Νταβός: Ολοκληρώθηκε συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, στην οποία ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την εθνική θέση για το ζήτημα της ονομασίας.

Δύο ώρες κράτησε η κατ’ ιδίαν συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ενώ στη συνέχεια μετείχαν στη συζήτηση και οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ. Το τετ-α-τετ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε κατά πληροφορίες γύρω στις 19:00, έπειτα από συνολικά τρεις ώρες. Η πολυαναμενόμενη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών αναμένεται να καθορίσει τις εξελίξεις στο ονοματολογικό.

Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, εξέφρασε τις εκτιμήσεις του για την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ με τον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, όπου ο τελευταίος αναμένεται να παρουσιάσει την εθνική θέση για το ζήτημα της ονομασίας. «Η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης, ενώ υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει αρκετές φορές την αισιοδοξία του ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν λύση, που θα είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές.

Η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ, από την πρώτη στιγμή, έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του. Από την Αθήνα αυτή η στάση κρίνεται ως θετική, παράλληλα, όμως, τονίζεται ότι μένει να φανεί και στην πράξη και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Xθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι εφόσον υπάρξουν νέα δεδομένα από τη συνάντηση, η κυβέρνηση θα επιδιώξει κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει. «Θα πάρουμε και τις ανάλογες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να ενημερωθούν αρμοδίως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν ξέρω ακριβώς ποια θα είναι, δεν έχει αποφασιστεί.

Παρ’ όλα αυτά, σας λέω ότι η κυβέρνηση προφανέστατα, εφόσον υπάρξει μία οποιαδήποτε εξέλιξη, θα πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης για την εξεύρεση λύσης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οπως σημειώνει η «Καθημερινή» στο σημερινό της φύλλο,«Οπως όλα δείχνουν, παραπέμποντας στην επομένη της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, το Μαξίμου επιθυμεί να αποκρούσει την κριτική που έχει δεχθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για μυστική διπλωματία και έλλειψη ενημέρωσης».

ΠΓΔΜ: Στις 31 Ιανουαρίου στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς

O διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

kathimerini.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα