Ναυμαχία του Ναυαρίνου (8 Οκτ./ 20Οκτ.) και σύγχρονη Ελλάδα στην ΕΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Τσαϊλα, Υποναυάρχου ΠΝ ε.α.

Ίσως, λέω ίσως, αν γιορτάζαμε τη ναυμαχία στο Ναυαρίνο ως εθνική επέτειο, να είμαστε περισσότερο ορθολογιστές και να ξεπερνούσαμε τα εθνικά μας συμπλέγματα.
Αφού η ναυμαχία του Ναυαρίνου που γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο, καθόρισε την πορεία της χώρας. Ζώντας σήμερα στον αστερισμό της επιτήρησης και με αφορμή την επέτειο της ναυμαχίας του Ναυαρίνου την 8η (20) Οκτωβρίου 1827, διαπιστώνουμε ότι μάλλον τίποτα δεν άλλαξε από ιδρύσεως ελληνικού Κράτους. Από τότε η εξωτερική προπαγάνδα που γινόταν έχει πλέον εδραιωθεί και στο εσωτερικό της σύγχρονης εποχής στη πατρίδας μας. «Οι Έλληνες είναι αδύνατον να αυτοκυβερνηθούν», απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιλογή ενός ξένου / χριστιανού μονάρχη που να μην είναι Άγγλος, Γάλλος ή Ρώσος για τότε, όπως η επιλογή ενός φιλοευρωπαϊκού κόμματος με ηγέτη που να υποτάσσεται στην αναγκαιότητα των μνημονίων και των ξένων ελέγχων, σήμερα.
Η μάχη που δόθηκε στους χρόνους της Επανάστασης και η ευρωπαϊκή πολιτική η οποία συνέχισε να καθοδηγεί το κράτος τότε, στόχευαν στη μακροημέρευση του κράτους-δυνάστη του Ελληνικού Έθνους με εργαλείο την οικονομική υποτέλεια. Όποτε το κράτος κατόρθωνε να ανασάνει και να δημιουργήσει πλούτο, όταν δηλαδή η ανεξάρτητη πολιτική αποκτούσε προοπτική, κάποια μεταβολή, κάποια καταστροφή το υποχρέωνε σε νέο δανεισμό.
Η ναυμαχία του Ναυαρίνου είναι το ιστορικό σημείο στο οποίο καταγράφεται η πρεμούρα της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων που σπεύδουν φανερά να διορθώσουν την πορεία ενός ελληνισμού που εκτρέπεται από τη νεωτερικότητα. Μήπως και οι αποφάσεις της ΕΕ είναι το ισοδύναμο της επαναφοράς του ελληνισμού στον ορθό δρόμο;

Ο Δημήτρης Τσαϊλάς είναι Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πρώτα να σταματήσουμε να υποτιμούμε τον εαυτό μας. Δεν γίνεται συνεχώς να βρίζουμε την ράτσα μας και να διαπιστώνουμε πόσο άχρηστοι είμαστε.
    Είμαστε στις 40 πλουσιότερες χώρες του κόσμου όντας σ αυτή την κατάσταση.
    Η Ευρώπη και η ΗΠΑ είναι γεμάτη από Έλληνες επιστήμονες.
    Έχουμε την ομορφότερη χώρα και την πιο πλούσια ιστορία.
    Έχουμε τον πολιτισμό και την θρησκεία της ελευθερίας.
    Τι σιχτιρ θέλουμε για να είμαστε ευχαριστημένοι?
    Αν λοιπόν καταλάβουμε τι έχουμε δεν θα μπορέσει κάποιος να μας ‘ καθοδηγήσει’.

    • Διαφωνώ, Χρήστο. Δεν χρειάζεται άδικη αυτομεμψία, αλλά θα ήταν λάθος να μην αναγνωρίζουμε τα ελαττώματά μας, επαναπαυόμενοι στις δάφνες των προγόνων και κομπάζοντας για την ομορφότερη χώρα (από πού κι ως πού ομορφότερη;) και την ποιο πλούσια (;) ιστορία. Αυτά μάς φάγανε, Χρήστο.

      “Η Ευρώπη και η ΗΠΑ είναι γεμάτη από Έλληνες επιστήμονες”

      Τι ακριβώς καμαρώνεις εδώ; Ότι η Ελλάδα δεν είχε να τούς δώσει μία θέση, ότι προτίμησαν το εξωτερικό, όπου, αντί τής ελληνικής οικογενειοκρατίας, υπάρχει πραγματική αξιοκρατία, ότι στο εξωτερικό έχουν μεγαλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες έρευνας, αμείβονται καλύτερα κλπ.;

      • Δεν εννοώ να καμαρώνουμε αραχτοί αλλά να μη δεχόμαστε κριτική για την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.
        Εν πάση περιπτώσει άλλο να είμαστε στις μαύρες και του πεταματου κι άλλο να βλέπουμε ποιοι είμαστε.

        • Γιατί να μη δεχόμαστε κριτική για την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας; Είναι θέσφατα και πέραν πάσης αμφισβητήσεως;

          “να βλέπουμε ποιοι είμαστε”

          Ποιοι είμαστε, δηλαδή, Χρήστο;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα