«Οι πολίτες θα πρέπει επίσης να κατανοήσουν πως το κάθε ευρώ έχει αξία»

Μετά την προσβλητική δήλωση πως «τα νοικοκυριά έχουν μεγάλες αποταμιεύσεις και αντέχουν», ο Γιάννης Στουρνάρας, επανέρχεται με νέα δήλωση.

«Τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν οι πολίτες», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσε η ΤτΕ με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας συνεχίζοντας τις νουθεσίες, ανέφερε ότι οι πολίτες θα πρέπει επίσης να κατανοήσουν πως το κάθε ευρώ έχει αξία, και ότι σε αυτήν προσπάθεια, πέρα από τη διδασκαλία βασικών οικονομικών εννοιών και εργαλείων, έχει και η ενίσχυση θετικών συμπεριφορών μέσα από την καλλιέργεια των λεγόμενων μικροσυνηθειών, από μικρή ηλικία.

«Είμαστε, τελικά, οι συνήθειές μας, όπως είχε πει ο Αριστοτέλης. Και υπάρχουν πράγματι πολλοί τρόποι που μπορούμε να διδάξουμε τους νέους έννοιες όπως επιθυμίες, επιλογές και αποταμίευση για μελλοντική χρήση», τόνισε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα προέβλεψε ότι μελλοντικά οι οικονομίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περισσότερες κρίσεις απ’ ό,τι στο παρελθόν.

«Οι οικονομίες λοιπόν θα πρέπει να γίνουν πιο ανθεκτικές σε αρνητικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα κλιματικές διαταραχές, μεταναστευτικές κρίσεις, γεωπολιτικές εντάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις χρέους και περαιτέρω επιβάρυνση των επόμενων γενεών. Η ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των ατόμων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στον μετριασμό του κινδύνου και των επιπτώσεων μελλοντικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων, καθιστώντας τα νοικοκυριά πιο ανθεκτικά στους κλυδωνισμούς. Ο τρόπος με τον οποίο τα άτομα αντιμετωπίζουν την πρόσθετη οικονομική πίεση κατά τη διάρκεια μιας κρίσης εξαρτάται από το πόσο καλά κατανοούν οικονομικές έννοιες, όπως η συσσώρευση χρέους και η διαφοροποίηση του κινδύνου.

Η χρηματοοικονομική παιδεία διαδραματίζει, επομένως, σημαντικό ρόλο προκειμένου τα άτομα να μη βρεθούν απροετοίμαστα σε δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και να έχουν τα εφόδια να ανταπεξέλθουν σε μακροοικονομικούς κλυδωνισμούς», τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

https://www.pronews.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/nees-diloseis-g-stournara-oi-polites-na-katanoisoun-oti-ta-lefta-den-fytronoun-sta-dentra/