Να επιληφθεί το ΝΑΤΟ των αφγανών προσφύγων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο αρχηγός της ΚΟ του SPD Ρολφ Μίτσενιχ εκτιμά ότι σύντομα προσφυγικά κύματα θα κινηθούν από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη και ζητά παρέμβαση του ΝΑΤΟ.

    Χιλιάδες αγωνιούν για την σωτηρία τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Τηλεοπτικά πλάνα στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ με πανικόβλητους Αφγανούς που προσπαθούν να επιβιβαστούν σε ένα από τα αεροσκάφη δυτικών δυνάμεων μεταδίδουν από χθες τα τηλεοπτικά κανάλια. Μετά την εισβολή των Ταλιμπάν στη Καμπούλ και τη φυγή του αφγανού προέδρου Ασράφ Γάνι στο εξωτερικό οι ηγέτες των ανταρτών φωτογραφήθηκαν στο εγκαταλελειμμένο προεδρικό μέγαρο. Χιλιάδες είναι εκείνοι, οι οποίοι φοβούμενοι αντίποινα από τους Ταλιμπάν, επειδή εργάστηκαν για τις δυτικές δυνάμεις, σπεύδουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ή κρύβονται από τους αντάρτες έξω από την αφγανική πρωτεύουσα, εκλιπαρώντας για τη σωτηρία τους.

Αξιολογώντας την κατάσταση στο Αφγανιστάν ο αρχηγός της Κ.Ο. των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ρoλφ Μίτσενιχ δήλωσε σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό DLF: «Στο Αφγανιστάν δεν στάθηκε δυστυχώς δυνατή η δημιουργία μιας ειρηνικής, δημοκρατικής κοινωνίας με τη βοήθεια της Δύσης. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Τουλάχιστον όμως το Αφγανιστάν δεν είναι στην παρούσα φάση καταφύγιο και ορμητήριο τρομοκρατικών δικτύων. Δεν μπορώ ωστόσο να αποκλείσω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στο μέλλον».

Μυστικές συμφωνίες Ταλιμπάν και τοπικών κυβερνητών;

Γερμανία, Βουλή, Σοσιαλδημοκράτες, Ρολφ ΜίτσενιχΟ αρχηγός της ΚΟ του SPD Ρολφ Μίτσενιχ

Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση κατηγορείται τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι καθυστέρησε υπερβολικά την έναρξη επιχειρήσεων απομάκρυνσης εργαζομένων της πρεσβείας και συνεργαζόμενων Αφγανών. Κάποιοι μάλιστα προσάπτουν στην κυβέρνηση ότι μέχρι πρόσφατα σχετικοποιούσε την κατάσταση που επικρατούσε στο Αφγανιστάν παρά την ταχύτατη επέλαση των Ταλιμπάν: «Η κατάσταση δεν ωραιοποιήθηκε», διαβεβαιώνει ο Ρολφ Μίτσενιχ: «Οι εκτιμήσεις έγιναν από τους ανθρώπους μας στη Καμπούλ. Νομίζω όμως ότι αυτό που υποτιμήθηκε πλήρως είναι πόσο γρήγορα οι τοπικοί κυβερνήτες, αλλά και οι μονάδες των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας θα συνθηκολογούσαν με τους αντάρτες. Θα πρέπει να εξεταστεί αν υπήρξαν εκ των προτέρων, άγνωστες σε εμάς, συμφωνίες με τους Ταλιμπάν».

Στη Γερμανία θεωρείται δεδομένο ότι η πολιτική ανατροπή στο Αφγανιστάν θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό Αφγανών να εγκαταλείψουν το συντομότερο τη χώρα τους, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη. Ο αρχηγός της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών θεωρεί ότι ίσως με παρέμβαση του ΝΑΤΟ πειστούν χώρες-μέλη του να δεχθούν αφγανούς πρόσφυγες: «Θα υπάρξουν προσφυγικά κύματα στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, αλλά και προς το Πακιστάν ή στο Ιράν. Διερωτώμαι ωστόσο γιατί το ΝΑΤΟ δεν ασχολείται με το ζήτημα. Προτρέπω τον γγ. Γενς Στόλτενμπεργκ και το ΝΑΤΟ, το οποίο θυμίζω δεν είναι μόνο μια στρατιωτική, αλλά και μια πολιτική συμμαχία, να επιληφθούν του ζητήματος έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να δεχθούν στο έδαφός τους πολλούς αφγανούς πρόσφυγες».

Deutschlandfunk

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα