Νέες διαρροές από το Βέλγιο: Μπροστά ο Μακρόν σε 3 exit poll

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τρία exit poll γαλλικών εταιριών που επικαλείται το βελγικό σάιτ L’Echo δίνουν προβάδισμα στον Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

nees-diarroes-apo-to-belgio-mprosta-o-makron-se-3-exit-poll

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο βελγικός ιστότοπος, το πρώτη μέτρηση δίνει στην πρώτο θέση το Μακρόν με ποσοστό 24-25% και τους υπόλοιπους τρεις υποψηφίους να παλεύουν για τη δεύτερη θέση με ποσοστό γύρω στο 20%.

France, Harris poll:

Macron (EM-*): 24.5%
Melenchon (FI-LEFT): 20%
Le Pen (FN-ENF): 20%
Fillon (LR-EPP): 18%

Δεύτερη μέτρηση δίνει και πάλι την πρωτιά στον Μακρόν και τη δεύτερη θέση στη Λεπέν. Μάχη για την τρίτη θέση δίνεται ανάμεσα στον Μελανσόν και τον Φιγιόν.

Και τρίτη μέτρηση δείχνει να περνούν στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν και η Λεπέν χωρίς περαιτέρω στοιχεία.

Δείτε το δημοσίευμα:

Μια ώρα πριν το κλείσιμο της κάλπης τρεις εφημερίδες, δύο βελγικές, η Le Soir και η Libre Belgique καθώς και η ελβετική Le Temps της Γενεύης δίνουν την πρώτη θέση στον Μακρόν.

Η Libre Belgique δίνει

Μακρόν: 24%

Λεπέν: 21%

Φιγιόν: 21%

Μελανσόν: 19%

France, La Libre:

Macron (EM-*): 24%
Le Pen (FN-ENF): 21%
Fillon (LR-EPP): 21%
Melenchon (FI-LEFT): 19%

Νωρίτερα, βελγικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν αποτελέσματα ανώνυμου exit poll που πραγματοποιήθηκε στο μέσον της ψηφοφορίας.

Σημειώνεται ότι στις συγκεκριμένες εκτιμήσεις δεν αναφέρονται η προέλευση και η ταυτότητά τους. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όπως η Liberation, προειδοποιούν ότι τα στοιχεία αυτά ενδεχομένως να μην είναι αξιόπιστα.

Ειδικότερα το κρατικό δίκτυο του Βελγίου RTBF, που δεν δεσμεύεται από τις γαλλική νομοθεσία για το εμπάργκο μέχρι τις 20.00 το βράδυ ώρα Γαλλίας, δημοσιοποίησε μέτρηση που έγινε μέχρι το μεσημέρι σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά των που θα καταλάβουν οι υποψήφιοι είναι τα εξής:

Εμανουέλ Μακρόν 24%,

Μαρίν Λεπέν 22%.

Φρανσουά Φιγιόν 20,5%

Ζαν Λυκ Μελανσόν 18%.

Λίγο αργότερα πάντως, η ίδια ιστοσελίδα ανέφερε πως νέες εκτιμήσεις στη βάση στοιχείων ερευνών δείχνουν τον Μακρόν να προηγείται και τους άλλους τρεις υποψηφίους να ακολουθούν με μικρές διαφορές αναμεταξύ τους.

Γάλλος γερουσιαστής: Δεν είναι θετικές οι πρώτες ενδείξεις για Φιγιόν

Ο Γάλλος Γερουσιαστής Ρότζερ Καρουτσί δήλωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις για το αποτέλεσμα της κάλπης για τον Φρανσουά Φιγιόν δεν είναι ενθαρρυντικές.

Τα αποτελέσματα από τις γαλλικές αποικίες

Το απόγευμα της Κυριακής, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας των γαλλόφωνων Βέλγων, RTBF, από τις 14: 00 ήδη είχε μεταδώσει τα αποτελέσματα από τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας, τα οποία δίνουν προβάδισμα στον υποψήφιο της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Σύμφωνα με το RTBF, ο Μελανσόν έρχεται πρώτος στην περιοχή St-Pierre et Miquelon, με 35,45%. Ακολουθούν η Μαρίν Λεπέν με 18,16% και τρίτος έρχεται  ο Εμμανουέλ Μακρόν (17,97%). Στη Μαρτινίκα, και πάλι πρώτος ο Μελανσόν, με 27,36% των ψήφων. Δεύτερος έρχεται οΕμμανουέλ Μακρόν (25,53%) και ακολουθεί ο Φρανσουά Φιγιόν (16,85%). Στην Γουινέα, ο Μελανσόν έρχεται πρώτος με 24,72% των ψήφων, η Λεπέν δεύτερη με 24,29% και ο Μακρόν τρίτος με 18,75%. Στη Γουαδελούπη, πρώτος έρχεται ο Μακρόν με 30,32%, ο Μελανσόν δεύτερος με 23,99% και ο Φιγιόν τρίτος με 14,87%.

View image on Twitter

France: La Libre reports massive swing to and in oversea in comparison to 2012.

Αντιδράσεις από το χάος των διαρροών

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων έχει πάντως προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις ακόμη και από μεγάλες εφημερίδες όπως η Le Monde και η Liberation.

Ενδεικτική είναι η ανάρτηση που έκανε η Liberation στην επίσημη ιστοσελίδα της:

«Πρέπει σήμερα να μιλήσουμε για ένα σοβαρό πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις. Όπως ξέρετε, απαγορεύεται να μεταδίδονται δημοσκοπήσεις από την Παρασκευή. Αλλά οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, συνεχίζονται. Ήδη κυκλοφορούν νούμερα, κάτω από το τραπέζι, ή μάλλον από τηλέφωνο σε τηλέφωνο. Βρίσκουμε επίσης στοιχεία και αποτελέσματα σε ξένα σάιτ, τα οποία δεν υπόκεινται στις ίδιες απαγορεύσεις με εμάς στη Γαλλία. Ακόμη και στο Twitter κυκλοφορούν ποσοστά και αριθμοί, κυρίως κάτω από το περιβόητο hashtag #radiolondres, για παράδειγμα. Θυμίζουμε ότι δεν επιτρέπεται σε ένα μίντια όπως η Liberation να σπάσει το εμπάργκο και να υποστεί τις συνέπειες και ακριβά πρόστιμα. Είναι αλήθεια ότι τα σάιτ του Βελγίου και τα σάιτ της Ελβετίας, όπως γίνεται κάθε φορά, θα γνωρίσουν ώρες δόξας απόψε, ενώ ο γαλλικός Τύπος θα κοιτάζει τα τρένα να περνούν και θα …ζηλεύει! Ο γαλλικός νόμος, αργεί να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις και στην διείσδυση του ίντερνετ στα γαλλικά νοικοκυριά. Και τι να κάνουμε; Η Liberation δεν έχει πρόθεση να σπάσει τον νόμο. Ψάξτε τα άτομα που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις».

http://www.thetoc.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα