Να μην αναμένουμε θαύματα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Συγκρατημένα αισιόδοξος ήταν χθες ο Αντόνιο Γκουτέρες, στις πρώτες του δηλώσεις για το Κυπριακό
Δεν ψάχνουμε μια γρήγορη λύση, ψάχνουμε για μια σταθερή και διαρκή λύση για την Κυπριακή Δημοκρατία και για τις κοινότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Αισιόδοξος αλλά προσγειωμένος παρουσιάστηκε χθες ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στις δηλώσεις που προέβη μετά το τελετουργικό και το γεύμα της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Χαρακτηρίζοντας την εναρκτήρια σύνοδο εξαιρετικά εποικοδομητική, ανέφερε ότι στο γεύμα έγινε μια πολύ ανοικτή συζήτηση με καταιγισμό ιδεών, όπου έγινε κατορθωτό να εντοπιστεί όχι μόνο η πολύ σημαντική πρόοδος που έγινε στις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες για τα πρώτα πέντε κεφάλαια, αλλά και η περιπλοκότητα των προβλημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν.

Πρόσθεσε ότι έγινε κατορθωτό να φτάσουν ξεκάθαρα στο συμπέρασμα πως πρέπει να βρεθούν τα όργανα εκείνα που επιτρέπουν την εφαρμογή της λύσης που θα επιτευχθεί, κατά τρόπον που θα εγγυάται ταυτόχρονα την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια της τ/κ κοινότητας και των ανησυχιών για την ασφάλεια της ε/κ κοινότητας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο κ. Γκουτέρες τόνισε πως υπάρχει σαφώς δρόμος να διανύσουμε και δουλειά να συνεχίσουμε. Δεν μπορεί κανείς να αναμένει θαύματα για άμεσες λύσεις, δεν ψάχνουμε μια γρήγορη λύση, ψάχνουμε για μια σταθερή και διαρκή λύση για την Κυπριακή Δημοκρατία και για τις κοινότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε.

Πρόσθεσε, δε, πως θα εργάζονται για όσο χρόνο χρειάζεται για να πετύχουν αυτόν τον στόχο, αλλά και με τον στόχο αυτό να επιτευχθεί στο πλαίσιο της παρούσας διάσκεψης. Υπογράμμισε, δε, πως δεν θα πρέπει να επιζητούμε γρήγορες, πρόχειρες λύσεις.

Μόνο υποστηρικτικός ρόλος
Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι επιθυμεί να κάνει ιδιαίτερη μνεία «στην ηγετική ικανότητα, το θάρρος και την αποφασιστικότητά» τους. Εκτίμησε πως είναι μόνο χάρη στη δουλειά τους που έγινε κατορθωτή η Διάσκεψη, που, όπως είπε, ιστορικά είναι η πρώτη φορά που ήρθαν στο τραπέζι όχι μόνο οι δύο πρωταγωνιστές αλλά και οι εγγυήτριες δυνάμεις.

«Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι ο ρόλος των ΗΕ είναι να υποστηρίζουμε τα μέρη, ώστε να μπορούν να έρθουν στη συμφωνία που είναι αναγκαία. Δεν διεκδικούμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν έχουμε ατζέντα, παρά την ατζέντα που θα είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των μερών», εξήγησε. Πρόσθεσε ότι αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ενώ δήλωσε ενθαρρυμένος από το γεγονός ότι η ΕΕ έχει δείξει απόλυτη δέσμευση στην υποστήριξη της διαδικασίας.

Ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθηση ότι μια λύση του Κυπριακού θα αποτελούσε «σύμβολο ελπίδας», σε έναν κόσμο στον οποίο τόσες διενέξεις δημιουργούνται και τόσο πολλά προβλήματα δεν έχουν τελειωμό. «Πιστεύω στο θάρρος, στην αποφασιστικότητα και στην ηγετική ικανότητα των δύο ηγετών που είναι εδώ μαζί μου», πρόσθεσε.

Αναζητούνται εργαλεία
«Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτό που είναι η λύση σε σχέση με τη δημιουργία μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε ο κ. Γκουτέρες. Διευκρίνισε, όμως, ότι για να εφαρμοστεί αυτή η λύση πρέπει να βρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία και αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να δουλέψουμε για τον καθορισμό τους και να αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει τρόπος για να γίνει αυτό. Αυτή δεν θα είναι συμφωνία μεταξύ των ηγετών, αλλά του κόσμου μέσω δημοψηφισμάτων. Δεν είναι εύκολη πρόκληση και είτε θα έχουμε μια σαφή, σταθερή λύση, που θα την υιοθετήσουν πλήρως τα κόμματα και θα την αποδεχτεί πλήρως ο κόσμος, ή δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε. Θα εργαστούμε σκληρά για να φτάσουμε σε σταθερά αποτελέσματα, που μπορούν και οι δύο κοινότητες να αποδεχθούν και να αισθάνονται άνετα με αυτά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, αν εκτιμά πως θα προκύψει πρόοδος από τη Διάσκεψη ή αν πιστεύει πως αποτελεί την αρχή, ο ΓΓ απάντησε: «Είμαστε στην αρχή. Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα πέντε μέρη συζητούν το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Μόλις αρχίσαμε. Είναι ελπίδα μου ότι θα υπάρξει πρόοδος και πιστεύω ότι αυτό είναι που αξίζει ο κυπριακός λαός και αυτό που χρειάζεται ο κόσμος σήμερα».

Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος
Σε δηλώσεις προέβη και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το πρώτο μέρος της Διάσκεψης. Όπως είπε, πρόκειται για την αρχή ενός διαλόγου και δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος, δεν θα είναι εύκολη η διαδικασία, αλλά είμαστε εκεί για να την αξιοποιήσουμε.

«Όπως πολύ ορθά ανέφερε προηγουμένως ο ΓΓ, σήμερα (σ.σ. χθες) είναι η αρχή μιας συζήτησης, ενός διαλόγου, σίγουρα όχι εύκολου διαλόγου, ο οποίος, όμως, την ίδια στιγμή, ευελπιστούμε ότι θα φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα από την ανταλλαγή απόψεων που θα γίνει, πάνω από όλα, τη θέληση των εμπλεκομένων», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως το σημαντικό είναι να φθάσουμε σε μια λύση που να αντικατοπτρίζει τα σημερινά δεδομένα για ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό αυτό που ανέφερε ο ΓΓ κατ’ επανάληψη, ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει στο τέλος της ημέρας να εγκριθεί από τον κυπριακό λαό.

Ικανοποιημένοι από τη στάση της ΕΕ
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «μας αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένους, γιατί ακριβώς περιγράφουν τις ευθύνες της ΕΕ έναντι των κρατών μελών της στα θέματα που άπτονται της ασφάλειας», σε σχέση με τις αναφορές του κ. Γιούνκερ και της κ. Μογκερίνι. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η όποια πρόταση από πλευράς ΕΕ ή άλλου κράτους μέλους, αλλά η Επιτροπή θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ο ΓΓ είπε πως για οτιδήποτε αποφασιστεί στη Γενεύη θα υπάρξει εγγύηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι υπήρξε συζήτηση μετά από εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της πρότασής του για την ανάγκη να υπάρξει διασφάλιση της εφαρμογής της λύσης. «Είναι μια ανησυχία ανάμεσα στο σύνολο του κυπριακού λαού και είναι θετικό ότι υπάρχει αυτή η διάθεση από πλευράς ΗΕ», πρόσθεσε.

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

http://www.sigmalive.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα