Να καταπολεμήσουμε 2 ιούς ταυτόχρονα :  τον Covid-19 που επιτίθεται στο σώμα μας και τον αυταρχισμό που δηλητηριάζει τα δημοκρατικά μας ιδεώδη  

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Αυτό προκύπτει από το ανοιχτό κάλεσμα που έκανε παρακάτω «το κίνημα Civico Europa» και που είδε το φως της δημοσιότητας στις 19 Απριλίου 2020 στην ηλεκτρονική Libération και ταυτόχρονα σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων :

Publico, Die Welt, La Stampa, Delo, Die Press, Nepszava, Vox Europa, Gazeta, Le Soir, Aftonbladet, Politiken,  De Morgen, Postimees, Ekatherini, Denik Referendum, Tageblatt, Capital, Juramji,,,

Το κάλεσμα έχει για τίτλο «Eνδίδοντας στον αυταρχισμό, η Ουγγαρία δηλητηριάζει τα ευρωπαϊκά ιδεώδη» (En cédant à l’autocratie, la Hongrie empoisonne les idéaux européens).

Από τις 30 Μαρτίου 2020, το ουγγρικό κοινοβούλιο εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν να κυβερνάει με διατάγματα για σχεδόν απεριόριστο χρονικό διάστημα. Αρκετές ευρωπαϊκές προσωπικότητες ανησυχούν για αυτήν τη σοβαρή καταπάτηση των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Και λένε : «Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταπολεμήσουμε δύο ιούς ταυτόχρονα και με την ίδια αποφασιστικότητα : τον Covid-19, ο οποίος επιτίθεται στο σώμα μας, αλλά και μια άλλη σοβαρή λοίμωξη που επηρεάζει τα ιδανικά μας και τις δημοκρατίες μας».

Στις 30 Μαρτίου 2020, το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή ορισμένων νόμων, να παρεκκλίνει από ορισμένους νόμους ή κανονισμούς που ισχύουν και να λάβει έκτακτα μέτρα με διατάγματα για σχεδόν απεριόριστο χρονικό διάστημα.  Με νέους περιορισμούς στην ενημέρωση και στα μέσα ενημέρωσης. Μια τέτοια συγκέντρωση εξουσίας είναι χωρίς προηγούμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν εξυπηρετεί τον αγώνα κατά του Covid-19 ή τις οικονομικές του συνέπειες. Αντίθετα, ανοίγει την πόρτα σε όλες τις μορφές κακοποίησης, με δημόσια και ιδιωτικά αγαθά που στο εξής βρίσκονται στο έλεος μιας εξουσίας που δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Πρόκειται για την κορύφωση 10 ετών αυταρχικής εκτροπής στην Ουγγαρία και είναι επικίνδυνη. Πράγματι με μεγάλη ανησυχία έχουμε παρατηρήσει τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας να δρομολογεί τη χώρα του σε μια πορεία που σταδιακά αποκλίνει από τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αξίες κατά την τελευταία δεκαετία. Αυτή η εκμετάλλευση, ως απάντηση στην επιδημία Covid-19,  αποτελεί ένα άλλο ανησυχητικό κεφάλαιο σε μια μακρά διαδικασία δημοκρατικής οπισθοδρόμησης. Η πολιτική αντιπολίτευση, ο κοινωνικός διάλογος και η ελευθερία της έκφρασης μπερδεύονται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα τα πανεπιστήμια, τα πολιτιστικά κέντρα, οι επιχειρηματικές ομάδες και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να υποφέρουν από το βάρος του αυταρχισμού του Βίκτορ Ορμπάν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναλύσει και καταδικάσει δύο φορές αυτόν τον αντιδημοκρατικό εκτροχιασμό με τις σχετικές εκθέσεις των Tavares και Sargentini  το 2013 και το 2018. Για όλους εκείνους που πιστεύουν στις αξίες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, η αδράνεια δεν δικαιολογείται. Η Ένωση κινδυνεύει να δυσφημίσει όλες τις προσπάθειές της υπέρ των δημοκρατικών διαδικασιών, του κράτους δικαίου, της διαφάνειας, της αλληλεγγύης και του κοινωνικού διαλόγου, όχι μόνο με τα κράτη μέλη αλλά και με τις υποψήφιες χώρες. Για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πανδημία που πλήττει μια ολόκληρη γενιά, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να λάβουν δύσκολα μέτρα τα οποία, σε κάποιο βαθμό, περιορίζουν τα δικαιώματα των πολιτών τους. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά πρέπει να παραμείνουν αναλογικά, δικαιολογημένα και προσωρινά. Το να κυβερνάς με διατάγματα για σχεδόν απεριόριστη περίοδο αποτελεί σοβαρή παραβίαση των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καταγγελία και η τιμωρία της επίθεσης του Βίκτορ Ορμπάν κατά της δημοκρατίας είναι πιο σημαντική σήμερα παρά ποτέ.

Καλούμε λοιπόν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρηευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, εθνικές αρχές, πολίτες, κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης – να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά. Είναι καιρός να κινητοποιηθούμε και να δράσουμε συλλογικά σε μεγάλη κλίμακα. Καλούμε τα εθνικά μέσα ενημέρωσης να καλύπτουν την κατάσταση στην Ουγγαρία, εάν είναι απαραίτητο σε καθημερινή βάση. Τους ζητάμε επίσης να παραχωρήσουν στους Ούγγρους πολίτες, καθώς και στους ευρωπαίους πολίτες, δωρεάν πρόσβαση στο περιεχόμενό τους, το οποίο εγγυάται πλουραλιστικές και ανεξάρτητες πληροφορίες. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, να αντιδράσει επειγόντως και να προτείνει κυρώσεις ανάλογες με τη σοβαρότητα μιας τέτοιας απαράδεκτης παραβίασης των ευρωπαϊκών κανόνων και αξιών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνουν αυτές τις κυρώσεις το συντομότερο δυνατόν.

Ο κορωναϊός πρέπει και θα ηττηθεί μέσω δημοκρατικών διαδικασιών, διαφανών ενεργειών και πλουραλιστικών πληροφοριών. Με την υπεράσπιση αυτών των αξιών μπορούμε να κινητοποιήσουμε τον ευρωπαϊκό πληθυσμό και να λάβουμε την υποστήριξή του, ώστε μαζί να βγούμε από αυτήν την κρίση. Τέλος, καλούμε όλους τους ευρωπαίους πολίτες να λάβουν υπόψη ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουγγαρία δεν απέχει πολύ από αυτούς, αλλά ότι αποτελεί θεμελιώδη απειλή για το κοινό μας μέλλον. Είναι καιρός για όλους μας να δείξουμε ενότητα σε αυτόν τον αγώνα. Διότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η υγεία μας, αλλά και τα κοινά μας ιδανικά, και η επιβίωση της Ένωσης και των δημοκρατιών μας.

Με πρωτοβουλία των ιδρυτών του κινήματος Civico Europa :

Laszlo Andor (Ουγγαρία), οικονομολόγος, πρώην ευρωπαίος επίτροπος, Guillaume Klossa (Γαλλία), συν-πρόεδρος του Civico Europa, διευθυντής της Ραδιοτηλεόρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2013-20180) και πρώην οδηγός της ομάδας προβληματισμού για το μέλλον της Ευρώπης, Francesca Ratti (Ιταλία), συν-πρόεδρος του Civico Europa, πρώην αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Ευρωκοινοβουλίου, Guy Verhofstadt (Βέλγιο), πρώην πρωθυπουργός, ευρωβουλευτής.

Και με τους συνεργάτες της Civico Europa :

GianPaolo Accardo (Ιταλία), αρχισυντάκτης του Vox Europa, Brando Benefei (Ιταλία), ευρωβουλευτής, Andras Bozoki (Ουγγαρία), καθηγητής, πρώην υπουργός πολιτισμού, JeanPierre Bourguignon (Γαλλία), μαθηματικός, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρευνας, Franziska Brantner (Γερμανία), βουλευτής, εκπρόσωπος των Πρασίνων, πρώην ευρωβουλευτής, Uffe EllemannJensen (Δανία), πρώην υπουργός των εξωτερικών, Cynthia Fleury (Γαλλία), φιλόσοφος, ψυχαναλύτρια, Markus Gabriel (Γερμανία), φιλόσοφος, Ulrike Guerot (Γερμανία), πολιτολόγος, Srecko Horvat (Κροατία), φιλόσοφος, Danuta Hubner (Πολωνία), βουλευτής, πρώην κοινοτικός Επίτροπος, JeanClaude Juncker (Λουξεμβούργο), πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρώην πρωθυπουργός, Aleksander Kwasniewski (Πολωνία), πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, BernardHenri Lévy (Γαλλία), φιλόσοφος, Cecilia Malmstrom (Σουηδία), πρώην υπουργός, πρώην κοινοτικός Επίτροπος, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρος του World Human Forum, Carlos Moedas (Πορτογαλία), πρώην κοινοτικός Επίτροπος, Jonathan Moskovic (Βέλγιο), σύμβουλος για την δημοκρατική καινοτομία, Stojan Pelko (Σλοβενία), πρώην υπουργός πολιτισμού, Rossen Plevneliev (Βουλγαρία), πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Magali Plovie (Βέλγιο), πρόεδρος του γαλλόφωνου Κοινοβουλίου των Βρυξελλών, Miguel Poiares Maduro (Πορτογαλία), πρώην υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης, Vesna Pusic (Κροατία), κοινωνιολόγος, βουλευτής, πρώην αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως, πρώην υπουργός των ευρωπαϊκών υποθέσεων, Nina Rawal (Σουηδία), επιχειρηματίας,  Michel Reimon (Αυστρία), πρώην ευρωβουλευτής, Maria Joao Rodrigues (Πορτογαλία), πρώην υπουργός εργασίας, πρόεδρος του Foundation for European Progressive Studies, Petre Roman (Ρουμανία), πρώην πρωθυπουργός, Taavi Roivas (Εσθονία), πρώην πρωθυπουργός, Fernand Savater (Ισπανία), φιλόσοφος, Roberto Saviano (Ιταλία), συγγραφέας και δημοσιογράφος, Gesime Schwan (Γερμανία), πρώην πρόεδρος του ευρωπαϊκού πανεπιστημίου Viadrina,  πρώην υποψήφια στις ομοσπονδιακές εκλογές, Majda Sirca (Σλοβενία), πρώην υπουργός πολιτισμού, Claus Sorensen (Δανία), πρώην γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Denis Simonneau (Γαλλία), πρόεδρος του Europa Nova, Vladimir Spidla  (Τσεχική Δημοκρατία), πρώην πρωθυπουργός, πρώην κοινοτικός Επίτροπος, Cédric Villani (Γαλλία), μαθηματικός με το μετάλλιο Fields, βουλευτής, Sasha Waltz (Γερμανία), χορογράφος και διευθύντρια της Sasha Waltz compagnie, Slavoj Zizek (Σλοβενία), φιλόσοφος.

Tο κίνημα Civico Europa

 

 

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα