Νέα όπλα κατεβάζουν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στον «πόλεμο» για την ΠΓΔΜ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ανακοινώσεις, βίντεο, δημοσιεύματα

Νέα όπλα κατεβάζουν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στον «πόλεμο» για την ΠΓΔΜ
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η σκληρή αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Για πέντε «ναι» του Αντώνη Σαμαρά στη σύνθετη ονομασία κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που νωρίτερα επικαλέστηκε πρωτοσέλιδο της «Αυγής» την επομένη του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης το 1992 και δήλωση του Λεωνίδα Κύρκου.

«Αντί να ψάχνουν λοιπόν στα αρχεία τους για το τι έλεγε η Αυγή και ο Συνασπισμός πριν από 26 χρόνια, καλό θα ήταν να μας πουν οι παραδοσιακά πατριδοκάπηλοι και όψιμοι “Μακεδονομάχοι” πώς γίνεται η ΝΔ να συντάσσεται με τα συλλαλητήρια, ενώ οι κυβερνήσεις της ΝΔ, με τον πλέον επίσημο τρόπο, συζητούσαν για λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας» σημειώνει η Κουμουνδούρου.

Τονίζει, ακόμη, ότι «εκτός από την κυβέρνηση Καραμανλή, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε τουλάχιστον 5 φορές υπέρ της σύνθετης ονομασίας, επιβεβαιώνοντας πως οι κ. Σαμαράς και Μητσοτάκης ουδόλως ενδιαφέρονται για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά μονάχα για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ:

1. «Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 δηλώνει από το βήμα της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ: «Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη “Μακεδονία” για κάθε χρήση, erga omnes».

2. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 20 Ιανουαρίου 2014 στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών: «Αποδεχόμαστε ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό δίπλα στον όρο Μακεδονία, αλλά ένα όνομα για κάθε χρήση».

3. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 από το βήμα της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητούσε «την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για όλες τις χρήσεις -erga omnes- χωρίς γκρίζα σημεία, η οποία θα επιτρέπει τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ της γειτονικής χώρας και της Περιφέρειας της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα».

4. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στην 67η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 28 Σεπτεμβρίου 2012, όταν ζητούσε «μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή που επικαλύπτει τις επικράτειες τριών χωρών, κυρίως της Ελλάδας και μετά της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ».

5. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά στις 7 Ιουλίου 2012, ο υπουργός Εξωτερικών έλεγε ότι «η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes)».

ΝΔ: Καμία μεταβολή στις θέσεις για ΠΓΔΜ

Απορρίπτει η ΝΔ τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέβαλε τις θέσεις της για το Σκοπιανό «εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πρότινος τασσόταν υπέρ της ”ανάγκης” το όνομα της γείτονος να είναι ”Μακεδονία” σκέτο», όπως αναφέρει.

«Καλή η προπαγάνδα, αλλά πλέον δεν πείθει κανέναν» σχολιάζει και σημειώνει ότι «κατά τα λοιπά, να θυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι εξακολουθεί να συγκυβερνά με τον Πάνο Καμμένο, τις δηλώσεις του οποίου, παραδόξως, ξέχασε να αναφέρει στο ”ενημερωτικό” δελτίο του».
(Φωτογραφία: Intime)

in.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα