Η Βουλγαρία επανέλαβε την άρνησή της να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε., παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ, για αλλαγή στάσης της Σόφιας απέναντι στα Σκόπια.

Σε ξεχωριστή δήλωση που υπέβαλε στο Συμβούλιο της Ε.Ε σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, η   Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι δεν θα υποχωρήσει από τα αιτήματά της.

Την ίδια ώρα από  τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε στην ευρωπαϊκή ηλεκτρονική έκδοση Euroactiv πως η Βόρεια Μακεδονία  πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμά της, προσθέτοντας τους «Βούλγαρους» ως εθνοτική ομάδα. «Οι Μακεδόνες Βούλγαροι πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση με όλες τις άλλες ομάδες ανθρώπων που αναφέρονται στο Σύνταγμά τους. Αυτά είναι αρχές, όχι διαπραγματεύσεις. Θέλουμε να δούμε μη αναστρέψιμα και βιώσιμα αποτελέσματα, νομικά δεσμευτικά» δήλωσε ο  Βούλγαρος πρόεδρος, κάνοντας αναφορά και στη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα.

«Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας χρειάστηκε έξι μήνες για να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, και άλλαξαν  ακόμη και το όνομα της χώρας τους. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να προστεθεί μια λέξη -«Βούλγαροι»- στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» διερωτήθηκε ο Βούλγαρος πρόεδρος, που φαίνεται πως επιχειρεί να προκαταλάβει τυχόν διαφορετικές κινήσεις του νέου μετριοπαθή πρωθυπουργού.

https://www.protothema.gr/world/article/1192578/neo-veto-voulgarias-stin-edaxi-skopion-para-ta-euhologia-tou-neou-prothupourgou-petkof/