Νέα ηγεσία στους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κομματικό συνέδριο εξέλεξε συμπροέδρους τους Έσκεν, Κλίνγκμπαϊλ και ΓΓ τον Κούνερτ. Η εικόνα του SPD θα πρέπει να είναι διακριτή. Αναφορές στον Σύριζα.

    Λαρς Κλίνγκμπαϊλ και Σάσκια Έσκεν

Δύο ημέρες αφότου ο Όλαφ Σολτς ανέλαβε τα καθήκοντα του καγκελαρίου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) εξέλεξε το Σάββατο σε τακτικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τη νέα ηγεσία του κόμματος – συμπροέδρους, ΓΓ, αντιπροέδρους και προεδρείο. Στα αξιώματα των συμπροέδρων εκλέχτηκαν με 76,7% η Σάσκια Έσκεν και με 86,3% ο Λαρς ΚλίνγκμπαΪλ. Με 77,78% νέος ΓΓ είναι ο Κέβιν Κούνερτ. Μαζί με τον Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ο οποίος για προσωπικούς λόγους δεν θέλησε να θέσει ξανά υποψηφιότητα, η 60χρονη Έσκεν ήταν επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών τα τελευταία δύο χρόνια. Ο δε 43χρονος Κλίνγκμπαϊλ ασκούσε από το 2017 το αξίωμα του ΓΓ.  Σε αυτό το αξίωμα εκλέχτηκε ο 32χρονος Κέβιν Κούνερτ, πρώην επικεφαλής της κομματικής νεολαίας και τα τελευταία δύο χρόνια αντιπρόεδρος του κόμματος. Η Σάσκια Έσκεν και ο Κέβιν Κούνερτ ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος και ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ στη δεξιά πτέρυγα. Οι τρεις είχαν ομόφωνα προταθεί από το απερχόμενο προεδρείο. Δεδομένου ότι η ψηφοφορία διεξάχθηκε διαδικτυακά, θα πρέπει για νομικούς λόγους να επαναληφθεί με επιστολική ψήφο. Δεν αναμένονται εκπλήξεις.

Έμφαση στην κομματική ενότητα

Τη σημασία της ενότητας για την επιτυχία του SPD επισήμανε ο Λάρς ΚλίνγκμπαϊλΤη σημασία της ενότητας για την επιτυχία του SPD επισήμανε ο Λάρς Κλίνγκμπαϊλ

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι ενωμένοι, αυτό είναι ένα από τα κεντρικά μηνύματα που θέλησε να στείλει το συνέδριο. Η εποχή των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων που για πολλά χρόνια ταλάνιζαν το SPD έχει λήξει, επεσήμανε στην ομιλία του ο νέος συμπρόεδρος, Λάρς Κλίνγκμπαϊλ. Σε αυτή την ενότητα οφείλεται η επιτυχία στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και είναι η προϋπόθεση για περαιτέρω επιτυχίες. Πάντως, η ανάδειξη των Σοσιαλδημοκρατών σε πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές συνιστά κατά τον κ. Κλίνγκμπαϊλ μια μεγάλη ευκαιρία για τη διαμόρφωση μιας «σοσιαλδημοκρατικής δεκαετίας». Το επόμενο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να κερδίσει το SPD το 2022 τις εκλογές που θα διεξαχθούν σε τέσσερα γερμανικά κρατίδια. «Μια νίκη στις ομοσπονδιακές εκλογές δεν μου αρκεί, θέλω περισσότερα», τόνισε ο κ. Κλίνγκμπαϊλ.

Αλέξης Τσίπρας και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς σε συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών τον Ιούνιο 2021 στο ΒερολίνοΑλέξης Τσίπρας και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς σε συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών τον Ιούνιο 2021 στο Βερολίνο

Στην παρέμβαση του το μέλος του απερχόμενου προεδρείου και ευρωβουλευτής, Ούντο Μπούλμαν, υπέδειξε ότι σε όλο και περισσότερες χώρες της ΕΕ οι Σοσιαλδημοκράτες σημειώνουν επιτυχίες και εξέφρασε την άποψη ότι οι σοσιαλδημοκρατικές ιδέες επηρεάζουν σε αυξανόμενο βαθμό την Αριστερά: «Αυτό ισχύει για την Ελλάδα, όπου ο Σύριζα γίνεται όλο και πιο σοσιαλδημοκρατικός.» Παράλληλα τόνισε ότι και οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να κάνουν ανοίγματα προς την Αριστερά. Σύμφωνα με τον κ. Μπούλμαν, οι διεργασίες για τη συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών-Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ήδη ξεκινήσει. Όπως υποστήριξε, αυτές οι διεργασίες παρατηρούνται και στην Ελλάδα, «όπου οι Σοσιαλδημοκράτες είναι όλο περισσότεροι ανοικτοί σε μια συνεργασία.»

Αναγνωρισιμότητα του SPD

Στόχος του Κέβιν Κούνερτ ως ΓΓ είναι να παραμείνει διακριτή η δημόσια εικόνα του SPDΣτόχος του Κέβιν Κούνερτ ως ΓΓ είναι να παραμείνει διακριτή η δημόσια εικόνα του SPD

Το δεύτερο κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου είναι ότι το SPD ως κυβερνητικό κόμμα θα στηρίζει την κυβέρνηση, παράλληλα όμως θα διατηρήσει μια διακριτή κομματική φυσιογνωμία. Όπως ενδεικτικά επεσήμανε ο νέος ΓΓ Κέβιν Κούνερτ, παρ΄ ό,τι είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, το SPD ,θα πρέπει να αναδεικνύει «ξεκάθαρα» τις δικές του κομματικές θέσεις. Όπως ενδεικτικά δήλωσε, το SPD «θα εξακολουθεί να υπάρχει, ακόμη και όταν κάποτε η σημερινή κυβέρνηση δεν θα υπάρχει». Ως «βασικά σοσιαλδημοκρατικά θέματα» η Σάσκια Έσκεν ανέφερε: κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα των δύο φύλων, ίσες ευκαιρίες μόρφωσης για παιδιά από αδύναμα κοινωνικά στρώματα, αύξηση του κατώτατου μισθού, επένδυση στην εκπαίδευση, καθιέρωση της βασικής ασφάλισης για παιδιά.

Έκκληση του καγκελάριου στο κόμμα του να στηρίξει το κυβερνητικό έργοΈκκληση του καγκελάριου στο κόμμα του να στηρίξει το κυβερνητικό έργο

Στην ομιλία του ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό συμπεριλαμβάνει τόσο ζητήματα που είναι σημαντικά για τους Σοσιαλδημοκράτες, όσο και τα μεγάλα θέματα της εποχής, προπαντός την προστασία του κλίματος και την ψηφιοποίηση της χώρας. Όπως τόνισε, «συμφωνηθέντα θα πρέπει να υλοποιούνται.» Σε μια εποχή όπου η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, οι κλιματικές αλλαγές και η ψηφιοποίηση προκαλούν αμφιβολίες, θα πρέπει να μεταδοθεί στους πολίτες αισιοδοξία – και από το SPD. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν πρόκειται να πετύχει το «νέο ξεκίνημα». Προηγουμένως ο πρόεδρος της ΚΟ του SPD, Ρολφ Μούτσενιχ, είχε υπενθυμίσει στους σύνεδρους ότι οι Σοσιαλδημοκράτες είναι το κόμμα της ειρήνης. Παραπέμποντας στη συγκέντρωση σχεδόν 100.000 ρώσων στρατιωτών στα σύνορα της Ουκρανίας, προειδοποίησε ότι η «δυναμική του πολέμου επέστρεψε στην Ευρώπη.» Ο Ρ. Μούτσενιχ έκλεισε την ομιλία του με την έκκληση: «Θα πρέπει επιτέλους να βγούμε από το φαύλο κύκλο των απειλών.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα