που αυτά που λέει κάνει».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει και όχι «να δείχνει ότι προστατεύει» τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Συμφώνησε με την κ. Μπακογιάννη στο ζήτημα της επανένταξης των διερευνητικών διαδικασιών για χάραξη ΑΟΖ στο Αιγαίο, ενώ παραδέχτηκε ως ύστατο στόχο την υπογραφή συνυποσχετικού για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Υποστήριξε ότι την πρωτοβουλία αυτή

«θα πρέπει να την ορίζουμε εμείς και όχι η παραβατικότητα της γείτονος. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και να επικαιροποιήσουμε τις προτάσεις μας δηλώνοντας ότι θα δεχθούμε την ετυμηγορία του ΔΔ της Χάγης. Δεν βοηθούν πρωτοβουλίες η μερική οριοθέτηση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ή η μερική ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο».

Εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία απομακρύνεται «από τα στοιχεία που ορίζουν τη συμπεριφορά μια αστικής φιλελεύθερης Δημοκρατίας και μιας χώρας του ΝΑΤΟ», ενώ σχετικά με τη διαδικασία για προσφυγή στη Χάγη τόνισε πως «θα πρέπει να την ορίζουμε εμείς και όχι η παραβατικότητα της Άγκυρας». «Δεν βοηθούν πρωτοβουλίες η μερική οριοθέτηση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ή η μερική ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο», πρόσθεσε και επεσήμανε πως «η Ελλάδα πρέπει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και όχι απλά να δείχνει ότι τα προστατεύσει».

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα