ΝΕΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΛΟΓΙΟΙ: Ανόητοι, Απατεώνες και Υποκινητές!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μετάφραση- Επιμέλεια: Ε. Δ. Νιάνιος

Ρότζερ Σκράτον: Στη γαλλική αριστερή διανόηση υπάρχει κάτι το μεφιστοφελικό, δηλ. δαιμονικό…

Αυτός ο Βρετανός δοκιμιογράφος επιβλήθηκε, με τα χρόνια, ως ένας από τους φάρους του πνευματικού συντηρητισμού. Ένας συντηρητικός αγγλικού τύπου, στη γραμμή του Eντμουντ Μπερκ, δηλαδή όχι εχθρικός στις αλλαγές, ούτε στις μεταρρυθμίσεις – αρκεί αποδεδειγμένα να βελτιώνουν την προϋπάρχουσα κατάσταση των πραγμάτων.

Ο διανοητικός συντηρητισμός είναι μια φιλοσοφική παράδοση που από καιρό είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί στο [γαλλικό] διανοητικό μας πλαίσιο. Στη Γαλλία, υπάρχουν προοδευτικοί, φιλελεύθεροι και αντιδραστικοί. Αλλά η συντηρητική σκέψη είναι καιρός τώρα που   υποεκπροσωπείται: Σατωμπριάν, Μπαλζάκ … Αυτό μπορεί να αλλάζει μπροστά στα μάτια μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, χωρίς αμφιβολία, τα έργα του Ρότζερ Σκράτον είναι, όλο και περισσότερο, αντικείμενο μιας ευπρόσδεκτης μετάφρασης.

Ο Σκράτον μισεί το γλωσσικό ιδίωμα, την «ανεύθυνη» επίδειξη πολυμάθειας, την εύκολη αγανάκτηση και τις μάταιες πολεμικές. Αλλά με τον επιφυλακτικό του τρόπο και την απογοητευμένη σαφήνεια του, χτυπά διάνα. Με αυτόν, οι πλήρεις αλαζονίας διανοητικές απάτες σκάζουν  σαν μπαλόνια που τα τρυπούν καρφίτσες.

Ο σκοπός, λοιπόν, του τελευταίου έργου του που μεταφράστηκε, Το σφάλμα και η υπερηφάνεια, είναι ακριβώς η κονιορτοποίηση ορισμένων διάσημων προοδευτικών στοχαστών. Ο αγγλικός τίτλος ήταν καλύτερος, αλλά ήταν δύσκολο να αποδοθεί: Fools, Frauds and Firebrands. Thinkers of the New Left, Ανόητοι, Απατεώνες και Υποκινητές: Στοχαστές της Νέας Αριστεράς.

Οι στόχοι του είναι πολυποίκιλοι. Επιτίθεται στους Βρετανούς κομμουνιστές ιστορικούς, όπως τον E.P. Tόμσον, συγγραφέα του βιβλίου “Η διαμόρφωση της αγγλικής εργατικής τάξης” και τον Eρικ Χόμπσμπάουμ, του οποίου αμφισβητεί κυρίως το έργο του για τον 20ό αιώνα, Η εποχή των Ακρων. Τους προσάπτει ότι ανάγουν  συστηματικά τα ανθρώπινα όντα σε αφαιρέσεις εύκολα χειραγωγήσιμες από την ιδεολογία, όπως “δυνάμεις”, δυναμικές, τάξεις. Επιπλέον, το υλιστικό όραμα δεν προσφέρει κάτι άξιο λόγου· υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε υποτίμηση παραγόντων όπως οι κοινωνικές χρήσεις, οι πολιτικοί θεσμοί, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και οι καθιερωμένες ηθικές αξίες, των οποίων ο ιστορικός ρόλος όμως είναι καθοριστικός.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτίθεται στον Ντβόρκιν και στον Γκαλμπρέιθ. Στόχοι όχι πολύ ενδιαφέροντες, εκεί που θα περίμενε κανείς τον Nόαμ Τσόμσκυ ή τη Τζούντιθ Μπάτλερ…

Οι αντιφάσεις του Σαρτρ

 Image by James Andanson/Apis/ Sygma/Corbis

Ζαν Πωλ Σαρτρ:τουλάχιστο μια γενιά ανατράφηκε με τα δόγματά του…

Ένα ολόκληρο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον Σαρτρ και τον Φουκώ. Για τον Σκράτον, το βασικό μέρος της φιλοσοφίας του πατέρα του υπαρξισμού είναι συρραφές από την ανάγνωση του Χέγκελ και του Aλεξάντρ Κοζέβ, κατά τη διάρκεια του περίφημου σεμιναρίου του στην Ecole Pratique des Hautes Etudes, τη δεκαετία του 1930. Το κοινό του περιελάμβανε τους Μπατάιγ, Aρόν, Mερλώ-Ποντύ, Λακάν και Σιμόν ντε Μπωβουάρ. Ο καθένας από αυτούς πήρε και κάτι διαφορετικό. Για τον Σαρτρ, η ιδέα του αυτο-δημιούργητου ατόμου με μια ριζοσπαστική ελευθερία εκφράζεται πολύ νωρίς στη Ναυτία: αυτή η ελευθερία αποτελεί πηγή ανησυχίας για μια συνείδηση, η οποία όχι μόνο θεωρεί ότι ο γύρω κόσμος δεν έχει άλλο νόημα από εκείνο που μπορεί να του προσδώσει, αλλά η οποία θεωρεί τον εαυτό της ως ένα είδος του μηδενός.

Πώς, ξεκινώντας από μια τέτοια φιλοσοφία, ο Σαρτρ φτάνει στην ιδέα της στράτευσης υπέρ της επανάστασης και του σοσιαλισμού; Είναι ένα μυστήριο. Παραθέτω το Σκράτον: “Σύμφωνα με τη μεταφυσική που διατυπώνεται στο Είναι και το Μηδέν, η σωστή απάντηση στο ερώτημα” Σε τι πρέπει να στρατευθώ;’’ Θα έπρεπε να είναι: Οτιδήποτε, αρκεί να το θέλεις ως νόμο για σένα μόνο; ” Αλλά αυτή δεν είναι η απάντηση του Σαρτρ, ο οποίος στρατεύεται για ένα ιδανικό που έρχεται σε αντίθεση με τη δική του φιλοσοφία.

Ο Φουκώ αναμασάει μαρξισμό

Ο Σκράτον αναγνωρίζει μια κάποια τρυφερότητα στο ύφος του Mισέλ Φουκώ, στη σπινθηροβόλα φαντασία του. Αλλά δεν βλέπει στην αρχαιολογία της γνώσης* μια μεγάλη καινοτομία. Σύμφωνα με μια μανία που συμμερίζονται πολλοί λόγιοι της γαλλικής αριστεράς, όπως λέει και ο ίδιος ο Στάρτ, ο Φουκώ ακούει, σκίζει τα πέπλα πίσω από τα οποία κρύβονται οι σχέσεις κυριαρχίας, αποκαλύπτει τις απάτες …των άλλων. Στο Σαρτρ, αυτό γινόταν στο όνομα μιας αόριστης νοσταλγίας για προσωπική αυθεντικότητα. Ο Φουκώ ψάχνει για τις μυστικές δομές της εξουσίας πίσω από όλα τα θεσμικά όργανα – ακόμα και στην εργασία για τη γλώσσα.

Αλλά ο ιστορικός ορίζοντας στον οποίο προβάλλει αυτή την αναζήτηση, που δηλώνει μια ρήξη μεταξύ της “κλασικής εποχής” του 17ου και του 18ου αιώνα και του αστικού κόσμου που θα διαδεχτεί τη Γαλλική Επανάσταση, δείχνει ότι, παρά τα λεγόμενά του, ο Φουκώ  παρέμεινε κρατούμενος του μαρξισμού. Επιπλέον, «η θεωρία του για την επιστήμη* είναι ένα αναμάσημα – παραθέτω τον Σκράτον – της μαρξιστικής θεωρίας της ιδεολογίας. Επιπλέον, βλέπει την εξουσία μόνο υπό το πρίσμα της κυριαρχίας.

Αλλά η κύρια μομφή που απευθύνει στον Φουκώ είναι αυτή όλων των συντηρητικών αναγνωστών του: ο σχετικισμός. Εάν κάθε εποχή δημιουργεί τους επαγωγικούς σχηματισμούς που αντιστοιχούν στο σύστημα εξουσίας της, συμπεριλαμβανομένων και των επιστημών, τότε η αλήθεια δεν υπάρχει. Ολα είναι λόγια και μόνο λόγια …

*Οι σκέψεις των στοχαστών, πιστεύει ο Φουκώ, υπακούουν σε λανθάνοντα δίκτυα κανόνων και προϋποθέσεων που δεν ελέγχονται από τους δημιουργούς τους. Ονόμασε σ’ αυτό το λανθάνον σύστημα κανόνων το όνομα επιστήμη και στην επιστήμη ανάκτησής του το όνομα αρχαιολογία (Περισσότερα:   http://www.frenchphilosophy.gr/wp-content/uploads/2013/11/Kakoliris-G.-M.-Foucault.-Ypokeimeno-gnosi-exousia2.pdf)

 

Πηγή: https://www.franceculture.fr/emissions/le-tour-du-monde-des-idees/le-tour-du-monde-des-idees-du-mercredi-06-mars-2019

«Ευαγγελιστές» χωρίς Θεό, κηδεμόνες του λαού

(Συνέντευξη του Ρότζερ Σκράτον στη δημοσιογράφο Ευγενία Μπαστιέ της Le Figaro, 14 – 3- 19)

 Ρότζερ Σκράτον: Η εμμονή της Αριστεράς στην κατάργηση της ιδιοκτησίας οδηγεί σε γκούλαγκ…

– Το βιβλίο σας για τους στοχαστές που αποκαλείτε “νέα αριστερά” μόλις μεταφράστηκε στα γαλλικά. Τη στιγμή της ανόδου του λαϊκισμού, ισχύει ακόμα η διαίρεση σε δεξιά και αριστερά;

 Roger SCRUTON. – Η διαίρεση σε δεξιά-αριστερά δεν ήταν ποτέ πολύ σαφής. Αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές απόψεων και προσήλωσης. Ο μέσος δεξιός άνθρωπος (όπως εγώ) έχει την αίσθηση ότι ανήκει σε κάτι που κληρονόμησε: έθνος, θρησκεία, έθιμα, οικογένεια. Είναι μια σφαίρα αγάπης. Η αριστερά αντιστοιχεί σε διαφορετικό τύπο χαρακτήρα. Δεν βλέπει την ταυτότητά της με όρους  κληρονομικών προσηλώσεων, αλλά με όρους εμπειριών που επεκτείνουν την ελευθερία και παρέχουν ίσα δικαιώματα σε όλους. Η αριστερή πολιτική είναι μια πολιτική με σκοπό, ενώ ο συντηρητισμός είναι μια καθιερωμένη παραδοσιακή πολιτική, συμβιβαστική και αναποφασιστικότητας.

Στη δεκαετία του ’60, η κληρονόμος του μαρξισμού αριστερά πρότεινε, με τη μορφή ενός ιστορικού μπλοκ, μια στενή σχέση μεταξύ του προσώπου του λόγιου και του λαού. Οι αριστεροί λόγιοι θα οδηγήσουν το προλεταριάτο σε μια συλλογική αντιπαράθεση με την «αστική τάξη». Ήταν ο ιδρυτικός μύθος της μεταπολεμικής γαλλικής διανοητικής κουλτούρας, της οποίας επιφανείς εκπρόσωποι ήταν οι Σαρτρ, Σιμόν ντε Μπωβουάρ και Μερλώ-Ποντύ. Ο μύθος αυτός διαλύθηκε όταν οι λόγιοι ανακάλυψαν ότι η εργατική τάξη δεν τους αγαπούσε.

Οι απλοί άνθρωποι ήταν σε θέση να βελτιώσουν τη θέση τους ανεξάρτητα από τις ιδέες αυτών των λογίων, μέσω του κράτους- πρόνοιας και της οικονομικής ανάπτυξης, και να γίνουν μικρά αφεντικά και μικροί γαιοκτήμονες. Με την πρώτη ευκαιρία, τα μέλη της εργατικής τάξης εγκατέλειπαν την τάξη τους, τη δουλειά τους στο  εργοστάσιο για μικρές επιχειρήσεις και ανεξάρτητη ζωή. Αποτέλεσμα: η μπουρζουαζία και η εργατική τάξη ενώθηκαν με τα ίδια συμφέροντα. Τρομοκρατημένοι από αυτή την εξέλιξη, οι αριστεροί λόγιοι επινόησαν μια νέα λέξη, «λαϊκισμός», για να περιγράψουν την αποστροφή των ανθρώπων προς αυτούς. Ο «λαϊκισμός» χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό που θέλει ο λαός, χωρίς τις υποδείξεις των αριστερών λογίων.

– Πού οφείλεται η ηθική ασυμμετρία που κυριαρχεί στον διανοητικό χώρο μεταξύ δεξιάς και αριστεράς; Γιατί η πλειονότητα των διανοουμένων, μετά τον πόλεμο, είναι αριστεροί;

Roger SCRUTON. – Πρόκειται για ένα ζήτημα με μεγάλο βάθος, το οποίο με προβλημάτισε όλη μου τη ζωή: γιατί οι λόγιοι είναι αριστεροί όταν τόσες φορές η αριστερά απέτυχε και κάθε φορά που πήρε την εξουσία, είχε άσχημο τέλος; Τι είναι τόσο ελκυστικό; Από τη Γαλλική Επανάσταση, επικρατεί η ιδέα ήταν ότι η ισότητα είναι η εξαρχής θέση της ανθρωπότητας, η φυσική της θέση, την οποία η κοινωνία έρχεται να διαφθείρει. Αφού δεν υπάρχει Θεός, κανένα παγκόσμιο θρησκευτικό όραμα, πρέπει να προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε σε αυτή τη φυσική θέση. Σε κάθε κοινότητα, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ηγηθούν και να οδηγήσουν το  λαό. Στις παραδοσιακές κοινότητες, τον οδηγούσαν σε μια μορφή υπέρβασης. Αλλά από τη Γαλλική Επανάσταση και μετά, ο σύγχρονος λόγιος, είναι ένας ιερέας χωρίς Θεό που θέλει να καθοδηγήσει το λαό προς τη σωτηρία του, την ισότητα.

– Πώς εξηγείτε την τύφλωση των αριστερών διανοουμένων έναντι του κομμουνισμού;

Roger SCRUTON. – Αν επιστρέψετε στο πνεύμα της εποχής εκείνης, γίνεστε ευαγγελιστής, ο άνθρωπος που καθοδηγεί τον λαό προς τη σωτηρία του, μέσω του εαυτού σας επειδή η σωτηρία του κόσμου περνάει από τη σωτηρία του εγώ – το εγώ είναι πολύ σημαντικό ως αντικείμενο λατρείας, ειδικά στον Σαρτρ και τη διάσημη ρήση του “για τον εαυτό του”. Οι φρικαλεότητες γίνονται λάθη, προβλήματα των πρωταγωνιστών και των περιστάσεων που δεν αμφισβητούν τις ιδέες. Το 1989, όλοι πίστευαν ότι τελικά έφτασε η στιγμή της αλήθειας και ότι τελικά θα παραδεχτούμε την αλήθεια της ανθρώπινης μοίρας, για παράδειγμα το γεγονός ότι η κοινωνία βασιζόταν στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και επομένως στις αγορές και ότι η ιδιωτική ιδιοκτησία ήταν απαραίτητη. Όμως, η αριστερά επινόησε και πάλι μια καινούρια γλώσσα, ιδίως μέσω της αποδόμησης.

– Στο βιβλίο σας δίνεται σημαντική θέση στους Γάλλους λογίους. Γιατί η Γαλλία παρήγαγε τόσους πολλούς αριστερούς λογίους; Μήπως η Αγγλία έχει μεγαλύτερη ανοσία απέναντι στον μαρξισμό και τις εκδοχές του;

Ο Μισέλ Φουκώ βλέπει παντού εξουσιαστικές δυνάμεις. Αγάπη δεν υπάρχει ούτε μέσα στην οικογένεια…

 

Roger SCRUTON. – Υπάρχουν δύο πτυχές. Πρώτον, πιστεύω, η ιδιαίτερη θέση που κατέχει η λογοτεχνική κουλτούρα στη Γαλλία. Οι Γάλλοι παίρνουν τα βιβλία πολύ σοβαρά. Οι φιλόσοφοι, οι στοχαστές, οι συγγραφείς είναι πολύ πιο σεβαστοί στη Γαλλία από ό, τι αλλού. Πολλοί Γάλλοι λόγιοι έχουν μεγάλη φήμη στον αγγλόφωνο κόσμο, ενώ οι λόγιοί  μας είναι σκονισμένα πλάσματα που ζουν σε ερείπια ή βιβλιοθήκες. Αλλά αυτό συνδέεται με ένα ευρύτερο ζήτημα, αυτό της μεταμόρφωσης της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Ποτέ στην Αγγλία δεν ασχοληθήκαμε με μαζικές εκκαθαρίσεις και είμαστε ακόμα μια αριστοκρατική χώρα παρά τις μεταρρυθμίσεις. Κάνουμε προσαρμογές καθώς ο κόσμος αλλάζει, αλλά δεν γνωρίσαμε τον επαναστατικό πυρετό. Ο Σοσιαλισμός σε μας πήρε μια εθνική, βρετανική, μορφή αναδιανομής αγαθών και ωφελειών για τους φτωχότερους, αντί για γενική ανατροπή της προηγούμενης ηθικής τάξης, όπως έκανε η ανόητη μηχανή της δεκαετίας του 1960 , με τους Aλτουσέρ, Λακάν και Ντελέζ. Όλα είναι πιο ακραία σε σας. Η σύγχρονη αριστερά τείνει να θέλει να αποκαλύψει μηχανισμούς κυριαρχίας που αρχίζουν να ισχύουν στην κοινωνία και να ανακαλύψει τις λογικές της εξουσίας πίσω από κάθε θεσμικό όργανο.

Από πού προέρχεται αυτή η εμμονή της εξουσίας; Σε κάθε σχέση, υπάρχει μια μορφή εξουσίας. Η ισχύς δεν μπορεί ποτέ να κατανεμηθεί εξίσου. Μιλάμε  εσείς και εγώ στο πλαίσιο  μιας συνέντευξης και υπάρχει ένα είδος ασυμμετρίας μεταξύ μας. Αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικό. Ας σκεφτούμε την αγάπη. Είναι ίσως το πιο σημαντικό στη Γη, ο τρόπος που σωζόμαστε, αυτό για το οποίο αξίζει η ζωή μας. Αλλά η αγάπη είναι μια εξουσία: η δύναμη του αγαπημένου πάνω στον αγαπώντα και αντίστροφα. Συνεχώς διαπραγματευόμαστε έτσι ώστε αυτή η εξουσία να μην μας καταπιέζει. Μπορεί να συμβαίνει αυτό, υπάρχουν καταχρηστικές σχέσεις, αλλά η αναγωγή αυτών των σχέσεων σε εξουσία, σημαίνει ότι έχουμε χάσει  από το οπτικό μας πεδίο τα πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία.

Εντούτοις, σε μια σύγχρονη αντίληψη, που άρχισε με τον Φουκώ, η εξουσία γίνεται το σημαντικότερο όλων. Για το Φουκώ, κάθε θεσμικό όργανο ανάγεται στην εξουσία που ασκεί. Ο Φουκώ λέει ότι η πραγματικότητα της οικογένειας είναι η εξουσία που ασκούν οι γονείς πάνω στα παιδιά, ο σύζυγος πάνω στη γυναίκα και ότι όλα  μπορούμε να τα εξηγήσουμε με αυτή. Αλλά η αλήθεια της οικογένειας έγκειται αλλού: η δύναμη είναι η δομή, αλλά η αγάπη είναι η ουσία της. Υπάρχει μια συστηματική αντιστροφή του βασικού και του τυχαίου. Αυτή η επιδίωξη της εξουσίας μεταστρέφεται σε παράνοια, ή ακόμα και σε συνωμοσία, όταν βλέπουμε πίσω από κάθε θεσμό, από την οικογένεια μέχρι τη φυλακή μέσω του ασύλου, το σήμα της κυριαρχίας της αστικής τάξης.

Πώς δημιουργούνται τα γκούλαγκ

Κάθε κανόνας γίνεται μια μορφή εξουσίας που πρέπει να αποδομήσουμε. Η διάδοση του χεγκελιανισμού, ειδικά μετά τον πόλεμο στα γαλλικά πανεπιστήμια από τον Koζέβ, δημιούργησε μια εμμονή για το “αρνητικό” που βρίσκεται στην καρδιά όλων όσων πρέπει να τεθούν σε κίνηση για να επιταχυνθεί η μεταμόρφωση του κόσμου. Αυτή είναι η ιδέα του Μεφιστοφελή στον Φάουστ, του αρνητικού ως κινητήριο δύναμη της ιστορίας. Αυτός είναι ο λόγος που λέω ότι υπάρχει κάτι το μεφιστοφελικό στη γαλλική αριστερή διανόηση. “Είμαι το πνεύμα που αρνείται τα πάντα’’. Οι Γάλλοι λόγιοι πάντοτε ορίζονται κατά της αστικής τάξης.

– Γιατί οι αριστεροί λόγιοι μισούν τόσο πολύ τον “αστό”;

Roger SCRUTON. – Μόνο στη Γαλλία η λέξη «αστός» έχει σχεδόν μεταφυσική σημασία. Ο Φλωμπέρ αφιέρωσε σκληρές σελίδες στους αστούς και ο Μαρξ πήρε τον όρο για να ορίσει τους ιδιοκτήτες του κέρδους. Όλα αυτά κατέληξαν στη δαιμονοποίηση, όχι μόνο μιας κοινωνικής τάξης, αλλά όλων των “κανονικών” ανθρώπων που θέλουν να εγκατασταθούν, να παντρευτούν, να κάνουν οικογένεια, να έχουν ένα μικρό σπίτι, ίσως με ένα μικρό κήπο για καλλιέργεια. Οτιδήποτε  είναι αθώο και φυσιολογικό έχει γίνει ύποπτο, ειδικά στη Γαλλία. Κανείς δεν ανταπάντησε δείχνοντας την ομορφιά της αστικής ζωής, η οποία συνιστά μια μορφή προόδου του ανθρώπου.

– Η Σιμόν ντε Μπωβουάρ έγραψε: “Η αλήθεια είναι μία, το σφάλμα είναι πολλαπλό. Δεν είναι τυχαίο που η δεξιά εκφράζει τον πλουραλισμό.’’ Έχει η αριστερά πρόβλημα με τον πλουραλισμό;

Roger SCRUTON. – Υπάρχει ένα μεγάλο παράδοξο στην αριστερά: ο ηθικός σχετικισμός συνδυάζεται με τον σεχταρισμό. Όλα είναι σχετικά, αλλά είναι απολύτως αληθές ότι όλα είναι σχετικά. Και αν δεν συμφωνείτε με αυτό το αξίωμα, αμαρτάνετε. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε να κερδίζουμε έδαφος χωρίς να μπούμε στον κόπο να επιχειρηματολογήσουμε. Πίσω από τον σχετικισμό κρύβεται ένας απολυταρχισμός. Στην πραγματικότητα, δεν ξέρουν τι λένε, σκέφτονται: “Όλα όσα σκέφτεστε είναι σχετικά.’’ Στιγματίζετε την υπερβολικά συστηματική κριτική του καπιταλισμού. Αλλά δεν πρέπει η αντίθεση στην εμπορευματοποίηση του κόσμου να ανησυχεί τον συντηρητικό;

Είμαι συντηρητικός επικριτής της καταναλωτικής κοινωνίας, του υλισμού και της φετιχοποίησης των εμπορευμάτων. Αλλά, σε αντίθεση με την αριστερά, νομίζω ότι αυτό είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και δεν μπορούμε να το καταστρέψουμε, αλλά μόνο να το ελέγξουμε, να βάλουμε όρια και να θέσουμε υψηλότερους σκοπούς. Το μεγάλο λάθος της αριστεράς είναι ότι πιστεύει ότι επειδή δεν μας αρέσει κάτι, μπορούμε να το ανατρέψουμε  με μια μονοκοντυλιά.  Δεν μας αρέσει η ιδιοκτησία που οδηγεί σε καταχρήσεις: πρέπει να την καταργήσουμε. Αυτό δημιουργεί γκούλαγκ. Δεν είναι δυνατόν να απαλλάξουμε τους ανθρώπους από την επιθυμία να καταναλώνουν,  επειδή σ’ αυτή την επιθυμία βασίζεται  κάθε οικονομία.   Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια διάκριση μεταξύ όσων μπορούν να υπαχθούν στην αγορά και όσων όχι. Μπορείτε να πουλήσετε τον καρπό της εργασίας σας, αλλά όχι τα παιδιά σας, το σώμα σας ή το φύλο σας. Υπάρχει κάτι σωστό στην αριστερή κριτική της καταναλωτικής κοινωνίας: ότι όλα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αγαθά, ότι υπάρχουν πράγματα που έχουν μια τιμή εκ φύσεως. Πολλοί δεξιοί συμφωνούν με αυτό. Εκτός από το ότι η αριστερά προσφέρει ως εναλλακτική λύση στον καπιταλισμό μια ουτοπία που δεν έρχεται ποτέ, εκεί που η δεξιά βλέπει στην κληρονομιά  φυσικούς προμαχώνες στην παντοδύναμη αγορά. Η αριστερά καταστρέφει με τον προοδευτικό ακτιβισμό της τα τελευταία εμπόδια που εξακολουθούν να αντιτίθενται στην αγορά. Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι μόνες δυνατότητες που μας επιτρέπουν να αντιταχθούμε στον υλισμό είναι πνευματικού χαρακτήρα.

– Εχετε διοριστεί από τη βρετανική κυβέρνηση επικεφαλής μιας επιτροπής για την ομορφιά στην αγγλική αρχιτεκτονική. Ποιο ρόλο παίζει η ομορφιά στη διαίρεση σε δεξιά – αριστερά;

Roger SCRUTON. “Νομίζω ότι μια συγκεκριμένη αριστερά εχθρεύεται  την ομορφιά, όταν την έχουμε συνηθίσει. Το να φορέσετε τα καλά σας την  Κυριακή, να έχετε όμορφα έπιπλα, να προτιμάτε κλασικές γεύσεις, όλα αυτά είναι ύποπτα. Τα τερατώδη κτίρια κοινωνικών κατοικιών που χτίστηκαν σε ολόκληρο τον 20ό αιώνα είναι αισθητικές καταστροφές που προκαλούν μεγάλη κοινωνική και ηθική δυστυχία. Η άνεση έχει αντικαταστήσει την ομορφιά, η οποία δεν είναι μετρήσιμη. Η υπαγορευόμενη από το συγκεντρωτικό κράτος ομοιομορφία μερικές φορές έκρυβε σιωπηρά την καταδίκη της αστικής αρχιτεκτονικής. Δεν ονομάζουμε πια «αστούς» αλλά «nimby» (όχι στην αυλή μου) τους κατοίκους που αρνούνται αυτή η ασχήμια να εγκαθίσταται κοντά στο σπίτι τους, με μια σκιά περιφρόνησης για την έλλειψη θυσίας τους υπέρ του γενικού συμφέροντος. Η δυσκολία μετατροπής του ζητήματος της ομορφιάς σε πολιτικό πρόγραμμα βρίσκεται στο ότι η αισθητική κρίση είναι δύσκολο να εξηγηθεί καθαρά ορθολογιστικά, να διέπεται από αντικειμενικούς νόμους. Υπάρχουν, ωστόσο, συναινέσεις για την ομορφιά: η ομορφιά του Παρισιού είναι το αντικείμενο ομοφωνίας, ακόμη και αν έχει πληγεί από μια χούφτα ιδεολόγους. Πάρτε το παράδειγμα του κέντρου Beaubourg, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Richard Rogers, έναν αριστερό βρετανό αρχιτέκτονα που είδε στην καταστροφή μιας αρχαίας συνοικίας του Παρισιού την εκπλήρωση της επιθυμίας του Le Corbusier. Έκανε αυτό το ανόητο έργο, αυτό το μηχάνημα γεμάτο πολύχρωμες σωληνώσεις που σε κανέναν δεν αρέσει, και ο ίδιος, που έγινε λόρδος από τον Τόνι Μπλερ, ζει σε ένα σπίτι σε γεωργιανό στυλ σε προστατευόμενη περιοχή του Λονδίνου. Μια όμορφη αλληγορία του αριστερού διανοουμένου.

Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

https://lesobservateurs.ch/2019/03/14/lintellectuel-de-gauche-cet-evangeliste-ce-pretre-sans-dieu/

 

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα