Νέα NAVTEX από την Τουρκία: Αποστέλλει το TCG CESME για έρευνες στην καρδιά του Αιγαίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Η Τουρκία απειλεί πάλι στο Αιγαίο. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπουργείο ‘Αμυνας FEBRUARY 10, 2017

Του Γιώργου Πετράκη

Στα όρια τους οδηγεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Άγκυρα, καθώς μετά από ένα διάστημα έντασης και αντιπαραθέσεων, ανακοίνωσε ξαφνικά το μεσημέρι ότι αποστέλλει το ερευνητικό σκάφος TCG CESME για Έρευνες στην καρδιά του Αιγαίου. Κλιμακώνοντας έτσι τις προκλήσεις και θέλοντας, προφανώς πλέον, να προκαλέσει την αντίδραση της Ελλάδας, η Τουρκία ανακοίνωσε την διεξαγωγή ερευνών στο κέντρο του Αιγαίου σε περιοχή που καθώς αφορά διεθνή ύδατα, όφειλε να γνωστοποιήσει τις έρευνες στο αρμόδιο παράκτιο κράτος δηλαδή την Ελλάδα και φυσικά να ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να εκδώσουν την σχετική NAVTEX.

Αντί αυτού οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν την NAVTEX 181/17 με την οποία ανακοινώνουν την διεξαγωγή «υδρογραφικών και ωκεανογραφικών ερευνών» σε μια μεγάλη περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου από 9 Φεβρουάριου, χωρίς να καθορίζουν το τέλος των ερευνών.

Η περιοχή που σύμφωνα με την NAVTEX, θα πραγματοποιήσει τις έρευνες το τουρκικό σκάφος, εκτείνεται μεταξύ Σκιάθου, Ψαρών, Λέσβου και Αγ. Ευστρατείου, και η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής είναι χαρακτηριστική καθώς αφορά τον «πυρήνα» του Αιγαίου και τέμνεται από τον 25ο Μεσημβρινό που αποτελεί το γεωγραφικό όριο των διεκδικήσεων της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας στο Αιγαίο.

Η επιλογή των Τούρκων να τραβήξουν κι άλλο το σκοινί δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό στην Αθήνα. Η νέα πρόκληση έρχεται σε συνέχεια ενός μπαράζ δηλώσεων και πράξεων που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Τις δηλώσεις του Ταγιπ Ερντογάν για «σύνορα της καρδιάς μας» και νησιά στα οποία «φθάνουμε κολυμπώντας», διαδέχθηκαν οι ακραίες δηλώσεις για το Κυπριακό, οι επιθετικές κινήσεις στην Παναγιά και στα Ίμια, ο παράνομος περίπλους της ηγεσίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα Ίμια και ο «καταιγισμός» υπερπτήσεων των Ιμίων και της Καλολιμνου και η απαράδεκτη επίθεση εναντίον της Ελλάδας για την απόφαση της Δικαιοσύνης να μην εκδώσει του 8 τούρκους αξιωματικούς.

Τώρα η Τουρκία με την έκδοση της συγκεκριμένες NAVTEX επιδιώκει να προκαλέσει την Ελλάδα, εκβιάζοντας μια θερμή αντιπαράθεση μεταξύ των δυο χωρών. Ελπίζοντας ότι έτσι και στο κυπριακό θα επιβάλλει την θέση της (εκμεταλλευομένη την φοβία του κ. Αναστασιάδη μήπως χρεωθεί το αδιέξοδο), και θα υποχρεώσει την Αθήνα να παραδώσει τους οκτώ φυγάδες αλλά και θα προκαλέσει ντε φάκτο καταστάσεις στο Αιγαίο.

Ο χάρτης που συνοδεύει την τουρκική Navtex.

Πηγή: Νέα NAVTEX από την Τουρκία: Αποστέλλει το TCG CESME για έρευνες στην καρδιά του Αιγαίου http://mignatiou.com/2017/02/nea-navtex-apo-tin-tourkia-apostelli-to-tcg-cesme-gia-erevnes-stin-kardia-tou-egeou/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα