Νούλαντ: Αμοιβαίες χειρονομίες από Κύπρο-Ελλάδα-Τουρκία για Κυπριακό – ενεργειακά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Αμοιβαία βήματα στο τρίγωνο Κύπρος-Τουρκία-Ελλάδα ευνοούν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Αμοιβαία βήματα στο τρίγωνο Κύπρος-Τουρκία-Ελλάδα ευνοούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ευελπιστώντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό, θα διαφοροποιηθεί η κατάσταση πραγμάτων σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου και θα επιτευχθεί απεξάρτηση της τουρκικής αγοράς από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μίλησε ήδη για νέους αγωγούς πριν έρθει στην Κύπρο. Οι επαφές της στο νησί θα επικεντρωθούν στο Κυπριακό, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να ελπίζει στη συμβολή της για προώθηση των ΜΟΕ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά τη συνάντηση ο Ι. Κασουλίδης ενημέρωσε τη Β. Νούλαντ για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, τονίζοντάς της πως πρόκειται για μια ειλικρινή προσπάθεια που θα συμβάλει στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και παράλληλα θα ανοίξει το δρόμο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ξεκαθάρισε πως η πρόταση για να μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να επιστραφεί η Αμμόχωστος κάτω από τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και να εφαρμοστεί το πρόσθετο Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Το κεφάλαιο Κυπριακό θα συζητηθεί, όπως η ίδια ανέφερε χθες, κατά τον σημερινό κύκλο επαφών της. Η Β. Νούλαντ θα συναντηθεί αρχικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και εν συνεχεία θα μεταβεί στα κατεχόμενα για να συζητήσει το Κυπριακό με τον Ερσίν Τατάρ. Μια συνάντηση στην οποία η Λευκωσία επενδύει ότι η Αμερικανίδα αξιωματούχος θα πιέσει τα πράγματα στο θέμα των ΜΟΕ με ζητούμενο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Στις δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο εκπαιδευτικό κέντρο CYCLOPS στη Λάρνακα, η κ. Νούλαντ εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή της στην Κύπρο ύστερα από τέσσερα χρόνια απουσίας και τη συνεργασία της «με τον παλιό φίλο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ήταν εξαιρετικός, επαγγελματίας και δημιουργικός. Ο υπουργός ανέφερε με τον καλύτερο τρόπο ότι η σχέση αυτή αναπτύσσεται και διευρύνεται», είπε.

Αναφέρθηκε στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας που είχαν οι ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από τέσσερα χρόνια, όταν βρισκόταν και πάλι στην Κύπρο και σημείωσε πως σήμερα «υπάρχει το εκπαιδευτικό κέντρο και όλα όσα κάνουμε μαζί. Έχουμε αμερικανικές επενδύσεις εδώ, μιλάμε για την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή, είναι το γεγονός ότι η δημοκρατία απειλείται».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε γόνιμη και εποικοδομητική τη συνάντηση και πρόσθεσε πως «συζητήσαμε θέματα που θα συζητηθούν αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σημείωσε ότι «έχουμε εξηγήσει πώς βλέπουμε την κατάσταση, στο πλαίσιο όλων των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα σχετικά με την αρχιτεκτονική της ασφάλειας της Ευρώπης, τη διεξαγωγή των εξωτερικών σχέσεων με το διεθνές δίκαιο. Στη συνέχεια εισήλθαμε σε μια σειρά από θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών». Σημείωσε πως ένα από τα θέματα ήταν και η δημιουργία του Εκπαιδευτικού Κέντρου, το οποίο «οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ και από το οποίο θα έχουμε όλοι όφελος και είναι για την εκπαίδευση των ανθρώπων για την ασφάλεια της χώρας αλλά και της περιοχής».

Είναι θέμα της Κύπρου

Για το θέμα ρωσικών όπλων η Β. Νούλαντ ανέφερε ότι «συζητάμε με τις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο για τη στήριξη της Ουκρανίας με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν, είτε πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια, είτε για ασφάλεια, είτε για υποστήριξη και οτιδήποτε άλλο», είπε ότι «δεν είναι δουλειά των ΗΠΑ να ζητήσουν από την Κύπρο, αλλά είναι η Κύπρος που πρέπει να λάβει τις δικές της αποφάσεις για το τι θέλει και τι μπορεί να κάνει».

Εκτός αναφορών η όποια διασύνδεση γεγονότων

Η Βικτώρια Νούλαντ ξεκίνησε την επίσκεψή της στην Κύπρο από τη Λάρνακα, όπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη τίμησαν τα θύματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σημείο συνάντησης το Μνημείο Διδυμοποίησης της Λάρνακας με την πόλη Οδησσό της Ουκρανίας, στην παρουσία και του Ουκρανού πρέσβη Ρουσλάν Νιμτσίνσκι. Το γλυπτό με την επωνυμία «Άγκυρα – Καρδιά» έχει τοποθετηθεί στον παραλιακό πεζόδρομο της Λάρνακας, στις Φοινικούδες.

Τόσο η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών όσο και ο Κύπριος ΥΠΕΞ, μίλησαν για τα γεγονότα στην Ουκρανία και το δράμα των Ουκρανών αλλά άφησαν εκτός αναφορών την όποια διασύνδεση γεγονότων, της ρωσικής εισβολής του 2022 και της τουρκικής εισβολής του 1974.

Στη δήλωσή της η κ. Νούλαντ είπε πως έχει την τιμή εκ μέρους του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και του ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, να επισκεφθεί το μνημείο αυτό, σε μια στιγμή ζωτικής σημασίας για το έθνος της Ουκρανίας και για ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο.

«Καθώς η Ουκρανία υποφέρει κάτω από αυτή τη φοβερή, βίαιη, βάναυση επιθετικότητα από τη Ρωσία, πολεμά όχι μόνο για τη δική της κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, αλλά για την ελευθερία και τα δικαιώματα ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου», τόνισε.

Πρόσθεσε πως «τιμούμε τη θυσία που κάνουν οι Ουκρανοί καθημερινά. Στεκόμαστε μαζί σας με αλληλεγγύη. Η Κύπρος, οι χώρες της περιοχής, ολόκληρη η διατλαντική οικογένεια στέκεται μαζί σας υποστηρίζοντάς σας και τιμά τη θυσία σας. Αυτή η Άγκυρα – Καρδιά αποτελεί ένα τόσο ισχυρό σύμβολο της αγάπης μεταξύ των πόλεων κατά μήκος αυτής της πλωτής οδού, που θα πρέπει να είναι μια πλωτή οδός ειρήνης, ελευθερίας και ασφάλειας».

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος σημείωσε πως «έχουμε όλοι εργαστεί μαζί, οι ΗΠΑ και η Κύπρος, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία, τα τρία έθνη μαζί, για να δημιουργήσουμε έναν χώρο ασφάλειας, ειρήνης και ελευθερίας».

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, είπε πως «έχουμε συγκεντρωθεί σήμερα σε αυτό το μνημείο φιλίας μεταξύ του λαού του νησιού μας και του λαού της Ουκρανίας, υπό τη σκιά της απρόκλητης και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Σημείωσε πως «κατά τις τελευταίες 42 ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες της ρωσικής επιθετικότητας κατά ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτους, που δεν προκαλεί παρά απώλειες ανθρώπινων ζωών, δοκιμασίες, καταστροφές, πόνο και αβεβαιότητα».

«Καταδικάζουμε ξεκάθαρα και σθεναρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είμαστε σταθεροί στην υποστήριξη και αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Ουκρανίας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, με πράξεις», υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης.

Σημείωσε πως «μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόσει άνευ προηγουμένου απαγορευτικά μέτρα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα οποία ήδη έχουν αποτελέσματα. Και ενώνουμε τη φωνή μας με τη διεθνή κοινότητα, παροτρύνοντας για μια άμεση κατάπαυση του πυρός και καταδικάζοντας τις φρικαλεότητες που διαπράττονται κατά αμάχων».

Φιλελεύθερος

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα